Pp kicsi 45
2019-02-20

Varázsoljunk húsvéti hangulatot lakásunkba

Itt az alkalom, hogy lassan elővegyük a húsvéti dekorációkat vagy frissítsük fel a repertoárt. Könnyen elkészíthető tippeket adunk az egyszerű és olcsó húsvéti előkészületekhez.

Beköszöntött a tavasz, a napsütés. Itt az alkalom, hogy lassan elővegyük a húsvéti dekorációkat vagy frissítsük fel a repertoárt. Könnyen elkészíthető tippeket adunk az egyszerű és olcsó húsvéti előkészületekhez.

Spóroljunk idén a húsvéti díszeken, nézzünk szét otthonunkban. Kreatív ötleteket adunk, hogy milyen csecsebecsékkel dobjuk fel az ünnepi hangulatot, ami nem igényel sok időt és energiát.

Kezdjük az egyszerű és hagyományos színes húsvéti tojásoknál, mivel ez az ünnep elengedhetetlen és legszebb hagyománya a tojásfestés és így a húsvéti hímes piros tojás, amit a leányok adnak a fiúknak, amit locsolóverssel érdemelnek ki. Máig is sok családban közös program és tradíció a tojkók festése, díszítése. Megmutatunk pár könnyen elkészíthető tojásfestési technikát.
Tojásfestéskor kifújt vagy főtt tojást használjunk, amelyik számunkra egyszerűbb. Azonban ma már a boltokba kaphatunk hungarocellből vagy fából készülteket is. Mesterséges tojásfestéket minden üzletben árulnak potom pénzért, ami megkönnyebbíti a festést. Azonban, aki a természetes alapanyagok híve, az nézzen szét konyhájában.


Szalvéta technika

Íme, néhány tipp:
A hagyományos piros tojásokat nagyon egyszerű módon el tudjuk készíteni. Vegyünk egy lilahagymát, szedjük le a külső leveleit, tegyük vízbe a leveket és főzzük a tojásokat 30- 60 percet. Minél több természetes anyagot teszünk az edénybe, illetve minél hosszabb ideig áztatjuk a lében a tojásokat, annál sötétebb és erősebb hatást érünk el. Kisebb mennyiségű héj esetén levendula színt kapunk. Más színekkel is próbálkozhatunk. A sárga színhez 2 dl meleg vízre lesz szükségünk, amihez adjunk 2 teáskanál kurkumát és ½ kanál ecetet, majd ebben áztassuk a tojkókat. A zöld szín kedvelői is el tudják készíteni a saját tojásaikat, nem kell hozzá csak zöld búza, petrezselyem és tegyünk ¼ teáskanál szódabikarbonát az ibolyakék oldatba.


A hagyományos karcolt tojás

Színezés mellett díszítsük a tojásokat, ahogy csak kedvünk tartja. A díszítés legősibb módja a karcolás. Népiesen vakart vagy kotort tojásnak nevezik. A növényi anyagban megfestett tojásra éles szerszámmal, késsel, tűvel karcolhatjuk a mintákat.


Berzselés

Régi praktikának számít még a berzselés, amikor a tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd a festékbe mártjuk. A kész tojásokat kicsomagoljuk és eltávolítjuk a petrezselymet, majd végeredményként ott marad világosan a levél helye. Modernebb változata: öntapadós tapétából vágunk ki darabokat kedvünkre, különböző formákban. A tojásra ragasztjuk, festékébe állítjuk, majd a kész tojásokról eltávolítjuk a tapétát. Próbálkozhatunk a szalvéta technikával is. Nagyon sok szép szalvéták közül választunk egy szép mintát, majd a szalvétát rétegeire szedjük és felső részét, amin a minta van, körbevágjuk, ezek után a felületet bekenjük ragasztóval, majd felhelyezzük és elsimítjuk.


Cérnaszálas módszer

A megszokott technikák után nagyon sok ötletes festési mód van. Pl.: buborékos fóliával, miszerint bekenjük a fóliát festékkel és óvatosan végig görgetjük rajta a tojást. Kombinálhatjuk más színekkel is. A cérnaszálas módszer is nagyon jól mutat. Fogjunk 3 cérnaszálat vagy fonalat, mártsuk bele mindegyiket más- más színbe, majd göngyöljük be vagy érintsük hozzá a tojáshoz, ahol csak akarjuk. Ebben az esetben is az extra, bohém eredményért bátran használjunk több színt.


Tojásfa barkával

A tojásokat követően kölcsönözzünk húsvéti hangulatot lakásunk többi részébe is, készítsünk húsvétfát vagy tojásfát. Ízlésünk szerint válasszuk az alapanyagot akár száraz ágakból, barkából vagy aranyesőből. Helyezzük a fadarabokat egy szép vázába, dobjuk fel a kész, festett tojásokkal, szalaggal vagy saját kezünk által készített díszekkel.


Tojáscsibe

Kis kézügyességgel apró díszeket is készíthetünk, amellyel a lakást dekorálhatjuk. Szükségünk lesz egy kifújt tojásra, egy kis papírra vagy nemezanyagra és madártollra. A tojás kilyukasztott végébe tűzzük bele a tollat, majd készítsük el a csibe fejét. Ehhez használhatunk papírt, nemezanyagot. Rajzoljunk szemeket, ragasszunk taréjt és csőrt, és már kész is.
Csempésszük be a lakásba is a tavaszi illatokat is. Tegyünk, az asztalra a tojásfa mellé egy csokor tulipánt vagy jácintot továbbá helyezzünk köré az általunk készített tojásokat, díszeket.
Készítsünk a tojásoknak kosarat.

Keressünk otthon kaspót, vagy kis fonott kosarat. Béleljük fehér csipkével vagy tépjünk bele friss füvet netalántán mohát, majd tegyünk bele pár tojást, némi tollat, esetleg egy-két sárga, bolyhos műcsibét vagy friss apró virágot és máris milyen hangulatossá tettük.
Kreativitás határtalanságát, az interneten lévő praktikák, ötletek ezrei is bizonyítják. Én is egy számomra nagyon ötletes és látványos darabot találtam, amit szeretnék megosztani.

Ez a frappáns ötlet időigényes, mivel búzafüvet kell csíráztatni, ami pár napot vesz igénybe. Esetleg, ha szeretnénk hagyni, hogy nagyra nőjön, akkor kell 10-15 nap. Szerezzünk be egy dekoratívabb vázát, majdnem egy tálat, ami aljára tegyünk raffiát, ha szeretnék, eltüntetni a búzacsíra gyökérkezdeményét, illetve köré pedig színes tojásokat, majd a búzafüvet tekerjük körbe egy szép szalaggal és kössünk masnit. Véleményem szerint egyszerű, de természetesen dekoratív a csíráztatás miatt.
Legyünk bátrak és kreatívak. Jó szórakozást kívánok hozzá!

A szerzőről