Pp kicsi 45
2019-01-16
Tanul%c3%a1s2

Hogyan érdemes tanulni!

Életünkben központi szerepet tölt be a tanulás. Ezzel a témakörrel megannyi szakterület foglalkozik, tudniillik a tanulás (jobbik esetben) egy életen át tartó folyamat.

Mindenképpen próbáld meg az idődet helyesen beosztani!
1. Tanulás előtt egyél valami könnyűt, ne terheld meg a gyomrodat és a szervezetedet nehéz, laktató ételekkel. Ajánlott a szőlőcukor is. Élénkítő hatása közismert, segít a tanulásban.

2. Sokat segíthet, ha tanulás előtt kideríted, mikor vagy a legaktívabb. Erre a napszakra kell, hogy szervezd a tanulást. Vannak, akik éjjeli baglyok, vannak, akik reggel képesek tanulni, és vannak, akiknek délután fog a legjobban az agyuk.

3. Zárd be az ajtót és kapcsolj ki minden zavaró berendezést. Ezután kezdj el tanulni! Ne foglalkozz ilyenkor mással! Meglátod, ha a tanulásra koncentrálsz, sokkal hamarabb végzel. Ha olyan beállítottságú vagy, hogy a tanulás egyedül nem megy, kérj meg valakit (barát/barátnő) aki tud segíteni megérteni az anyagot. Ha többen ültök össze, talán többre is juttok, mivel egymást ki tudjátok segíteni, saját tudásotokkal is.

4. Ha elfáradsz, vagy ha már úgy érzed, abszolút nem fog az agyad, állj fel, menj ki a levegőre és mozgasd át magad, esetleg fuss egy kicsit, esetleg zuhanyozz le! A víz felfrissít, utána garantáltan menni fog a tanulás.

5. Jó módszer az ún. piramis-módszer is. Először nézd végig a leckét. Emeld ki a kulcsszavakat. Ezek definícióit és a kulcsszavakat lehetőleg szó szerint tanuld meg. Ez a piramis 1. szintje. A következő lépésben jegyezd le a fontosabb dolgokat. Ezeket nem fontos szóról-szóra bemagolni. Olvasd el négyszer-ötször. A jéghegy… pardon szóval a piramis csúcsa, hogy gyűjts hozzá anyagokat, olvasd el a kisbetűs részeket is. Ezeket csak egyszer-egyszer szükséges.

6. Ha nem jegyzel meg mindent elsőre, akkor jó módszer lehet, ha mindent leírsz. Azzal, hogy leírod, rengeteg dolgot meg tudsz jegyezni.

A szerzőről