Pp kicsi 45
2019-01-16
Eumoot

Eu Negotiation Moot

Diplomácia, stratégia, retorikai készség-ezekkel a szavakkal jellemezném a 2. Kárpát-medencei EU Negotiation Moot tárgyalási szimulációs versenyt, amit az április 12-ei hétvégén rendeztek meg Kolozsváron.

Diplomácia, stratégia, retorikai készség-ezekkel a szavakkal jellemezném a 2. Kárpát-medencei EU Negotiation Moot tárgyalási szimulációs versenyt, amit az április 12-ei hétvégén rendeztek meg Kolozsváron.

A szervezők minden versenyzőt 3-4 fős csapatokba osztottak, amik egy-egy EU-s tagállamot képviseltek. Az Európai Bizottság és a soros elnökségben álló tagország, Írország képviselői már visszatérő versenyzők voltak, nekik voltaképpen irányító feladatuk volt.

A verseny három részből tevődött össze. Az első rész az előzetes feladatok megoldása, az úgynevezett pozíció papírok kitöltése. Ez az EU-val és a képviselt országokkal kapcsolatos kérdéssort tartalmazott, ami segítette a felkészülést a többi könyv, jegyzet és előadás anyaga mellett. Ezt pár héttel a tényleges verseny előtt kellett a leadni. Ezután a tárgyalási stratégiát kellett a csapatoknak kidolgozni és szintén előzetesen leadni.

A második rész a verseny első napja, a tanácsi nap volt. Erre senki nem aludt három óránál többet, ugyanis már az érkezés napján megkezdődtek az informális tárgyalások a csapatok között. A tanácsi napokon a tagállamok az EU 2014-2020-as költségvetési keretéről tárgyaltak formálisan és informálisan egyaránt. Minden tagállam megkapta, melyek a számára fontosabb pontok, amik természetesen titkosak voltak. Ezen súlyok alapján egyezségeket köthetett más államokkal, koalícióra léphetett, esetleg kijátszhatták a másikat. Ész érvekkel kellett egymást meggyőzni, melyik tárgykörre szánt összeg merre mozduljon el. Minden tagállam célja, hogy a számára legnagyobb súlyú terület kapja a legtöbb összeget. Eltérés volt a nettó befizető és a nettó haszonélvező országok összesített célja között. Az előbbinek az összköltségvetés csökkentése kedvez, míg az utóbbinak ennek éppen a növelése. Az adatok és a tagállami információk a valóságot tükrözték, a hangsúly a közös agrárpolitikára helyeződött, ez ügyben köttetett a legtöbb szövetség. Miután a tagországok megszavazták a költségvetést, a fordulók összesítésében Franciaország bizonyult a legjobbnak, így a csapattagjai utazhatnak ősszel a brüsszeli tanulmányútra.

Ennek lezárását követően a játékosokat beosztották az egyes EU-s parlamenti frakciókba és külön nemzetiséget is kaptak. Este szintén megkezdődtek a felszólalások előkészítései, más frakciókkal való egyezkedések, szintén három óra alvással. Minden frakciónak három fő prioritása volt az ötből, amik szintén titkosak voltak. A cél az volt, hogy a tanácsi napon megszavazott költségvetési keret mellé ún. kiegészítő tárgypontokat fogadjanak el. Minden frakció a saját prioritásait akarta az első helyen látni. A frakciók maguk közül a Frakcióvezetőt, Koordinátort és Árnyék-jelentéstevőt, majd reggel a parlament a Parlamenti Elnököt és a Bizottsági elnököt, majd a frakciók koordinátorai a jelentéstevőt választották meg. A játék úgy alakult, hogy a legnagyobb frakció, a Néppárt ellen szövetkezett a többi párt, ami sikeresnek bizonyult. A bizottsági ülés ugyan elfogadta a tervezett prioritásokat, de a parlamenti szavazáson, a Néppárt által benyújtott módosító indítványok megszavazása után az Euroszkeptikusok cserben hagyták őket, így nem volt meg a relatív többség és nem lett a tervezet elfogadva. Ezáltal az Euroszkeptikusok nyertek, mert egyedül nekik nem volt semmilyen érdekeltség az első két prioritási helyen.

A zsűri értékelte a valóságra alapozott érveket, a tárgyalási stratégiát, a felszólalásokat és a retorikai képességet. Mind a közel ötven versenyző aktívan részt vett a játékban, kifejezetten élvezték, hogy „suit up” stílusban, laptoppal a kézben mehettek egyik képviselőtől a másikhoz és jogi szaknyelvet használva tárgyalhattak aktuális témákról. Folyamatosan követni kellett a blogoldalt és a sajtóközleményeket, esténként az internetes cikkekből és videókból igyekeztek az utolsó percekig okosodni. „Pont olyan volt minden, mint az igazi, csak kicsiben”—hangoztatták a félálomban lévő játékosok. Minden bizonnyal érdemes volt ezen a versenyen részt venni, a versenyzők megtapasztalhatták a tankönyvi szövegek mellett, hogyan is néz ki ez a valóságban, amit jobb esetben sosem felejtenek el. Ezt az egyesület szlogenje is tükrözi:

„Mondd el és elfelejtem; Mutasd meg és megjegyzem; Engedd, hogy csináljam és megértem.”

Bartos Blanka

A szerzőről