Pp kicsi 45
2017-05-28
Fagyi 007

A Fagylalt

Ebben a nagy hőségben, az egyik legjobb hűsítő a fagyi. Legyen szó csokiról, puncsról, de akár a kacifántosabbnál kacifántosabb nevű fagyiig a több száz íz közül mindenkinek van legalább egy kedvence.

Bemutatom nektek a legkedveltebb fagyim házi elkészítését, de előtte nézzük meg mi is az a fagylalt és honnan ered.

A fagylalt tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből és adalékanyagokból készült hideg édesség.
Készíthetjük otthon, de valljuk be jobban esik egy cukrászda teraszán édes tölcsérből elnyammogni akár 1
gombócot, amely általában 4 dkg körüli.

Valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek.

Magyarországra a fagyi osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt a fagyi receptje.

És akkor hogyan is csináljunk otthon raffaello ízű fagylaltot.

Hozzaávalók:
2 dl kókusztej, 2 evőkanál finomra őrölt mandula, 2 evőkanál porcukor vagy ennek megfelelő más édesítőszer, 2
evőkanál citromlé, 25 dkg mascarpone.

Elkészítés:

A mascarponét csomómentesen elkeverjük a kókusztejjel, az őrölt mandulával és a cukorral. Hozzáadjuk a citromlét.
(Kóstold meg a keveréket, hogy neked elég édes-e! Én nem szeretem a túl édes fagyit. Ha kell, adj hozzá még egy kis
porcukrot!) Az így kapott krémet fagylaltgépbe töltjük és fagylalttá keverjük. Ha nincs fagylaltgéped, tedd a krémet a mélyhűtőbe, és negyedóránként átkeverve fagyaszd meg!

Ne habozz! Egy próbát megér a nyári vakáció ideje alatt.

H.F.

A szerzőről