Pp kicsi 45
2019-02-20
Logo%20fekete f uj

Interjú a SKAtch zenekarral

Interjú a Medikus kupa Ska felelőseivel.

A szegedi Rock Club tömött vas ajtaja kinyílt vasárnap délután, ami után kihalt, csendes és annál is inkább sötét folyosókon és termeken keresztül vezetett az utam a banda próbájára. Szerencsémre egy-két számot volt is időm meghallgatni az interjú elkészítése előtt, ami már önmagában megérte a sötétben való botorkálást. No persze egyéb sok érdekes dolgot is megtudtam mind a bandáról, mind pedig általánosan a Ska zenéről, amit most megosztok veletek, ha nem bánjátok.
De mindenekelőtt hadd mutathassam be nektek az együttes tagjait:
Fejes Dániel – ének, gitár;
Fellner László – gitár;
Varga Péter – trombita;
Hegedűs Dániel – szaxofon;
Rack András – harsona;
Bitó János – tangóharmonika, billentyű;
Csépe László – basszus, vokál;
Haraszti Ádám – dob

Pulzus-Spiritus: Tudom sablonos kérdés, de tudnátok pár szót mesélni, hogy jött az ötlet, hogy együtt zenéljetek?

SKAtch: 2008-ban alakultunk meg, sok-sok tagcserén mentünk már keresztül, és ha nem baj nem is sorolok fel mindenkit, aki itt játszott, mert akkor bőven túllépnénk az oldalszámot! Először dobos gondokkal küzdöttünk, és egy lány töltötte be ezt a szerepet, de ha elfogadsz tőlem egy tanácsot, a bandában soha ne legyen ellentétes nemű, mert abból tuti balhé fog valamikor kikerekedni! Lényeg a lényeg, hogy a jelenlegi formáció 2011 novembere óta áll fenn és nagyon jól szuperál minden.

PS: Mi az, amit érdemes tudni arról a stílusról, amit Ti képviseltek?

SKAtch: A Ska zene kb. az 50’-es évek jamaicai népzenéjéből indult, aminek a legfontosabb eleme a 2-4 ritmus, ami egy lüktetést, zakatolást ad a zenének. A Ska nagy hatással volt az amerikai rock’n roll vagy a jazz hullámra, ami fordítva is igaz, valamint így kerültek bele fúvósok, vagy éppen az orgona is. Nagyon jellegzetes eleme, hogy egyszerre sok hangszer szól és ez nagy választékosságot kölcsönöz. Sokan nem tudják, hogy a Ska zenéből alakult ki a reggae és nem fordítva! A stílus nagyon szerteágazó, így olyan határstílusok is léteznek, mint a SkaCore (Ska+hardcore – a szerk.), vagy a NumetalReggae.

PS: Tehát a Ska változatos és kreatív zene, így gondolom nektek is vannak olyan jellegzetességeitek, amikre érdemes lesz odafigyelni koncert közben…

SKAtch: Nálunk az ötvöződik az egészben, hogy mindenki egy kicsit más világból jött, és pont ez által mindenki egy saját elképzelést hozott magával a bandába. A három fúvósunk a klasszikus zene világából, fúvós és szimfonikus zenekarokból érkeztek, ami egy lágy hangzást ad a számoknak. De Laci például punk együttesből jött, ami pedig egy erős dinamikát kölcsönöz. Néha nehéz is összeegyeztetni, hogy mindenki a kedvére való zenét játszhassa, így a kompromisszum készségünkre is szükség van.

PS: Hogy tudjátok összeegyeztetni a sulit/munkát a zenéléssel, turnézással?

SKAtch: A tavalyi évünk nagyon eseménydús volt, hiszen 35 helyen léptünk fel, és gyakorlatilag minden hétvégén nekivágtunk a koncertezésnek, a nyáron kicsit el is durvult a helyzet, mivel csak júliusban 11 helyre hívtak minket, amit persze vállaltunk is. Olyanra is sor került, hogy egy nap 2 helyen kellett fellépnünk, mivel Tatán, ha jól emlékszem, a Corvinus egyetem meghívására mondtunk igent, ami után egyből Pesten kellett a Roham kávézóban zenélni, majd másnap ismét Tatán. Abban az időben többet voltunk egymással, mint a barátnőkkel…

PS: Hallottatok-e már a Medikus Kupáról?

SKAtch: Persze! Ha jól tudom, akkor kosár, foci, kézi, röpi, meg talán vízilabda is lesz idén?! De azért olyat is hallottunk, hogy ez egy hatalmas buli mindezen sportesemények mellett! Így nagy megtiszteltetés volt, hogy meghívtak ide minket, és ha már itt leszünk, mindent megteszünk, hogy ti is jól szórakozzatok, hiszen a Ska alapvetően egy olyan bulizós zene, amire nagyon könnyen rá lehet pörögni.
PS: Lesz-e valami újdonság, vagy meglepetés, amivel előrukkoltok a koncert alkalmával?

SKAtch: Nem akarunk előre lelőni minden poént, de egy-két új számmal biztosan szolgálhatunk, hiszen most jelent meg egy új kislemezünk, aminek a címe K.R.E.Sz. (Következetlen Retardált Esztelen Száguldozás – a szerk.). Ugyanakkor reméljük, hogy mindenkinek tetszeni fog, és egy hatalmas buli kerekedik ki belőle!
Köszi, a továbbiakban is sok sikert Nektek!

A banda elérhetőségei:
www.facebook.com/skatchmusic
http://www.myspace.com/skatchmusic

A szerzőről