Pp kicsi 45
2019-03-25

Szakmai gyakorlat külföldön? 1. rész AIESEC

Aiesec logo
Közgázoló

Nem csak az önéletrajzban mutat jól.

Egyszer minden GTK-s életében eljön az az idő, mikor el kell dönteni, hol akarja teljesíteni a szakmai gyakorlatot. Erre nagyon sok lehetőség van, a Karrier Iroda oldalán is találtok egy hosszú listát, de ha már az életünkből 14 hetet arra kell szánnunk, hogy gyakornokoskodjunk 30 kreditért, miért is ne tegyük ezt meg külföldön?

TÁRSAD A KARRIERED SORÁN

T%c3%a1rsad a karriered sor%c3%a1n
Közgázoló

 

Akár diák vagy, akár dolgozó, vagy (még) munkanélküli, van egy dolog, amire mindig szükséged lesz. Nem azt állítom, hogy e nélkül nem tudsz egy lépést sem tenni, viszont ezzel sprintre leszel képes, ha jól használod. A rendszeres használat és a figyelem párosa előny, de akár napi pár perc is elég ahhoz, hogy mindent tudj, amire szükséged van a sikerhez.

Ez a csoda társ nem egy személy, vagy a digitális világ egy újítása. Nincsen előfizetési díja, és nem ajánlom, hogy fizess valakinek azért, hogy helyetted megcsinálja – már csak az egyszerűsége miatt is. Ilyen magasztaló bevezető után elárulhatom, hogy a határidő naplóról van szó. Két irányból hasznos számodra, ha ezt a kis eszközt használod. Az egyik, hogy megmondja a jövőre vonatkozó feladataid határidejét (persze senki nem vágja le a kezed, ha hamarabb is megcsinálsz valamit), másik, hogy így bírod ellenőrizni melyik időszakodban mit tettél, meddig és mikor. Mindkettőre szükséged lesz, amennyiben karriert szeretnél építeni, nem csak tengeni és lengeni. Túl menve ezen, a magánéletet is össze tudod hangolni az sulival vagy munkával (esetleg mindkettővel).

Ki van körülötted?

K%c3%b6r%c3%bcl%c3%b6tted lev%c5%91 5 ember
Közgázoló

Gondoltál-e már úgy a körülötted levő 5 legközelebbi emberre, mint életed legfontosabb döntésére? Pedig nem is hiszed, mennyire meghatároznak sikereidben, kudarcodban még a gondolkozásmódodban is.

HÖK választás 2015

H%c3%b6k3
Közgázoló

Az idei tavaszi félév sem kezdődik izgalmak nélkül: február 16-tól kezdetét veszi karunkon a 2015-ös HÖK választás. Az esemény rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen itt szavazhatunk arról, hogy kik képviseljenek bennünket a következő egy évben. Cikkünkből megismerhetitek az Adonyi Kristóf – Haskó Zsombor – Laczkó Zsolt – Pántya Bernadett – Szántó Gergely alkotta csapatot. 

A HÖK választásról röviden

Vote
Közgázoló

Jövőhét hétfőn (02.16.) kezdetét veszi az éves HÖK választás a karunkon, ennek kapcsán osztanánk meg Veletek pár hasznos információt

Mesterképzések tájékoztatója

Gtk59
Közgázoló

Karunk tájékoztatót szervezett hétfőn a mesterképzései iránt érdeklődők számára.

A Szegedi Ifjúsági Bizottság sikereinek kulcsa - interjú a vezetőkkel

10385286 804583476249649 7802714895316756704 n
Közgázoló

Interjúalanyaink karunk egyik legsikeresebb és legnagyobb szervezetének, a Magyar Közgazdasági Társaság Szegedi Ifjúsági Bizottságának (továbbiakban MKT SZIB) vezetői pozícióit töltik be. Őket kértük meg, értékeljék az elmúlt egy évet és meséljék el nekünk sikerük titkát.

A svájci jegybank és mindenki más

Forint frank
Közgázoló

„Atombomba ledobásnak” nevezi a Heti Világgazdaság a svájci jegybank húzását, melyben feladták az 1,20-as árfolyamküszöböt, ezáltal elérték a frank felértékelődését, de közben az irányadó kamatot -0,75 %-osra csökkentették. Ennek okán folyik már a csapból is az elmúlt napokban a „svájci frank mizéria”.

Ha nem bírsz koncentrálni, mert folyton agyalsz

%c3%b6tletek
Közgázoló

Teljesen máson jár az agyad, mint amivel éppen foglalkoznod kellene? De miért állítanád le magad, ha életed legjobb ötletei ugranak be?... Vagy csak egyszerűen rég elfeledett teendők teljes hada lebeg a szemed előtt? Mit tegyél, hogy a kecske is és a káposzta is jól járjon?

 

A diákok szerint nem túl gyakorlatias az egyetem

Elm%c3%a9let
Közgázoló

Biztos vagyok benne, hogy mindenki hallotta már diáktársától, hogy miért nem gyakorlatiasabb az egyetemi képzés. „Ezzel a tudással mit fog tudni kezdeni a munkaerőpiacon szegény friss diplomás fiatalság.” A cikk ezen kérdésekre próbál kielégítő választ adni a gyakorlatra vágyó szemléletű hallgatóságnak.

8 egyszerű lépés, hogy könnyedén megvalósítsd céljaidat

8 egyszer%c5%b1
Közgázoló

Vannak céljaid? Jó! De teszel is értük nap mint nap és lépésenként haladsz előre? Vagy vagy várod a sültgalambot Te is,mint a legtöbb ember? Pár ötletet vázolok fel Neked, hogy már holnaptól közelebb legyél ahhoz az elképzelt álomhoz, amire mindig is vágytál.

A GTK bevette Bécs városát

Dsc 0610
Közgázoló

Karácsony, puncs, mézeskalács, sült gesztenye, vásár? Ismét Bécsben jártak a közgazdászok! Az idei bécsi kirándulásunkra a megszokottnál kicsivel később került sor, egészen pontosan december 20-án, szombaton. Azonban hóesésben így sem reménykedhettünk, az időjárás jelentés napos, enyhe, kicsit szeles időt ígért – bár ritkán trafálnak bele, ez most bejött. Bécsnek azonban a hideg szél sem tudta elfújni varázsát, amit évek óta tapasztalok, és ami gyermekkorom óta nem változott meg. Most is úgy éreztem, hazaérkeztem ide. Az impozáns épületek, a tiszta, szemetet nem látott utak, a régi, csikorgó sárga villamosok mind-mind hozzájárultak egy remek naphoz – és hogy mindehhez még karácsonyi vásárok tömkelege is járult körítésként? Az utcai sült gesztenye és fűszeres krumpli árusoktól áradó, a sétáló utcákon terjengő finom illat pedig már csak hab volt a tortán. Nem csoda, hogy évről évre egyre több látogatót vonz ez a királyi város!

A Szegedi Tudományegyetem kancellárja: Devecz Miklós

Davecz
Közgázoló

Egyetemünk kancellári pozíciója is betöltésre került. Ismerkedjetek meg az új tisztségviselővel: Devecz Miklóssal.

Kérdezz - Felelek: Kecse-Nagy Sándor

Kns
Közgázoló

Kíváncsi vagy, mivel töltik idejüket tanáraid, miután ’leléptek’ a katedráról? Érdekel, mit csinálnak szabadidejükben? Egyáltalán mindig is a gazdaságtudományokkal akartak foglalkozni? Ezekre és még sok más kérdésre kaphatsz választ nemrég indított rovatunkból, ahol hétről-hétre oktatóid ’másik oldaláról’ olvashatsz.
Az előző részben Dr. Farkas Gergely tanár urat kerestük meg kérdéseinkkel, aki Kecse-Nagy Sándort jelölte meg következőként és tett fel neki egy plusz kérdést.

Számvitelről közérthetően I.: Költségtörténet

K%c3%a9p3
Közgázoló

November vége. Vészesen közelegni látszik a számvitel vizsga. Eleonóra búsan tekint ki a dolgozó munkásokra a GO1 ablakából. A gyaknak már 10 perce vége, de Barnabás nem akart elmenni, mielőtt le nem könyveli forgalmiköltség-szemléletben is az aktuális gyakorlat feladatát. Hirtelen rápattintja a kupakot a tollára, és odafordul Eleonórához…

40 éve nem megy ki a divatból: jubileumát ünnepli a Rubik kocka

Kockak1
Közgázoló

A büszke megemlékezés és nosztalgia mellől a marketing sem hiányozhat.

XIV. Közgazdász bál

10711019 897936860219613 3566980051951688085 n
Közgázoló

Az idei bál kivételesen november 15-én került megrendezésre a szokásos februári időpont helyett. Eme változás oka nem kisebb esemény, mint az, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara idén tudhatja magáénak fennállása 15. évfordulóját. E jeles alkalomból gyűltek össze szombat este Karunk tanárai, hallgatói és vendégei, hogy együtt ünnepeljenek egy remek társasággal finom ételek, italok, produkciók és zene mellett.

Hova vándoroltok, magyarok?

Climates of migration
Közgázoló

Milyen következményekkel járhat a tömeges kivándorlás?

Az „Év internetes vállalkozója”: a Prezi vezérigazgatója nyerte el a rangos elismerést

Europ
Közgázoló

Europioneers díjat magyar vállalkozó ezelőtt még sohasem kapott!

Legyél te is innovátor!

10593016 935134329835332 5544887524584491193 n
Közgázoló

Az !gen Program végre Szegedre is elérkezett! A program szervezői várják a lelkes, vállalkozó kedvű fiatalok jelentkezését, akik szeretnének segítséget, útmutatást kapni, hogy vállalkozást indítsanak.