Pp kicsi 45
2018-09-25
Darwin monkey wallace cjmadden

A Darwin-díj - Avagy halni tudni kell

Mindig, amikor azt hiszem, hogy már volt szerencsém tapasztalni/látni az ostobaság felső határait, és egy nagyon bölcs ember vagyok, kénytelen vagyok csalódni, és időről időre újra belátni, hogy tévedtem. Az emberi hülyeség korjelenség, globális, de ami a leglényegesebb: nem ismer határokat. 1994 óta ezt a határtalan hülyeséget minden évben díjjal jutalmazzák. A díjat olyan emberek (de nevezzük őket inkább humanoidoknak) kapják, akik saját butaságuk miatt haltak tragikus, ám egyúttal komikus halált. A díj alapítója, egy amerikai hölgy, Wendy Northcutt. Ő alapította a hivatalos honlapot, fogalmazta meg a díj elnyeréséhez szükséges kritériumokat, és nevezte el a díjat Darwinról. Hogy jön a képbe Charles Darwin? Bizonyára mindnyájan emlékszünk még középiskolai biológiából a nagy öreg elméletére a természetes szelekcióról. Ezen elmélet értelmében a díjazott delikvensek szelektálják magukat a populációból, és nem örökítik tovább mérhetetlen ostobaságukat. A díj elnyerésére azok az evolúciós zsákutcák pályázhatnak, akik megfelelnek az alábbi követelményeknek:
- A jelöltnek halottnak kell lennie, vagy el kell veszítenie szaporodóképességét. Ezen kritérium lényege, hogy a jelöltek megmentik az emberiséget attól, hogy továbbörökítik azokat a géneket, amelyek az ilyen tettek véghezviteléhez vezettek.
- A jelöltnek bizonyságot kell tennie arról, hogy nem épelméjű. A nevetséges halálesetek általában megfelelnek a célnak.
- A halálesetnek a jelölt saját hibájából kell bekövetkeznie.
- A halál nemének egyedinek és különlegesnek kell lennie. Ha már többen is megcsinálják, elveszti varázsát.
- Végül, az esetnek bizonyítottnak kell lennie, pl.: szemtanúk által. A hivatalos honlapon a nem bizonyított események az Urban Legends kategóriába tartoznak, és nem valódi díjazottak.
Az érdeklődők figyelmébe ajánlom az internetet, ahol rengeteg díjazott, és induló története van fent a különböző viccoldalakon és hasonló helyeken, illetve több könyv is megjelent a témában. Készült a díjról egy film is „Darwin-díj, halni tudni kell” címmel, melyben külön kis történeteket írtak a halálesetek köré.
Ízelítőként lássuk az eddigi első helyezettek listáját 2000-ig.
1994: ’94-ben az első díjat egy amerikai férfi kapta, aki ingyen üdítőhöz próbált jutni, és addig rángatta a Cola automatát, míg az ráborult és agyonütötte. Felettébb kellemetlen lehet szomjasan meghalni.
1995: Az 1995-ös győztes egy igazi adrenalinfüggő, sebességmániás fiatalember lett. Az agytröszt szerzett valahonnan egy gyorsítórakétát, ami a Jumbo Jetek felszállását segíti. Rászerelte a kocsira, majd kiment bejáratni a verdát a nevadai sivatagba. Utolsó pillanataiban valószínűleg szomorúan konstatálta, hogy a meghajtót csak bekapcsolni lehet, kikapcsolni nem, és körülbelül 500 km/h-s sebességgel maszatolódott szét a Sziklás-hegység oldalán.
1996: A ’96-os év elején egy tigris egy férfit súlyosan megsebesített, egy másikat pedig megölt a kalkuttai állatkertben, ugyanis a két, meglehetősen részeg fiatal virágfüzért szeretett volna akasztani a tigris nyakába. Az akció végbemenetelét mindenki képzelje el maga… Konklúzió: A sör nem alkohol, az asszony nem ember, a tigris pedig nem játék.
1997: Alan Hallra a bátyja háza előtt találtak rá, 8 órával azután, hogy a péniszét levágták. A rendőrség nagy erőkkel keresett egy Brenda nevű nőt, akit a férfi, nyilván a még meglévő testrészétől vezérelve a bátyja lakókocsijába invitált, majd tisztázatlan okok miatt a nő kést ragadott, és levágta Alan Hall pimplijét. Másnap, miután rátaláltak Alanre, kórházba szállították, ahol visszavarrták az eltávolított testrészt. Ahogy Hall kijött a kórházból, azzal a lendülettel fel is szívódott. A rendőrök ugyanakkor nagyon szerették volna megtalálni, és kihallgatni, mert aktájában érdekes dolgokra bukkantak. A férfi többszörösen büntetett előéletű, legutóbb szándékos emberölésért ítélték el, mert leszúrt egy 23 éves nőt, aki kinevette erekciós problémái miatt. 6 évet kapott. A rendőrök vérbosszúra gyanakodtak, ám pár nappal később Hall előkerült, és kiderült, hogy szó sincs vendettáról, sőt, Brenda is ártatlan. Alan Hall ugyanis azt vallotta, hogy saját kezűleg vágta le péniszét, és vallomását hazugságvizsgáló is igazolta. Bár a férfi életben maradt, megérdemelten nyerte el a ’97-es évi Darwin-díjat.
1998: Buenos Airesben történt, hogy egy fiatal házaspár a 8. emeleti lakásuk erkélyén veszekedett, és a férj annyira felkapta a vizet, hogy végül az asszonyt is felkapta, és annak rendje és módja szerint kihajította az erkélyről. Ebben eddig nincs semmi különös, mögesik. Na de! Az asszony fennakadt az erkély alatt futó távvezetéken. Hősszerelmesünk menten utána vetette magát (nem tudni, hogy megmenteni akarta feleségét, vagy befejezni a félkész munkát), azonban ő nem volt ilyen szerencsés, és kilapult a flaszteren.
1999: A világ legtöbb országában a tél, illetve a nyár beköszöntével át szokás állítani az órát. Nem túl bonyolult művelet, nem kellene, hogy gondot okozzon. De nem Palesztinában! Izrael régóta ragaszkodik a korai óraátállításhoz, hogy a napfelkelte előtti imák menetében ne történjék fennakadás. A palesztinok azonban úgy döntöttek, hogy nem hajlandók cionista idő szerint élni, így aztán a két hetes ütemezés mindenkit összezavar, és mindenki mindenkit hülyének néz. Így történt ez azzal a három szegény terroristával is, akik az óraátállítás, valamint saját feledékenységük miatt jártak pórul, miszerint a rosszul időzített pokolgép Allah lábáig repítette őket. Persze darabokban.
2000: Hősünk, Peter (nem Griffin, de ő is legalább olyan hülye lehetett), egy ausztrál iskola 52 éves igazgatója éppen oktatófilmet forgatott a villástargonca biztonságos használatáról. Miközben átkormányozta a járművet az udvaron, egy egyenetlen kavicsos részen elveszítette uralmát a jármű felett, kizuhant, és összezúzta magát. A vizsgálat során kiderült, a baleset a sofőr hibájából következett be, ugyanis túl nagy sebességgel hajtott, és a biztonsági öv sem volt bekötve.
A következő számban terítékre kerülnek a 2001-2009-es évek őrültségei is.

A szerzőről