Pp kicsi 45
2019-01-16
Gamestar filmajanlo 20130424 screenshot 20130424120011 3 original

Vasember 3. - az eddigi legjobb rész

Pörgős akciójelenetek, humor, látványorientáltság, romantika.

Pörgős akciójelenetek, humor, látványorientáltság, romantika.

A Vasember képregény-adaptáció harmadik része izgalmakban, látványosságban és humorban bővelkedik, tökéletes kikapcsolódás lehet a popcorn mellé.

A történet első részében – ahogyan az lenni szokott képregény-átvitelek esetében – nyomon követhetjük, hogyan is lett Iron Man a multimilliárdos, kreatív elméjű, ámde meglehetősen léha életmódot folytató Tony Stark-ból. A második részben előbukkan egy ellenség is, amikor is a szálak Tony elhunyt édesapjához vezetnek.
A harmadik részben ismét találnak egy főgonoszt Vasember számára, ezúttal azonban Tony korábban elkövetett “hibája” a konfliktus kiindulópontja.

A film lényegében egy pillanatra sem válik unalmassá – legalábbis azok számára, akik nem a képregényt használják kiindulópontnak -, tele van akciójelenettel, fordulattal, amelyet átitat némi szarkasztikus humor és vígjátéki elemek sokasága. A humor és az akció ezen tökéletes vegyítése elsősorban a rendezőnek (s egyben társ-forgatókönyvírónak) köszönhető, hiszen Shane Black olyan akcióvígjátékokat írt korábban, mint Az utolsó cserkész, a Halálos fegyver, vagy az Utánunk a tűzözön.

A fő karakter fejlődése mindenképpen hozzájárul az élvezeti érték emelkedéséhez.
Tony-nak szembe kell néznie pánikbetegségével, természetesen elsősorban humoros jelenetek formájában, s az egykori playboy – alkoholista rádöbben arra is, mi az igazán fontos az életében. Ezúttal nemcsak a főhős, Stark jelleme formálódik, hanem a Vasember is fejlődésen megy keresztül. Tony teljes mértékben távirányíthatóvá teszi páncéljait, amelyek önállóan tudnak majd repülni és tevékenykedni – vagy éppen 1000 kilométer távolságból is odasüvítenek hozzá, hogy aztán látványosan rápattanjanak testére.

Ami igazán ütőssé teszi az akciójeleneteket, az nem más, mint a tökéletes harmónia. Teljes mértékben illeszkedik a zene ritmusa az adott jelenet üteméhez, a dallamok hangulategyezése még rádob egy lapáttal, tökéletesek a vágóképek, a legjobb pillanatban kapunk közelieket, ezáltal nem merül ki az akció “a 2-3 másodperces snitteket egymás mellé pakolunk és ettől pörög majd a jelenet” – sajnálatos módon – már megszokott sablonjánál.

A Pepper és Tony drukkerek végre megkapják kibontva ezt a cselekményszálat is, mi mással beburkolva, mint humoros jelenetekkel?

http://www.youtube.com/watch?v=Btx-w9hpUE8

S hogy tényleg leteszi-e végleg Stark a páncélját? Robert Downey Jr. nyilatkozata szerint egyenlőre mindenképpen szögre kerül a történet, azonban nem kizárt, hogy valamikor egyszer majd folytatódni fog.

Figyelem! Várjuk végig a főcímet, megéri!

Vasember 3. (Iron Man 3.)

rendező: Shane Black
forgatókönyvíró: Shane Black, Drew Pearce, Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck, Jack Kirby
operatőr: John Toll
producer: Kevin Feige
vágó: Jeffrey Ford

főszereplők:
Robert Downey Jr. (Tony Stark / Vasember)
Guy Pearce (Aldrich Killian)
Gwyneth Paltrow (Virginia ‘Pepper’ Potts)
Sir Ben Kingsley (a Mandarin)
Don Cheadle (James Rhodes / War Machine)

fotó: www.filmek.s9.hu

A szerzőről