Pp kicsi 45
2019-01-16
Martonyi

„Teniszütővel nem lehet focizni!”

Többek között ezzel a kis gondolattal nyitotta meg Szabó Gábor, egyetemünk rektora azt a vitaindító panelbeszélgetést, ami az Én Európám címre hallgató országos szintű tájékoztató kampány keretei között Szegeden is megrendezésre került.

Többek között ezzel a kis gondolattal nyitotta meg *Szabó Gábor, egyetemünk rektora azt a vitaindító panelbeszélgetést, ami az Én Európám címre hallgató országos szintű tájékoztató kampány keretei között Szegeden is megrendezésre került.*

A rendezvény címét egy kérdés képezte: „Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió?”. Az eseményen Martonyi János külügyminiszter, Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke és Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, mint meghívott előadók vettek részt.

A rendezvény, mely a Rektori Hivatal dísztermében került megrendezésre (itt jegyezném meg, hogy telt ház volt), elsősorban a fiatal diákokat célozta meg. Szabó Gábor Rektor rövid nyitóbeszédében kiemelte: nagyon fontos, hogy a mai generáció széles látókörrel rendelkezzen és birtokában legyen azoknak az információknak, amelyek segítségével a jövőt megfelelően formálhatják. Megjegyezte továbbá azt is, hogy a nem megfelelően tájékozott ember az unióban olyan, mint az a focista, aki teniszütővel lép a futballpályára. Csak megfelelő háttértudás biztosíthatja a fejlődést.

Martonyi János külügyminiszter a vita során hangsúlyozta, hogy ha valóban nem lenne Európai Unió, akkor is ki kéne találni. Kontinensünkön ugyanis egyfajta politikai, de legalábbis gazdasági integráció létrejötte és fejlődése szükségszerű jelenség, amiből országunk csak profitálhat. Hazánk rengeteg támogatásban részesül az Unió kohéziós alapjából, ami összegszerűen 3-4 milliárd euró között mozog évente.

Surján László alelnök szerint az Európai Unió legfőbb vívmánya a béke megteremtése és fenntartása. Álláspontja szerint ezt az állapotot egy átlagos európai állampolgár olyannyira természetesnek veszi, mint a levegővételt és a jelenlegi generáció már nem teljesen érti, milyen nélkülözéseknek van kitéve egy hadiállapotban lévő állam. Az alelnök elmondása alapján az Uniós alapítóatyák céljai között szerepelt az, hogy Európából ne induljon háború és hogy az éhezést visszaszorításák az érintett tagállamokban.

Szűcs Tamás véleménye szerint Magyarország mindig is az európai politikai áramlatok része volt, ezért a rendszerváltás után egyértelművé vált, hogy hazánk elsődleges célja az európai közösséghez való csatlakozás. Említette azt is, hogy ez a magyar városok számára lokálisan is hatalmas előnnyel jár. Szegeden jelenleg is 2200 projekt folyik, amelyet részben vagy egészben uniós forrásokból finanszíroznak, ezen támogatások összege a 250 milliárd Ft.-ot is meghaladja.

Összességében elmondható, hogy a rendezvény elérte célját: a jelenlévők egy átfogó képet alkothattak az Unió és Magyarország kapcsolatáról, legfőképp ezen viszony előnyeiről. Ha mi, jogászok, sok új dolgot nem is hallhattunk, azért érdekes volt végigülni ezt a rövid kis panelbeszélgetést, és a „nagyok” szájából hallani, mit is jelent nekünk Európa és az Unió. Valamint ne feledjük, hogy a vitán résztvevő szemlélődők egy ajándékcsomagot is átvehettek a megjelenéskor, amivel az átlagembert mindig le lehet nyűgözni (a villogós toll egyszerűen fenomenális).

L.T.

A szerzőről