Pp kicsi 45
2018-09-25
Darwin

A Darwin-díj - Avagy halni tudni kell II. rész

Mindig, amikor azt hiszem, hogy már volt szerencsém tapasztalni/látni az ostobaság felső határait, és egy nagyon bölcs ember vagyok, kénytelen vagyok csalódni, és időről időre újra belátni, hogy tévedtem. Az emberi hülyeség korjelenség, globális, de ami a leglényegesebb: nem ismer határokat. 1994 óta ezt a határtalan hülyeséget minden évben díjjal jutalmazzák. A díjat olyan emberek (de nevezzük őket inkább humanoidoknak) kapják, akik saját butaságuk miatt haltak tragikus, ám egyúttal komikus halált. A díj alapítója, egy amerikai hölgy, Wendy Northcutt. Ő alapította a hivatalos honlapot, fogalmazta meg a díj elnyeréséhez szükséges kritériumokat, és nevezte el a díjat Darwinról. Hogy jön a képbe Charles Darwin? Bizonyára mindnyájan emlékszünk még középiskolai biológiából a nagy öreg elméletére a természetes szelekcióról. Ezen elmélet értelmében a díjazott delikvensek szelektálják magukat a populációból, és nem örökítik tovább mérhetetlen ostobaságukat. A díj elnyerésére azok az evolúciós zsákutcák pályázhatnak, akik megfelelnek az alábbi követelményeknek:
- A jelöltnek halottnak kell lennie, vagy el kell veszítenie szaporodóképességét. Ezen kritérium lényege, hogy a jelöltek megmentik az emberiséget attól, hogy továbbörökítik azokat a géneket, amelyek az ilyen tettek véghezviteléhez vezettek.
- A jelöltnek bizonyságot kell tennie arról, hogy nem épelméjű. A nevetséges halálesetek általában megfelelnek a célnak.
- A halálesetnek a jelölt saját hibájából kell bekövetkeznie.
- A halál nemének egyedinek és különlegesnek kell lennie. Ha már többen is megcsinálják, elveszti varázsát.
- Végül, az esetnek bizonyítottnak kell lennie, pl.: szemtanúk által. A hivatalos honlapon a nem bizonyított események az Urban Legends kategóriába tartoznak, és nem valódi díjazottak.
Az érdeklődők figyelmébe ajánlom az internetet, ahol rengeteg díjazott, és induló története van fent a különböző viccoldalakon és hasonló helyeken, illetve több könyv is megjelent a témában. Készült a díjról egy film is „Darwin-díj, halni tudni kell” címmel, melyben külön kis történeteket írtak a halálesetek köré.
A legutóbbi számban bemutattuk a díj első helyezettjeit 2000-ig. Most lássuk a kétezres évek eddigi bajnokait:
2001: Két unatkozó autópályadíj szedő hógolyózással szórakoztatta magát, a muníciót pedig az elhaladó autókról gyűjtötték. Egyikük az épp áthaladó teherautóról próbált havat szerezni, de keze beleakadt a teherautó platóját fedő ponyva kötélzetébe. Az úriember kirepült a bódéjából, a teherautó pedig annyi ideig húzta maga után, ami elég volt ahhoz, hogy belehaljon.
2002: Egy lelkes, zöldfülű iraki terrorista, Khay Rahnajet nem fizetett elég postadíjat a feladott levélbombára, ami miatt a levél, „vissza a feladónak” pecséttel visszaérkezett hozzá. Emberünk közben elfeledkezett a saját levélbombájáról, és kibontotta élete utolsó levelét…
2003: David, a parti őrség felhívását figyelmen kívül hagyva úgy döntött, hogy teherautójával megpróbál átkelni a befagyott Saginaw-öböl jegén. A jég természetesen beszakadt, és a teherautó elsüllyedt. A férfi az utolsó pillanatban ugrott ki belőle. Ez azonban nem szegte kedvét a jó öreg Davidnek! Annak ellenére, hogy napsütés, és 10 fok volt egész nap, este újra megpróbálkozott a jégrehajtással, ezúttal egy terepjáróval. Erre a kalandra egy barátja kísérte el, aki, Daviddel ellentétben, túlélte az ismét bekövetkező süllyedést.
2004: Egy osztrák férfit 2004 májusában lakása ablakában találtak meg, inkább halott, mint élő állapotban. A vizsgálatok lefolyása után a rendőrség a következőképpen rekonstruálta a történteket: A rendkívül részeg úriember, tivornyáról hazaérkezvén, a konyhaablakon próbált bejutni a lakásba. Ezt azonban nem sikerült abszolválni, elakadt a félig felhúzott ablakban, és vergődés közben kinyitotta a melegvizes csapot. Rejtély, hogy miért nem zárta el/húzta ki a dugót, az viszont tény, hogy ez okozta vesztét, mert belefulladt a mosdókagylóba folyó vízbe. A főbérlő másnap reggel két lábat látott, ahogy a konyhaablakon lógnak ki. A férfi kulcsai a farzsebében voltak…
2005: Ez a történet három idióta rablóról szól, akik több kisebb sikeres akció során „A” nagy balhéra készültek. Nem tudom, honnan jött az ihlet, hogy egy vágóhidat raboljanak ki, de ez már az ő titkuk marad. Egy texasi mészárszékre rontottak be rugóskésekkel felfegyverkezve, a páncélszekrényt követelve a munkájukat végző hentesektől. Az inkább szánalmas, mint hatásos belépő után a derék hentesek hármójuk közül kettőt felkockáztak, a harmadiknak sikerült elmenekülnie a páncélszekrény elszállításához lopott pickuppal. De mivel az autó lopott volt, kiérve a sztrádára, inkább a gyalog menekülés mellett döntött a bűnözőpalánta, és megpróbált átfutni a négysávoson. Az első autó elcsapta. A páncélszekrényben pedig nem volt pénz, vagy érték, csak hivatalos papírok. Tanulság: Ne próbálj meg bicskával hentesekre támadni, amikor azok csatabárdokkal, de minimum 40 centis jatagánokkal vannak felszerelkezve, mert annak sírás lesz a vége. Vagy Darin-díj.
2006: Ez év győztese az az ifjú pár lett, akik belemásztak egy héliummal töltött reklámballonba, és ott halálukat lelték. Megjegyzés: az élethez a levegő nélkülözhetetlen, a hélium kevésbé. A díjat kiosztó társaság megjegyezte, hogy az euthanázia támogatói a héliumot ajánlják a menthetetlen betegek halálba segítésére.
2007: A 2007-es Darwin-díjat egy texasi alkoholista kapta, aki súlyos torokbetegsége miatt nem tudta a szokott módon magához venni a valóságot elviselhetővé tevő nedűt. Ha elöl nem megy be, bemegy hátul, gondolta az illető, és beöntött magának három liter sherryt. Halálát heveny alkoholmérgezés okozta. Ezek után tessék elgondolkozni a dianás cukorról hallott legendákról…
2008: Az 51 éves Adelir Antonio atya tavasszal szállt fel több száz héliummal töltött lufival, hogy megdöntse a 19 órás repülési rekordot. Gondosan felkészült az útra: hosszú időn át kényelemes széket választott, mentőmellényt viselt, műholdas telefon és GPS volt nála. Eredetileg a szárazföld felett szeretett volna maradni, de a szél az Atlanti-óceán fölé sodorta. Segítséget próbált hívni, de mivel elfelejtette megtanulni, hogy hogyan kell használni a GPS-t, nem tudta megmondani, hogy hol van. A Darwin-díj kiosztói így fogalmaztak: “a GPS helyett Istent követte, aki egyesen a mennyországba vezette”.
2009: Két belga bankrabló egy ATM-et szeretett volna kifosztani, robbantásos módszerrel. Saját bőrükön kellett tapasztalniuk, hogy ha valakirosszul adagolja a C4-et, abból semmi jó nem sül ki. Az ATM helyett az egész bankot sikerült a fejükre robbantaniuk. Az egyikőjüket még élve találták, de később, a kórházban belehalt fejsérüléseibe.
Konklúzió: a hülyeség letális kimenetelű!
A 2010-es díj első helyezettje még várat magára, de jómagam jelöltetni fogom azt a magyar férfit, aki egy boltot szeretett volna kirabolni úgy, hogy a szellőzőn át közelíti meg a helyiséget, mert ott a nyári szünet miatt a munka is szünetelt. A rabló beszorult a szellőzőbe, és munkaszünet lévén nem tudott segítséget sem kérni. Mire a meló újra beindult, emberünk eggyé vált a szellőzővel.

A szerzőről