Pp kicsi 45
2019-01-16

"Szeretek ott lenni, ahol a dolgok történnek”

Borbola Teréziával, az SZTE BTK HÖK elnökével beszélgettünk eddigi tapasztalatairól, feladatairól, terveiről.

Az előző szemeszterben egyetemünk több kari hallgatói önkormányzata avatott új elnököt.
A BTK-n különösen nagy változás történt, hiszen a 2009 óta Hök elnökként tevékenykedő Mechler Ákos végzett az egyetemen, így a stafétát korábbi alelnökének, Borbola Teréziának adta át. Terit eddigi tapasztalatairól, feladatairól, terveiről kérdeztük, aki beszélt a hökösöket ért támadásokról is, és arról, miként állta a „sarat” a tüntetések idején a csapata.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a mozgalommal?

Egyetemi tanulmányaim kezdetén, 2008-ban kerültem be először a bölcsész hallgatói önkormányzatba. Az első HÖK-kel kapcsolatos élményem a gólyatábor volt, amiben akkor még kisgólyaként vettem részt. Egy-két hónappal később váratlanul ért a lehetőség, hogy az akkori testülettel indulhattam a HÖK Választásokon. Elsőévesként túl nagy felelősségnek éreztem a höközést, így az utolsó pillanatig hezitáltam. Utólag nagyon örülök, hogy merészen ugyan, de belevágtam.

Mennyire volt nehéz feladat átvenni a BTK HÖK irányítását Mechler Ákostól?

Négy évig dolgoztunk együtt Ákossal. A hallgatói mozgalommal kapcsolatban a legtöbbet tőle és Polgár Zsuzsannától, az elődjétől tanultam. Ákos sokat segített az „átmenet” néhány hetében. A távozása előtt minden információt átadott, amit esetleg korábban, általános alelnökként nem tudhattam. Nem volt nehéz dolgom. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy az új testület tagjai nagyon lelkesnek bizonyultak.

Hány új taggal bővült a BTK Hök testülete, és mik a tapasztalataid a tisztviselők eddigi munkáját illetően?

A kilenctagú testületben idén öt „új hökös” képviseli a hallgatói érdekeket. Ők azonban már korábban is végeztek érdekvédelmi munkát a Szakos Érdekvédelmi Képviseletben, intézeti tanácstagként vagy a HÖK Munkacsoportjában. Nem kockáztattunk tehát, amikor megkértük őket, hogy velünk induljanak el az őszi választásokon. Az azóta eltelt idő is azt igazolta, hogy alkalmasak a feladatra és, mint mondtam, lelkesek. Igazán nagy feladataik ezután lesznek majd, de úgy gondolom, semmi okunk aggódni.

Pontosan mi a feladata egy HÖK-elnöknek?

A teljesség igénye nélkül: koordinálni a kari hallgatói önkormányzat minden tevékenységét, irányítani a képviselők munkáját, képviselni a testületet. A HÖK elnök feladata kapcsolatot tartani a kar vezetésével, egyetemi egységekkel és felügyelni a testület gazdálkodását is.

Elnökként mik az eddigi tapasztalataid?

Nincs könnyű dolga manapság a hallgatói érdekképviselőknek. Alighogy belerázódott a testület a munkába, megjelent decemberben a keretszám-tervezet és elkezdődtek a demonstrációk, hallgatói fórumok. Mindenhol jelen voltunk, mi is szerveztünk, emellett nehéz ellátni a HÖK egyéb feladatait és még vizsgázni, tanulni is, de úgy gondolom, álltuk a sarat minden tekintetben. Nem túl népszerű dolog most hökösnek lenni, de mint a felsőoktatás minden szereplője, mi is küzdünk a médiát elárasztó sztereotípiák ellen. Nagy fegyvertény, hogy mindössze pár hónap alatt összetartó, kikezdhetetlenül lelkes csapat alakult ki, akiket még az Aud.Max-ban töltött éjszakák vagy a légből kapott kritikák sem tántorítanak el a további munkától. Amellett, hogy a választásokkor tett vállalásainkat eddig sikerrel teljesítettük és teljes energiával vettünk részt a tüntetésekben, nagy eredménynek látom azt is, hogy sikerült ismét talpra állítani a bölcsész Összhallgatói Ülést, szakos érdekvédelmi képviselők és munkacsoport tagok részvételével. Ez a testület, a hallgatók választott szakos érdekvédői tisztább képet, nagyobb rálátást adnak az általunk képviseltek valós igényeire és véleményére, közvetítenek a szélesebb hallgatói közösség és a HÖK között.

A munkacsoport tagok elsősorban a rendezvényszervezésben vesznek részt. Milyen programokra számíthatnak a közeljövőben a kar hallgatói?

Őrizzük a hagyományokat és újdonságokat igyekszünk csempészni az ismert nagyrendezvényeinkbe. Február 22-én tradicionális báli hangulat várja majd a hallgatókat és oktatókat a Bölcsészbálon. Áprilisban a „Szevasz Tavasz” sportnappal köszöntjük az évszakot. A kisebb programokban idén a közösségteremtésre és a kultúrára fogunk koncentrálni. Felolvasóesteket, tárlatvezetéses múzeumlátogatásokat, színházhoz kapcsolódó programokat, közös főzéssel feldobott játékversenyeket tervezünk. Támogatjuk a Zeneművészeti Kar „Legyen a zene mindenkié!” programját, így havonta egyszer komolyzene csendülhet fel az Auditorium Maximumban. Folytatódnak a hetente tartott Filmklubok, tavasszal a vadaspark látogatások. Évről-évre színvonalasabb hallgatói filmek mutatkoznak be a Bölcsész Filmfesztiválon, itt a megszokott módon nívós zsűri értékeli majd a filmeket.
Gyakoribbak lesznek a JATE Compression bulik is, a nagy sikerre való tekintettel.
Mivel sok hallgatót tudunk elérni, bűn lenne, ha nem használnánk ezt önzetlen célok eléréséhez is. Karácsony előtt például ruhát gyűjtöttünk a Vöröskereszttel együttműködésben, de az állatmenhelyek segítését is szeretnénk folytatni.

Mennyi szabadidőd marad a hök-elnöki feladatok illetve tanulmányaid mellett, és mivel töltöd azt?

Szeretem, amit csinálhatok, így klasszikus értelemben nem válik el egymástól a munka és a szabadidő. Általában szerencsém volt, mert azt tanulhattam, dolgozhattam, amit szeretek. Kommunikáció szakosként szerettem tévés anyagokat szerkeszteni, interjúkat készíteni, cikkeket írni. Mindig is a filmek mögé próbáltam gondolni: most filmkultúra szakirányos vagyok a vizuális kultúratudomány mesterképzésen. Ha lenne forrásom hozzá, akkor dokumentumfilmet készítenék, amikor zárva a BTK és nem tudunk „höközni”.:)

Miért épp dokumentumfilm? Célzottan e terület miatt választottál mesterszakot?

A vizuális kultúratudomány szakon elsősorban nem dokumentumfilmekkel foglalkozunk, de korábban a kommunikáció BA képzésben volt alkalmam készíteni egy rövid, fél órás dokumentumfilmet, mint szakdolgozati munkát és azt nagyon élveztem. A kérdés nem igazán vezet távolra az eddigi témánktól, ugyanis a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének – a HÖK elődjének tekinthető szervezet – ’56-os megalakulásáról forgattam. Szívesen folytatnám, vagy csiszolgatnám azt a filmet, vagy nyúlnék egy teljesen más témához.

Tehát összességében mondhatjuk azt, hogy munkamániás vagy?

Ezt semmiképp sem mondanám. Sok olyan aspektusa van a feladatköreinknek, amit nem is titulálnék munkának, hiszen egy rendezvényünkön való részvétel, például a bálozás, a vetélkedés, filmklubok, bölcsész bulik és koncertesték inkább kikapcsolódást jelentenek. Nagyon örülök, hogy úgy alakult az életem, hogy a szabadidőm értelmes eltöltése részben egybeesik a feladataimmal. Szeretek ott lenni, ahol a „dolgok” történnek, értesülni az eseményekről, hírekről. Ezért választottam régen a média szakot és ezért is szeretek höközni.

Végezetül, mit üzennél a kar hallgatóinak?

Legyenek öntudatosak, hallassák a hangjukat, a véleményüket. Legyenek kicsit idealisták. :) Az egyetemet ne csak rövid epizódnak tekintsék, hiszen a legtöbbjük életében ezek lesznek majd a legfelhőtlenebb évek, amikor a legtöbbet tanulhatnak tudományról és életről, szerelemről, barátságról, közösségről. Élvezzék ki minden percét! Mi idén is igyekszünk segíteni ebben.

Varga Ákos - SZTEreo főszerkesztő

fotó: Goda Levente

A szerzőről