Pp kicsi 45
2018-09-25
Images

JATE bajnokság

Ismét egymásnak feszülhetnek a JATE bajnokságon induló fociszerelmesek.

Kedves Futballszerelmesek!

Négy hete ismét kezdetét vette az SZTE kispályás labdarúgó torna, avagy sokak számára ismertebb néven a JATE bajnokság.

Feltételezem, van olyan, aki nincs tisztában az alapvető szabályokkal, így íme, néhány fontos információ a meccsekkel, előírásokkal kapcsolatban:

- A bajnokságra akárki benevezhet
- Tulajdonképpen a futball általános szabályai vannak érvényben
- A csapat 6 játékosból áll (5 mezőnyjátékos + 1 kapus), a cserejátékosok az oldalvonalon kívül tartózkodhatnak, csere bármikor végrehajtható
- Játékidő: 2×25 perc, hosszabbításra nincs lehetőség
- Nincs játékvezető, így a fair play szabályai lépnek érvényben (A szabálytalanságot a sértettnek kell bemondania)
- Győztes meccsért 3, döntetlenért 1, míg vereségért 0 pontot kapnak a csapatok
- A tornát összesen 13 liga alkotja. (Az A-B-C ligában feljutásos, illetve kieséses rendszer működik)
- A rendezvény során az alkohol fogyasztása szigorúan tilos
A meccsek a hét különböző napjain, más és más időpontokban vannak megtartva, attól függően, hogy melyik liga játékát szeretnénk megnézni.

Mérkőzéskezdésekről, illetve az eredményekről, az alábbi linkről értesülhettek:

http://www.jatebajnoksag.hu/index.php?option=com_jate&view=rounds&Itemid=6

Hogy miért izgalmas ez a bajnokság? Igazából azért, mert mondhatni ez a stílusok ötvözete, hiszen minden játékos egy-egy külön egyéniség. Gondoljunk bele abba, hogy van olyan, aki fejét leszögezve vonul be a pályára, míg más emelt fővel mutatkozik. Minden játékos másképp ér hozzá a labdához. Van, aki távolról szeret bombázni, reménykedve abban, hogy lövése átszakítja a hálót, de olyan is akad, aki inkább a szép, technikás gólokra törekszik. Egyes játékosok folyamatosan az íveléseket erőltetik, míg másik szeretik a labdát maguk mellett, előtt, vagy háta mögött tudni, s szeret belebonyolódni a cselekbe, vagy éppen átejteni ellenfelét. Vannak tényleges csapatjátékosok, akiknek nem az a céljuk, hogy önmagukat fényezzék, hanem a csapat érdekeit helyezik előtérbe, ám ezzel szemben vannak olyanok, akik a lehetetlennek tűnő helyzeteket is elvállalják, mint hogy odapasszolják annak, aki biztos, hogy gólt lőne. Van, aki inkább támadni szeret, míg van, aki inkább szeret keményen odalépni, s inkább védekezik. Minden egyén, minden meccs, szituáció, helyzet, gól, védés más és más, nincs két egyforma, s épp ez a szép benne.

Minden mozdulatnak, passznak, cselnek, ívelésnek, fejelésnek, odakönyöklésnek, beszólásnak, sőt a szabálytalanságoknak is egyetlen céljuk van: a győzelem. S, nem számít, mennyi izzadságcseppet kell letörölni a játékosnak a homlokáról, mennyi odaütést, odarúgást kell elviselnie, fő az, hogy bezsebelje a 3 pontot. Ám egy valamit ne feledjünk: „…a futball csak játék, és ha veszít a csapatod, attól még nem kell dühöngő őrültté válni…”

A foci ugyanolyan, mint minden más sportág. Ha megtalálod benne az élvezetet, a szépséget, a szenvedélyt, a sikerélményt, akkor biztos, hogy életed részévé fog válni, s ne felejtsük: szurkolók nélkül minden sportág magányos lenne!

“Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van és a pályán semmi nem sikerül. Nem számít, a lényeg az, hogy lássák rajtad az emberek, hogy megszakadsz a klubért, a szurkolókért és akkor a vereség is meg van bocsátva. Ilyen egyszerű!”


kép: internet

http://www.youtube.com/watch?v=vnB_4Jtfy6A

A szerzőről