Pp kicsi 45
2018-09-25
41951 kozso c

Egy Szomorú Szamuráj közöttünk: Kozsó

Az idei tanévnyitó fesztivál sztárvendége a hazai popélet egyik legrégibb motorosa, Kozsó volt, akit a kezdetekről, a zenéhez való viszonyáról kérdeztük.

Magyar Közöny: Az Ámokfutók együttes, amely 1993 óta töretlenül ontja magából a jobbnál jobb slágerlistákat, nem az első próbálkozásod volt, ha jól tudom. Hogyan kezdted a zenei pályafutásodat?

Kozsó: Én rockzenészként kezdtem, és rockzenészként jártuk be az országot a bandánkkal. Az ország szinte minden egyes településén megfordultunk: művelődési házakban, iskolai rendezvényeken, Ki Mit Tud?-okon, fesztiválokon. Voltunk többek között a P-Mobil és az EDDA előzenekara is. Akkoriban rengeteg kiadót és stúdiót végigjártunk, mindenki elküldött minket.
Utolsó kazettánkkal a kezünkben fordultunk a Megneotonhoz, az akkori piacvezető lemezkiadóhoz. Letettem az asztalra a felvételünket és azt mondtam: „Szerintem én írom a legnagyobb slágereket az országban.” De ezt barátságosan mondtam, mosolyogva. Kilépve az ajtón egyik zenésztársam, Csonti azonnal leteremtett: „ Tudod hogy kinek mondtad ezt? A Pásztor-Jakabnak , akik eladtak több millió lemezt, a Neotonos dalszerzőnek!” (Pásztor László és Jakab György a Neoton, majd a Neoton Família oszlopos tagjai és dalszerzői voltak, emellett Magyarország egyik legsikeresebb dalszerző párosát alkották a ’70-es, ’80-as években,közösen szerzett dalaikat a mai napi játsszák a rádiók.) Hát erre csak annyit tudtam mondani, hogy elszúrtuk. Nem volt mit tenni, hazamentünk. Ott pedig már a bérelt üzenetrögzítőnk villogva várt minket. Pásztor meghallgatta a zenénket és visszahívott minket egy szerződésre. Így kezdődött az egész.

M.K.: Minek köszönhető az, hogy a rock kemény műfaját lecserélted techno, illetve disco stílusra?

Kozsó: Először is. A mondanivalómat el lehet mondani bármilyen zenei körítésben. Ha például írsz egy verset, el lehet játszani azt úgy, mint egy himnuszt, mint egy rockballadát, vagy mint egy elégiát. Attól függ, hogy adod elő. Mi pedig ki akartunk törni. Ezért váltottunk stílust az akkori bandával, az Alvajárókkal, és óriásit durrantottunk.

M.K.: Te már 8 éves korod óta gitározol. Melyik volt az a dal – ha volt ilyen –, amit elsők között tanultál meg és ma is nagyon szívesen játszol?

Kozsó: Volt ilyen dal, még hozzá Led Zeppelintől a Stairway to Heaven.

M.K.: Kedvenc előadód?

Kozsó: Az elején a bandával Deep Purple-t játszottunk, a Stormbringer albumról mindegyik dalukat nyomtuk a színpadon. De imádom még a Black Sabbath-ot, a Kansas, Journey-t, de a New Age muzsikáért is odavagyok.

M.K.: Sokszor jártál már Szegeden. Két évvel ezelőtt is voltál nálunk Gólyatábori Roadshow-n. Mi a véleményed a városról?

Imádom Szegedet. Szeged egy kúlturközpont, egy hihetetlenül mély érzésű város, itt mutattuk be először a Szomorú Szamurájt. Rengeteg rendezvényen voltunk már itt, és imádok visszatérni.

M.K.: Köszönjük neked és Keira-nak, hogy itt voltatok és énekeltetek nekünk. További sok sikert kívánunk.

Kozsó: Mi köszönjük a lehetőséget.

L.T.

A szerzőről