Pp kicsi 45
2018-09-25
Aiesec

Cultural Awareness és Entrepreneurship

Gondoltál már rá, hogy külföldön szerezz tapasztalatot? Szeretnél egy felejthetetlen kalandban részt venni?

Gondoltál már rá, hogy külföldön szerezz tapasztalatot? Szeretnél egy felejthetetlen kalandban részt venni?

A Cultural Awareness egy önkéntes program egyetemistáknak, amely során külföldre utazhatnak, különféle projektek keretében. Ennek során új kultúrákkal, új emberekkel ismerkedhetnek meg, miközben hasznos munkát végeznek, és rengeteget fejlődhetnek. Például fejleszthetik kommunikációs és prezentációs képességeiket. Az önkéntes programok választéka igen széles. Dolgozhatnak óvodáknál, iskoláknál, ahol az ottani fiatalságot és magukat fejleszthetik. Angolul tarthatnak órákat, prezentációt készítenek a kultúránkról, programokat szervezhetnek a diákok számára.

Az Entreprenaurship nevű szintén önkéntes programunk célja, hogy lehetőséget adjunk olyan diákoknak, akik szeretnék magukat külföldön kipróbálni a saját szakmájukon belül még a diploma megszerzése előtt. Felelősségteljes feladatkörben tudják majd szakmai és vezetői képességeiket fejleszteni, nyelvtudásukat csiszolni, illetve pozitív hatást gyakorolhatnak a helyi közösség életére. Rengeteg élménnyel gazdagodhatnak, és sok külföldi kapcsolatot építhetnek ki, ami a későbbi karrier szempontjából is hasznos lehet. A gyakorlat témái közé tartozik többek között a project management, pénzügy, marketing, HR management is. A jelentkező hallgatók feladata leggyakrabban egy vállalat munkájának segítése, illetve a helyi közösség fejlesztése.

Az önkéntes gyakorlat 6-12 hétig tart, és a külföldön tartózkodás teljes időtartamára biztosított a szállás és az ellátás, illetve a jelentkezőt egy AIESEC-es segíti egészen a felkészüléstől a hazautazásig. Megismerteti vele az általa kiválasztott ország szokásait, kultúráját, felkészíti a gyakornokot a munkára. Ami a legfontosabb: senkit sem hagyunk egyedül és segítség nélkül! A lehetséges célországok többek között az egzotikus Brazília, Tunézia, Indonézia vagy Európán belül például Olaszország, Lengyelország, Észtország és Ukrajna.

A projektek keretein belül megszerzett tapasztalatot itthon széles körben lehet majd alkalmazni. Az új kultúrák megismerésével szélesedik a látókörük, új perspektívákból láthatják majd a világot. Pozitív hatással lehetnek az adott ország társadalmára azáltal, hogy a kultúránkat, szokásainkat ismertetik meg velük. Olyan közegbe gyakorolhatják az idegen nyelveket, amire itthon nincs lehetőség, mivel kint egy nemzetközi csapat részeseként fognak dolgozni. E mellet, persze az utazásra és városnézésre is marad időd.

A projektekben részt vehetsz, ha egyetemista vagy és még nem múltál el 30, középiskolásként pedig, ha betöltötted a 18. életévedet, ehhez középfokú angoltudással kell rendelkezned.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán az alábbi szakokon elfogadják az önkéntes munkát szakmai gyakorlatként:
• Kis- és középvállalkozási menedzser
• Külgazdasági üzletkötő
• Gazdasági idegen nyelvű menedzser
• Idegen nyelvi kommunikátor
• Ifjúságsegítő
• Intézményi kommunikátor
• Közösségi civil szervező
Emellett a civil szervezetek munkájával kapcsolatos terepgyakorlat (4 kredit) elismerésénél lehet beszámítani az önkéntes programot.

Ha kedvet kaptál, és szeretnél részt venni programunkban, keresd irodánkat a Feketesas utca 28. 2. emeleten, vagy látogass el az AIESEC Szeged honlapjára (http://aiesec.hu/szeged/), illetve a program Facebook oldalát (Cultural Experience Program) vagy jelentkezz az internship.aiesec.hu oldalon. Egyéb kérdéssel fordulj Nagy Vivienhez a vivien1.nagy@aiesec.net e-mail címen.

Cultural Expereince Program: http://www.facebook.com/pages/Cultural-Experience-Program/214176938630252?ref=ts&fref=ts

Ne feledd:
„Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.”