Pp kicsi 45
2018-11-21

127 óra

Inspiráló igaz történet az emberi akaraterő határtalan erejéről.

Inspiráló igaz történet az emberi akaraterő határtalan erejéről.

Aron Ralston történetéről sokan hallhattak már az elmúlt években, ezt filmesítette meg a manchesteri születésű rendezőzseni, Danny Boyle(Trainspotting, A part, 28 nappal később). Főhősünk egy kalandor lélek, aki szeret időnként elszakadni a civilizációtól és a saját útját járni a kiszámíthatatlan kanyonok között. Gondol egyet, fogja a szükséges dolgait és telefon nélkül egy árva léleknek sem szólva útnak ered egymagában. Ő, a természet és a zene.

Egyik ilyen kalandja során szerencsétlenül sültek el a dolgok, a keze beszorult egy hasadékban a fal és egy szikla közé. Olyan szituációba csöppent bele, ahonnan nem tudott, nem lehetett kiszabadulni a kellő áldozat meghozatala nélkül, ami még így sem biztosította a szabadságot.

Tanúi lehetünk egy ember küzdelmének a természet ironikus arcul csapásával szemben. Láthatjuk, ahogy egy nagyon pozitív személyiséget az idő és a tehetetlenség ereje elkezd felemészteni, melynek során az áldozat szélsőséges lelki folyamatokon esik át. Kezdeti sokk, beletörődés, várakozás. Egymagában a semmi közepén élelem és folyadék hiányában abnormális dolgokat hallucinál, de humorérzékét mindvégig megőrizve a következő szóval jellemzi élet-halál szituációját: Ops. Mérföldekre senki, csak ő és lélekjelenléte, mely egy hatalmas szimbolikus sziklát próbál eltávolítani az útból. Ez az igazi Man vs. Wild, Bear Grylls-t is próbára tévő feladat.

Aron a haláltánca alatt folyamatosan videofelvételt készített, amely alapul szolgált számos filmbéli jelenethez. A felvételeket a filmkészítők közül csak a főszereplővel és a rendezővel osztotta meg a család. Franco és Boyle szerint sokkoló a videó.

http://www.youtube.com/watch?v=Ba1IhHAqLgw

A nem hétköznapi kameramozgás valamint a Boyle-féle bejátszások (üdítőital reklám, reggeli műsor) is éreztetik, ez nem egy mezei dráma. A zene minden egyes jelenetnél tökéletesen idomul, nem véletlen az Oscar jelölés a kategóriában. A film legerősebb tulajdonsága azonban a hitelesség, ami leginkább James Franco-nak köszönhető. Eddig úgy véltem a Számkivetettben láthatjuk minden idők legjobb one-man show-ját, de ez most erősen meg lett kérdőjelezve. Tom Hanks-en túltenni márpedig nem egyszerű teljesítmény. Jelölve is lett legjobb főszereplő kategóriában, azonban pechére pont idén alakított szenzációsat dadogós királyként Colin Firth. 6 Oscar-jelölés, közte a legjobb film. Úgy vélem ez sok mindent elárul.

Ha ez a cikk tetszett, ezek is fognak:

http://partyponty.hu/posts/214-mozikban-a-vasokolhttp://partyponty.hu/posts/209-fekete-hattyu
http://partyponty.hu/posts/214-mozikban-a-vasokol

A szerzőről