Pp kicsi 45
2018-09-25

Ha nyár, akkor diákmunka!

„A mindennapi munka úgy kell nekem, mint a levegő” – jelentette ki Pablo Picasso (1881 – 1973), a világ egyik legjelentősebb avantgárd festője. Úgy gondolom ez a mondat rengeteg munkát kereső fiatal fejében körvonalazódott már, úgyhogy most nézzünk néhányat az idei év toplistán szereplő diákmunkái közül.

A munkaadók szemszögéből (ami kismillió diákszövetkezetet vesz alapul) a leggyakoribb munka a kukoricában és az egyéb földeken történő munkavégzés. És, hogy miért ez a legtöbbet reklámozott munka? Mert a nyári melegben az árnyékmentes kukoricatáblákban címerezni minimál-órabérért nem a legkedveltebb hely a feltörekvő fiatal tanulók számára. Ők inkább választanának egy légkondis irodát napi 6 órában 1000 Ft/óráért, mint címerezni napi 10 órát összesen 4500 Ft-ért. Mégis, mivel rengeteg fiatalnak nem jut más lehetőség, kénytelenek ezt választani és ez által létrehozni ennek a munkának az előnyeit: sok ember ismerkedhet össze. Ezen kívül mivel szabadban történik a munkavégzés, így nyár végére még a fakó téli bőrszínünk is mediterrános árnyalatot kaphat.
Egy másik munka, amit inkább a diákok preferálnak jobban, az az irodai munka. Hátránya, hogy megfázhatsz a légkonditól, kissé monoton, illetve nem te osztod be az idődet, így a szabadságot jóval nehezebb elintézni. Mégis, valamivel többet lehet keresni vele, mint az óránkénti minimálbér és nem egy megerőltető munkatípus az tény. Kis idő kell, amíg az ember beletanul a dolgokba, és a főnökök se mindig a legkedvesebbek, de mégis ez az egyik legkönnyebb és legkeresettebb meló a diákok által nyárra (más kérdés persze hogy ebből van a legkevesebb).
Akinek nincs kedve a nyári meleghez és szabaddá akarja tenni a délutánjait, annak a szórólap- és újságkihordást ajánlom. Napi 4-5 óra munka, ebédre már otthon vagy és azt csinálsz a haverokkal a maradék idődben, amit csak szeretnél. Na persze ehhez az is kell, hogy fel bírj kelni hajnali fél4kor, odaérj a szóróanyagok osztására 5-re és el tudd végezni az egyik legunalmasabb melót a világon pár óra leforgása alatt. Nem sok érte a fizetség, sőt az is lehet, hogy nem órabérrel fognak felvenni, inkább teljesítménybérrel, ami azt jelenti, hogy minél gyorsabban végzed el a rád kiosztott feladatokat, annál magasabbra jön ki az átszámított órabéred. Korán kelők, ez a ti asztalotok!
Az utolsó meló, amivel a kis fejeteket tömném, az egy unalomlista első helyezett úszómesteri meló! Napon és fedett térben egyaránt, nem megerőltető munka, minimális fizetés, de a ledolgozott óraszám miatt egész szép összeg és nem szabad kifelejteni a fürdőruhás fiatalok látványát sem. A hátulütője, hogy egy tanfolyamot kell elvégezni hozzá, és 1 hónap mire megtérül az összeg, illetve a mérhetetlen unalom, viszont ennél könnyebb és egyszerűbb munkát nem igen fogtok találni, főleg egy olyan országban, ami a fürdőhelyeiről híres. Mentőmellényt fel és kezdődhet a Baywatch!
Diákmunkákban és fizetésben gazdag nyarat kívánok mindenkinek, de ha tehetitek, ne csak a melóra koncentráljatok, hanem strandoljatok, csajozzatok, pasizzatok, bulizzatok és ha mégis kerti munkára vágynátok, akkor ássátok jó mélyre a tankönyveiteket!

Kocsárdi Gergely

A szerzőről