Pp kicsi 45
2018-11-21

Álmok otthona

James Bondunk (Daniel Craig) idén nem csak űrlények ellen harcol a filmvásznon (Cowboyok és űrlények), hanem saját múltjával is az Álmok otthonában.

James Bondunk (Daniel Craig) idén nem csak űrlények ellen harcol a filmvásznon (Cowboyok és űrlények), hanem saját múltjával is az Álmok otthonában.

Daniel Craig nem kisebb sztárok utódjaiként került a filmvilág elitjébe, mint Roger Moore, Sean Connery, vagy Pierce Brosnan. Habár külsejével kevésbé testesíti meg az angol jóképű és ellenállhatatlan, emellett okos és elegáns titkosügynök szerepét, a Casino Royale mégis tökéletes bemutatkozás volt számára James Bond szerepében (BAFTA – Legjobb férfialakítás jelölés 2007-ben). Az utóbbi 4-5 évben pedig igencsak felkapott színész lett az Álomgyárban (Invázió, Az arany iránytű, Ellenállók, Cowboyok és űrlények).
Jelen esetben nem éppen a világot menti meg, hanem saját életével, saját múltjával kénytelen megküzdeni egy misztikus thrillerben.

Főhősünk ’Will Atenton’ ’politikai ténykedéseit hátrahagyva’ próbál új életet kezdeni, eddig elhanyagolt családjával. Új helyre, új házba költöznek, remélve egy boldog és békés jövőt. Felesége Libby (Rachel Weisz), és két gyermeke ’várja őt haza’. A meghitt családi együttléteket különös dolgok zavarják meg ekkor. Kiderül, hogy a ház, amelyet megvettek, egy régi gyilkosság helyszíne volt, ahol Peter Ward brutális kegyetlenséggel ’megölte’ saját családját. A férfit bizonyíték hiányában közben kiengedték és félő, hogy régi otthonára pályázik megzavarva ezzel a ’békés’ család életét. A lakók ezért furcsa dolgokat érzékelnek a házban és az körül, valamint feltűnik még egy érdekes szomszéd is Ann Paterson (Naomi Watts) személyében, aki nem is olyan rég vált el férjétől, Jacktől (Csókás Márton!).
Így hát Willnek nem marad más választása, minthogy utánajárjon, mi a fene is folyik itt és miért nem élhetik nyugodt kis életüket az új otthonukban.

Az alaptörténet nem szolgál semmi különlegességgel, hiszen rengeteg házról tudhattuk meg később, hogy azelőtt igencsak különleges dolgok történtek ott:
Ragogyás (1980) – ahol Jack Nicholson őrül meg a Szépkilátás Hotel falai között;
Más világ (2001) – ahol Nicole Kidman találkozik a gonosszal egy kastélyban;
A rettegés háza (2005) – ahol Ryan Reynolds azzal szembesül, hogy egy indiántemetőre épült a ház;
de ott van még Az átok (1999); A harag (2003); a Paranormal Activity, vagy az 1408 (2007).
Ezek közül mind-mind egy olyan esettel foglalkozik, ami a múltban történt és a jelenkor lakóit fenyegeti mindaddig, amíg azok rá nem bukkannak a titokra és esetleg meg nem oldják azokat (gyakran sok elhalálozás mellett).

Így hát mondhatni, hogy ezen műfajon belül viszonylag nehéz valami újat bemutatni és a forgatókönyvíróknak, valamint a rendezőnek és a színészeknek is igencsak oda kell tenni magukat. Sajnos valamikor ez sem elég de ezt ne vonjuk le a fent említettek érdemeiből.
Inkább azon a véleményen lennék, hogy a misztikus thrillerek (főleg ’házikós’) témája lejárt, vagy nagyon alacsony színvonalra esett vissza a tömeges készítésük miatt. Talán hagyni kellene ülepedni kicsit, és később majd újra elővenni, új köntösbe bújtatni őket, hiszen a sok klisé, amit már elültetnek minden új filmben, kezd nagyon unalmassá válni.

Pedig Jim Sheridan nem mondható kezdő rendezőnek, hiszen az ő nevéhez fűződik A bal lábam (1989); az Apám nevében (1993); valamint a Testvérek (2007), amely filmekért megannyi jelölést kapott (az Apám nevében-t Arany Medvével jutalmazták az 1994-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon). Mindezek ellenére bár csak ne fogott volna Az álmok otthonához.
Mellette viszont érthetetlen még a szerep elvállalása Daniel Craig, Rachel Weisz (A múmia, Ellenség a kapuknál, A forrás, Agora…) és Naomi Watts (A kör, 21 Gramm, Eastern Promises) személyében. Csak hogy valamire büszkék is legyünk a film kapcsán: a Jacket alakító Csókás Márton, magyar állampolgár is, hiszen édesapja (ugyancsak Csókás Márton) magyar gépészmérnök! (a ’kis’ Marci már Új-Zélandon született)

Hogy fabula jellege is legyen a filmnek… Mindig ellenőrizd le az előző lakókat, mikor új házat/lakást vásárolsz! Sajnos ennél többre nem jó Az álmok otthona.

http://www.youtube.com/watch?v=rp09Zaz7wh0

A szerzőről