Pp kicsi 45
2018-09-26

Frissdiplomások esélye

A cégek nagy része szívesen foglalkoztat friss diplomásokat, akik közül a közép-magyarországi mérnökök vannak a legjobb helyzetben a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatása szerint.

A cégek nagy része szívesen foglalkoztat friss diplomásokat, akik közül a közép-magyarországi mérnökök vannak a legjobb helyzetben a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatása szerint.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet minden évben kutatást végez a diplomás pályakezdők helyzetéről a munkaerőpiacon. A legfrissebb kutatásban több mint 1300 cégvezetőt kérdeztek meg arról, mik az előnyei és hátrányai a pályakezdők alkalmazásának, mennyire elégedettek a munkájukkal, illetve, hogy milyen béreket tudnak nekik kínálni.

Miért jó a pályakezdő?

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2005 óta végzi el a kutatást “Diplomás pályakezdők a versenyszektorban” (pdf) címmel. Diplomás pályakezdőknek azok minősülnek, akik maximum két év munkaviszonnyal rendelkeznek. Az intézet szerint ezt a réteget leginkább a Közép-Magyarországon működő, exportorientált, nagyobb, külföldi tulajdonban lévő cégek foglalkoztatják. A válaszadó cégvezetők, illetve személyzeti ügyekért felelős vezetők szerint a friss diplomások alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy új szellemiséget és ötleteket hoznak a vállalathoz. Emellett csak kicsivel marad el, hogy könnyen alakíthatók és könnyen alkalmazkodnak a már meglévő vállalati kultúrához. A pozitívumok között még felmerül, hogy jobban terhelhetők és olcsóbban lehet őket alkalmazni, mint idősebb, tapasztaltabb kollégáikat.

A friss diplomások alkalmazásának hátrányai is vannak a megkérdezett cégvezetők szerint, ezek között első a magas bérigény, közvetlenül mögötte pedig a szakmai gyakorlat hiányát és az elégtelen szakmai tudást említették, de gyakori probléma a megfelelő nyelvtudás hiánya is.

Nem biztos, hogy túlképzés van

A szakértők véleménye megoszlik abban, hogy beszélhetünk-e Magyarországon diplomás túlképzésről. Egyesek szerint bizonyos területeken valóban túl sok embert képeznek a felsőoktatási intézmények, és nem reagálnak a munkaerőpiac elvárásaira. A versenyszférában a műszaki végzettségűek iránt nőtt meg az igény, a felsőoktatás mégis a humán területeken terjeszkedik, ami nemzetgazdasági szinten kárt okoz, ráadásul a frissen végzettek is kudarcokkal szembesülnek. Más szakértők viszont úgy gondolják, nem a túlképzés jelenti a fő gondot, sokkal inkább az alacsony színvonalú oktatás és a végzettek szaktudásának hiánya. A legmegengedőbb szakértői csoport szerint egyáltalán nem probléma, hogy bizonyos területeken túlképzés van, mert ezeket a diplomásokat is felszívja a munkaerőpiac, a pályaelhagyás nem feltétlenül visszalépés.

Mérnöknek lenni a legjobb

A kutatás szerint elhelyezkedési szempontból a legkönnyebb helyzetben manapság – és várhatóan az elkövetkezendő néhány évben is – a mérnökök vannak. Az olyan jellegű műszaki tudásra, amivel a villamos-, építő-, gépész- vagy gyártástechnológiai mérnökök rendelkeznek, mostanság nagy a kereslet. Nehéz helyzetben vannak viszont az olyan divatszakmák, mint a marketing vagy a HR. Az itt végzetteknek még rosszabbak az elhelyezkedési esélyeik, mint a kevesebb szaktudást igénylő általános asszisztenseknek.

A szerzőről