Pp kicsi 45
2018-09-25
Images%20(1)

Inke néni, na, hogy sikerült? Ügyes voltál?

Rövid leírás az SZTE JGYPK Óvodapedagógia szakos harmadéves hallgatók egyéni záróvizsgájáról.

Egy óvópedagógus záróvizsgája sokkal többről szól, mint egy bemagolt teljesítendő feladatról. Valamennyi pedagógus életformát is választ magának, hiszen a gyerekek minden komoly dologba becsempésznek egy-egy mosolyt.

Az előzetes megbeszélések és véglegesítések után megkaptam a záróvizsgám időpontját, témáját és anyagát. 2013. március 14-én reggel 7 órától záró foglalkoztam az óvodában. Vizuális nevelés témakörben a Nemzeti Ünnepre való tekintettel kellett felkészülnöm a nagy megmérettetésre. Jelen volt a helyszínen a mentorom és a tagóvoda-vezető is, az ők értékeléséből született meg a záróvizsgám érdemjegye.

„Az én csodakertem” címmel három színből álló (piros, fehér, zöld színű) virágokkal díszített kertet készítettünk. Kezdeményezésként beöltöztem virágáruslánynak, majd a hozzám csatlakozó gyerekeket megkértem, hogy spatulából formáljunk kerítést a már előre barnára lefestett hungarocell táblának, mely egy kertet szimbolizált.

A továbbiakban sablon mentén kirajzolt szirmokat vágtunk és ragasztottunk fel az általam vitt virágszárra. Játékba való visszavezetésként tárlatot vezettünk, mindenkinek lehetősége nyílt elmondani a véleményét, kinek melyik csodavirág nyerte el a tetszését. Levezetésként mindennapos mozgást tartottam azért, hogy ne legyen holtidő, hiszen az eső miatt nem tudtunk lemenni az udvarra játszani. Körülbelül 10 óra 30 perckor véget ért a vizsga, ezután szokásainkhoz híven mosdóba kísértem a gyerekeket, énekeltünk a folyosón, majd visszatérünk a csoportszobába.

A terembe érkezve kérdések kereszttüzébe kerültem a gyerekek által:

- Inke néni, na, hogy sikerült? Ügyes voltál?
- Szívem, Te nem vettél részt a mai nap folyamán a foglalkozásomon?
- De igen, óvónéni.
- Akkor mondd meg Te!
- Szerintem óvónénis voltál. De Óvónéni, kinek fogod elmondani, hogy ügyes voltál? A szerelmednek is?
- A szeretteimnek majd elújságolom.
- És szoktatok csókolózni is a szerelmeddel???

- Inke néni, én nagyon akartam, hogy ügyes legyél.
- Valóban? Miért?
- Inke néni, Te tudtad, hogy én már régóta szerelmes vagyok beléd?

Egy órás megbeszélés során részletes értékelést követve kezembe vehettem a záróvizsga jegyzőkönyvét. A szakértő pedagógusok dicséretes jeles érdemjegyet ajándékoztak számomra.

A szerzőről