Pp kicsi 45
2019-01-16
3390 photo of valeria lukyanova on her tumblr page

Végletekkel játszó testképzavar

Intő példa lehet az élő Barbie esete.

Intő példa lehet az élő Barbie esete.

Valeria Lukyanova nevét lassacskán világszerte megismerik: a 21 éves ukrán modell plasztikai műtétek tömkelegét hívta segítségül, műszempillákkal, színes kontaktlencsékkel igyekezett élő Barbie-vá varázsolni magát. Az eredmény önmagáért beszél, a megszólalásig hasonlít egy Mattel termékre, temérdek rajongóval büszkélkedhet, ugyanakkor kinézete megosztja az embereket. Sokan taszítónak, mi több, horrorisztikusnak és rémisztőnek találják az ukrán modellt, jó néhányan üresfejűnek tartják a műtétekkel szemben tanúsított túlkapásai miatt.

Valeria szélsőséges esete felhívja a figyelmet a 21. században immár óriási méreteket öltött műviség és testképzavar jelenlétére.
A 20. század végén, a Hollywood által diktált “egészséges test” koncepció világméretű területté nőtte ki magát. A magazinok előszeretettel foglalkoztak az ideális test kérdéskörével, amelyért megdolgozni igencsak érdemes, hiszen a folyamatos koplalás, a 3 kiló make up, és a rengeteg torna olyan nőt varázsolhat belőlünk, mint kedvenc sztárunk, aki a címlapról boldogan mosolyog ránk. A tökéletes test a boldog élet zálogává vált, s noha már akkor virágzott a plasztikai sebészet, a 21. század elejére elharapózott a minden álmunkat – energiabefektetés nélkül – teljesítő műtétek köre.

Mára ott vannak a médiában szereplő, látszólag tökéletes testű emberek, az agyonretusált címlapok, az, egy életen keresztül hajszolható álom – a tökéletesség jegyében. A plasztikai műtétek túlzásba vitele is jórészt ennek a jelenségnek köszönhető: minden nap karcsú, tökéletes külsejű, vékony modell-imitátorok emlékeztetnek, s égetik agyunkba azt az igencsak átgondolt marketing fogást, miszerint: tökéletesnek kell lenned, csak így érvényesülhetsz, így tudod megtartani a párodat, így lehetsz boldog!

A túláradó impulzusok következtében a legegészségesebb önértékeléssel bíró nő is elbizonytalanodik, vagy legalábbis frusztráción megy keresztül. S már jönnek is a tipikus mondatok: kövér vagyok, túl nagy az orrom, túlságosan kicsi a szempillám, kicsi a mellem, s még sorolhatnánk. Hozzá kell tenni, hogy ezeket a kijelentéseket legtöbbször teljesen átlagos és normális kinézetű nők szájából lehet hallani. A nők többsége elkezdi kizsigerelni szervezetét: koplalásba kezd, 5-ször többet sportol, mint amire szüksége lenne. Egy idő után azonban ez sem elég, mert a sztárok (vagy inkább celebek) túlharsognak minden egészséges gondolatot. A tisztán pozitív sugallatú, a médiából áradó beszámolók és képi anyagok következtében jön a még radikálisabb terv: megműttetem magam!

Amikor egy nő azért műtteti meg magát, mert nagyobbat, vagy kisebbet szeretne valamiből, már egyféle torzított önképpel rendelkezik – emeli ki dr. Sajgó Márton pszichológus. “Minél inkább törekszünk a vélt, vagy valós tökéletességre, annál több eltérést és javítanivalót fogunk találni magunkon. Minél kevésbé vagyunk tisztában az agyonplasztikázott, mű-szerű emberek káros kimenetelű hatásával, annál inkább hajlamosak lehetünk a plasztikai műtéteket túlzásba vinni” – vallja a pszichológus.

A plasztikai műtét az emberek jólétét szolgálja, ha ezt a helyén kezeljük – világít rá dr. Pál János plasztikai sebész. Ha valaki deformitásokkal rendelkezik, szembetűnően nagy pl. az orra, az kihat az egész életére. Ilyenkor a műtét valóban segít a páciensen. Az esetek többségében azonban nem rekonstrukciós beavatkozásokról kell beszélnünk. Sok betegem olyan mellet szeretne, mint Scarlett Johannson-é, olyan orrot, mint Katie Holmes-é, vagy olyan ajkakat, mint Angelina Jolie-é. Az ilyen esetek egyértelműen azt bizonyítják, hogy az emberek igenis azokra az agyonretusált, számukra elérhetetlen szépségideálokra akarnak hasonlítani, amelyekkel nap mint nap tele van a televízió, a mozi, vagy a magazinok – emeli ki dr. Pál János.

A közeg fontossága:
Ha képesek is vagyunk a helyén kezelni ezeket a nem valós embereket, a minták, amelyek elemi erővel hatnak ránk, még mindig eltéríthetnek bennünket az egészséges önképtől- hívja fel a figyelmet dr. Sajgó Márton. Valeria Lukyanova tipikus példája ennek. Édesanyja kisgyerekkorától kezdve szépségideálnak szánta önmagát és lányát is. Közel ugyanannyi műtétet hajtottak végre rajta, mint 21 éves lányán. Egy, a megszállottságig tökéletességre törekvő anya mellett talán nem is csoda, hogy a fiatal ukrán modell is ezt a szemléletet tartja normálisnak és követendőnek.

anya-lánya

Napvilágot látott néhány olyan vélemény is, amely Valeriát buta nőnek tartja. Életrajzából azonban kiderül, hogy egy építészeti egyetemre jár, saját dalszövegeket ír és érdeklődik a spiritualitás iránt is. Távolról sem műveletlen plázacica. Ő maga is azt vallotta, hogy számára a lelki fejlődés a legfontosabb, a külsőséggel kapcsolatos gondolatai csupán elméjének illúziói.

Arról ezidáig nem nyilatkozott, hogy fog megküzdeni az öregedés jeleivel, hány botox injekciót fog igénybe venni, s mit tesz majd akkor, ha a plasztikai műtétek következtében egyetlen izom sem fog egy idő után megmozdulni tökéletesre csiszolt arcán.

Az ő esete intő példa lehet mindazoknak, akik plasztikai műtéten gondolkodnak. Szakértők szerint, ha nincs a helyén kezelve a műtéti beavatkozások funkciója, túlkapások jöhetnek létre. Szomorú lenne, ha 50 év múlva mindenhol 25 évesnek látszó 60-as élőhalottak meresztenék szemüket ránk, viasztestük mögül.

fotó forrása: idigitaltimes.com

A szerzőről