Pp kicsi 45
2019-02-20
Bor%c3%adt%c3%b3

Nemzetközi jogi/idegen nyelvi modul

A tájékoztatók a karunkon helyet adó egyes modulok mindegyikével kapcsolatban ugyanazt a fülszöveget alkalmazzák. De mit is mond ez egy fiatal jogász hallgatónak, aki a hetedik félévben választás elé kerül? Van e jó döntés vagy éppen jobb az általános jogász képzés mellett? Nyújthat e számunkra egy képzés többet mint amire számíthattunk?

A tájékoztatók a karunkon helyet adó egyes modulok mindegyikével kapcsolatban ugyanazt a fülszöveget alkalmazzák. „A rendszerváltás időszaka óta a jogászi szakmában dinamikus specializáció indult meg, amelynek döntő oka a joganyag mennyiségének robbanásszerű és folyamatos, valamennyi jogterületet érintő növekedése. Ez a növekedés, magának a joganyagnak a specializációja a jövőben is folytatódni fog. Az általános jogász képe lassan a múlté, s erre a tendenciára a jogi oktatásnak is reagálnia kell.” De mit is mond ez egy fiatal jogász hallgatónak, aki a hetedik félévben választás elé kerül? Van e jó döntés vagy éppen jobb az általános jogász képzés mellett? Nyújthat e számunkra egy képzés többet mint amire számíthattunk?

Mindenki számára világos, hogy hazánkban tradicionálisan több karon folyik évtizedek óta jogi oktatás és a szakma sok tekintetben túltelített. Egy olyan terülten kell érvényesülnünk tehát, ahol mindig is nagy lesz a verseny, amely sok tekintetben ösztönzőleg hathat egy fiatal generációra. Lényeg ami a lényeg, a modul képzés talán minden és még egyel több. Semmit sem veszíthet itt az ember, csak nyerhetünk azzal, ha kihasználjuk az oktatás adta kereteket. Hiszen az igazán ambiciózus megoldás a kialakult helyzetben csak egy lehet, keresni egy olyan területet ahol mi vagyunk a legjobbak, ahol fel tudjuk venni a kesztyűt a versenyben.

Az erre lehetőséget adó egyik ilyen képzés a nemzetközi jogi/idegen nyelvi modul, ami ebben a rohanó, folyamatosan változó, oly nemzetközivé vált világba a legjobb alapot adhatja a munkaerőpiacra frissen kikerült jogásznak.

Az Összehasonlító jogi Intézet, a Nemzetközi Magánjogi tanszék, valamint a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék nevével fémjelzett képzést elsődlegesen azoknak ajánlom, akik érdeklődnek a nemzetközi joggal összefüggő területek iránt, szeretnék idegen nyelvi ismereteiket tökéletesíteni, és ezáltal igazi nemzetközi elemmé válni a jövőben. A képzés keretében nem egy klasszikus nyelv tanulási formával találkozunk. Az angol, német és francia nyelveken folyó képzési program keretei között elsajátíthatjuk a jogi szakfordítást, idegennyelvi szakszókincsre tehetünk szert, valamint több tárgyat is az általunk választott nyelven tanulhatunk anyanyelvű rektorok segítségével.

A modul rendszer fő előnye, hogy az órák kis csoportban zajlanak, így lehetőség nyílik a közös munkára. A kiselőadások, a viták, az egyes órákra történő alaposabb hétről hétre történő felkészülés, a témakörökkel kapcsolatos szűk körű beszélgetések még inkább elősegítik a jog ezen területének alaposabb elsajátítását, ami a későbbiekben hasznos lehet és a gyakorlatban is jól alkalmazhatóvá válik.

A nemzetközi jogi és idegen nyelvi program koordinátorai és oktatói egyaránt segítőkészek minden felmerülő kérdéssel összefüggésben és jól felkészült szaktudással rendelkeznek a fent említett területeken. Talán ez a képzési program jelentheti a jövő zálogát, mely lehetőséget teremt arra, hogy ne csak határokon belül gondolkodjunk és merjünk kilépni a komfort zónánkból.

Heves-Hoffmann Dorottya

A szerzőről