Pp kicsi 45
2019-01-16
6498158 nagy

Hogyan válasszunk parfümöt?

Tippek, tanácsok Magyarország egyetlen parfümőrjétől: Zólyomi Zsolttól.

A parfüm kiválasztása minden nő (s nem túlzás talán azt állítani, hogy minden férfi) életében fontos feladat – s komoly dilemma is egyben.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy megvett egy parfümöt, később azonban kiderült, hogy egészen más illata van, mint amilyen a papírcsíkra vagy a csuklóra fújva érezhető volt, s már nem is tetszett annyira az az illat.

Íme néhány tipp a magyar “Orrtól”, Zólyomi Zsolttól, hogyan válasszunk igazán hozzánk illő illatot.

Minden ember egyedi, mikroszkopikus folyadékot hord bőre felszínén – emeli ki a parfümőr. Egy parfüm sem lesz ugyanolyan illatú két különböző ember bőrén.
A mikroszkopikus folyadék összetétele rengeteg mindentől függ: az egyén személyiségétől, táplálkozásától, életmódjától, életkorától, genetikai adottságaitól. Testünk egyedi illatában ezen felül benne van mindaz, amely megtörtént velünk életünk során, tehát afféle emléknyomként is tekinthetünk bőrünk illatára – hívja fel a figyelmet Zólyomi Zsolt.

Két alapvető hibát követnek el az emberek parfümválasztás közben. Az első, hogy ha megtetszett egy ismerősön, rokonon egy illat, akkor azonnal megvesszük mi is. Jó eséllyel az az illat, amely jól állt másnak, nekünk nem fog!
A másik tipikus hiba az, amikor a papírcsíkra fújjuk a kiválasztott kompozíciót, s ez alapján döntjük el, hogy jó lesz -e számunkra az adott parfüm, vagy sem. A papírra fújt minta nem keveredett össze saját, egyedi testillatunkkal, így nem tudhatjuk, hogy saját bőrünkön milyen illatot fogunk érezni.

Tippek, tanácsok:

Először is fontos leszögezni, hogy ha valóban saját illatunkat keressük, érdemes szakember segítségét kérni, aki egy személyes beszélgetéssel kezdi a felmérést, kutatást. Ha erre nincs lehetőségünk, mindenképpen áldozzunk időt a parfüm kiválasztására! Felejtsük el a katalógusokban lévő illatmintákat, azok ugyanis semmilyen értékes információval nem szolgálnak. Legalább másfél órát töltsünk el egy-egy drogériában!

Ha papírcsíkon teszteljük az illatot, csak finoman húzzuk el az orrunk előtt, hogy csak az uszályát érezzük. A legtöbb parfüm alkoholt tartalmaz, érdemes kicsit várni, amíg ez elpárolog a papírról. Ha kiválasztottunk néhány illatot, amely szimpatikus a papíron érzett minta alapján, akkor jöhet a saját bőrünkön való tesztelés!

Permetezzünk a meleg pontokra az előzetesen kiválasztott illatokat. A meleg pontok a fő ütőereknél helyezkednek el, itt magasabb bőrünk hőmérséklete, s jobban kijön egy-egy illat.

Miután ez megtörtént, menjünk ki az üzletből! Egész nap hagyjuk, hogy az illat barátkozzon és összekapcsolódjon testünk illatával, szagolgassuk magunkat napközben. Az az illat, amely a nap végére is megmarad, azt jelzi, hogy mintegy belekapaszkodott bőrünkbe, s jó eséllyel igazán passzol hozzánk. A jó néhány órás minta-hordás után már el tudjuk dönteni, melyik az a parfüm, amely igazán tetszik. Ekkorra már teljes mértékben képes az illat kiteljesedni, megjelenni.

Fontos, hogy tisztában legyünk az illat üzenetértékével – emeli ki Zólyomi Zsolt. Minden parfümmel üzenünk valamit magunkról, másoknak!

kép forrása: erdely.ma

A szerzőről