Pp kicsi 45
2019-01-16
Orban viktor kover laszlo

A történelem „restaurátorai”

Ahogy haladunk a 2014-es választások felé, úgy kezd egyre árnyaltabbá válni a FIDESZ-kormányról alkotott kép. Lehet, hogy mégsem ördögtől való az amit művelnek? Lehet, hogy a végén nekik lesz igazuk?

Ahogy haladunk a 2014-es választások felé, úgy kezd egyre árnyaltabbá válni a FIDESZ-kormányról alkotott kép. Lehet, hogy mégsem ördögtől való az amit művelnek? Lehet, hogy a végén nekik lesz igazuk?

Nem. Legalábbis nem olyan értelemben, ahogy ők szeretnék. Furcsa módon úgy tűnik, hogy a piac megbékélt Magyarországgal. Vagy ez csak annak a jele, hogy már nem vagyunk igazán fontosak? Furcsa módon az EP. jogállamért és európai értékekért való „hőzöngése” és a német közszolgálati televízió Orbán-rendszert kritizáló meséi ellenére nem vált páriává még teljesen Magyarország. Vagy már régen az. Olyan jó lenne belelátni, belehallgatni, hogy négyszemközt milyen beszélgetést folytat a magyar miniszterelnök Barossoval és Merkellel, és ők maguk között hogyan vélekednek Magyarország helyzetéről.

Ezek mind olyan kérdések, amelyeket majd csak a történelem fog megválaszolni. Ahogy a történelem mutatja meg azt is, hogy kik azok, akik előre haladnak, és kik azok, akik megpróbálnak egy már letűnt korszakot restaurálni és visszahozni. Nos, a ma kormányzó erők utóbbi kategóriába tartoznak. Legalábbis az a közjogi rendszer, amelyet felépítettek, az, ahogy megpróbálnak egy irányított demokráciát felépíteni, engem kísértetiesen emlékeztet a Horthy-korszakra.

Magyarországon 1989. óta egy hosszú társadalmi, politikai, gazdasági átalakulás zajlik, amelynek még messze nincs vége, és nem tudjuk mikor lesz vége. Az első korszak úgy tűnik már lezárult 2010-ben, amikor a több szempontból valóban káros szuperjogállamiságnak megásta a sírját a FIDESZ és a rájuk szavazó választópolgárok. A második korszak még tart. Hogy mikor és hogyan lesz vége, azt paradox módon éppen a FIDESZ kormányzati stílusa vetíti előre. Az irányvonal, amely egy szilárdabb kormányhatalom irányába mutat, alapvetően jó.

A megvalósítás az, ami bukásra ítéli a ma kormányzó erőket. Hogy ez 2014-ben bekövetkezik-e, az ma még valószínűtlennek hat. Ugyanis nincs ma olyan politikai erő, amely a XXI. század Európájában az európai értékek szerint tudná kormányozni a közjogilag átalakított Magyarországot. 2018-ig azonban létrejöhet egy ilyen erő, amely kihasználva a kormánypártok addigra teljes erodálódottságát lezárhatja a második korszakot, és utat nyithat a harmadiknak. Hogy reménytelibb lesz-e a harmadik, azt kétségek övezik, de annyi biztos, hogy a húszas évek elejére-közepére a mai politikusi generáció remélhetőleg kiöregszik és átadja a helyet a ’89-es és azt követő generációk első fecskéinek, akiknek a vállát már nem nyomja a KISZ-es és titkosszolgálati múlt, és akik beleszülettek a nyitott és szabad Magyarországba, és akik ma azért mennek el tömegesen, mert éppen ezt próbálja meg korlátozni a kormány.

Hogy miért fog törvényszerűen bekövetkezni a váltás, azt a már említett kormányzati technikák magyarázzák meg. A ma kialakuló tudatos választópolgári rétegnek már nem lehet hazudni. Noha a kormányzat és a választópolgárok öregebb generációinak idegen és nem tudnak vele bánni, de az információs forradalom által kialakított tömegkommunikáció csatornái nem teszik már lehetővé a manipulációt, a mutyizást és a hazudozást, mert azonnal fény derül rá. Ez az egyik tényező, amit a kormányzat nem vesz figyelembe, és az ő szempontjukból teljes joggal próbálja meg a tömegtájékoztatást leépíteni és elbutítani. A gond csak az, hogy ma a tömegek egyre szélesebb rétege már nem csak a gagyivá silányított közmédiából tájékozódik.

A bevezetőben említett szemhunyás sem fog örökké tartani. A mindent látó és ellenőrző államhatalom az összes ma ismert közgazdasági alapvetéssel szembe megy. Az államosítások, a rezsicsökkentés és a többi unortodox (mennyire halálosan unalmas már ez a szó) megoldások lassanként be fogják bizonyítani a kormány által hangoztatott dogmák ellenkezőjét. Hiába az eddigi gazdasági lépések, nincs jele a kormány igazának, pedig alapvetően dicséretes lenne a fő csapásirány, vagyis az államadósság és a lakossági és vállalati szféra adósságának csökkentése, de az nemhogy csökken, hanem növekszik.

A kormány tehát három tényezővel ágyaz meg a következő korszakváltásnak. Az egyik egy új, a történelmi gyökerekhez visszanyúló közjogi rendszer kialakítása, amely némi finomítással még akár jó eszköz is lehet egy bölcsebb és a fékek által megfelelően ellenőrzött kurzus kezében. A másik kettő viszont egyértelműen negatív. A fékek kiiktatása, a tömegtájékoztatás hagyományos csatornáinak ellenőrzése és néhol elbutítása, valamint a kulcspozíciók hozzá nem értő, káder személyekkel való behálózása egyértelmű ellenszenvet kelt és a kormánypártok lassú, de biztos vereségéhez fog vezetni.

Ha eljutunk idáig, akkor már csak az lesz kérdéses, hogy a ma vezető politikai elit bölcsen belátja-e, hogy az ő ideje lejárt és át kell adni a hatalmat a következő kurzusnak, vagy minden eszközzel megpróbálja majd magánál tartani azt, amely ki tudja hová vezet majd?

Mindenesetre minden nyilvánvaló hibája és az összes negatívum ellenére úgy gondolom, hogy nem érett meg az idő 2014-ben arra, hogy az 1945 előtti rendszert felidézni próbáló erőket teljes egészében felváltsa egy új értékrendek szerint kormányzó kurzus. Ez már csak azért sem fog bekövetkezni, mert ma nincs ilyen kormányképes csoportosulás. Ráadásul a háttérben működő oligarchiát is valahogyan rá kell majd bírni a változásokra, mert akár honnan nézem, a nagytőke nélkül nem lehetett soha, és a jövőben sem lehet majd politikát csinálni, de rá lehet őket szorítani arra, hogy alkalmazkodjanak az új irányvonalhoz.

Ha kormányváltás nem is lesz 2014-ben, azt talán már el lehet majd érni, hogy ne kormányozhasson 2/3-dal a hatalmon maradó FIDESZ-KDNP. Ha pedig utána minden az elképzeltek szerint alakul, 2018-ra nem csak a tekintélye és alkalmassága fog annyira megkopni, hogy leváltásra kerüljön, hanem a rezsim által pozícióba ültetett káderek mandátuma is nagyjából le fog járni. És ki tudja? Lehet, hogy csoda történik és a Hángérien Feri Tél tényleg valóra válik… Bár kétlem… De háthat… (You know.)

H.I.

(kép forrása: http://www.echelon8.org/orban_viktor_kover_laszlo.jpg)

A szerzőről