Pp kicsi 45
2019-01-16
Ray manzarek

Meghalt a The Doors legendás billentyűse

Ray Manzarek, a világhírű rockegyüttes egyik alapítója hosszú ideje küzdött a rákkal.

Ray Manzarek, a világhírű rockegyüttes billentyűse hosszú ideje küzdött a rákkal.

Manzarek egy bajorországi klinikán hunyt el hétfőn – erősítette meg a hírt a banda menedzsere, Tom Vitorino. A világhírű művész 74 éves volt.

Ray Chicagóban látta meg a napvilágot 1939-ben. Jim Morrison-nal, az együttes későbbi énekesével Kaliforniában találkozott.

A The Doors a rocktörténet egyik legsikeresebb együttese volt, olyan tagokkal, mint John Densmore dobos és Robby Krieger gitáros. Méltán örvendenek a mai napig világhírnévnek, legendájukat még Morrison 1971-ben bekövetkezett halála sem árnyékolta be. Jim halála után Ray igyekezett összetartani az együttest, ő maga is énekelt, azonban a banda végül feloszlott.
Sikereiket olyan számoknak köszönhették többek között, mint a Riders On The Storm, a Break On Through to the Other Side és a Light My Fire.

A billentyűs az évek során más zenekarokban is játszott, majd író lett és filmeken dolgozott. Később újra összeállt Kriegerrel.

A The Doors világszerte több, mint 100 millió albumot adott el. Bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, Manzarek-et pedig a műfaj legjelentősebb billentyűsei közé sorolták, legfőképpen azért, mert hangszere fontos szerephez jutott az együttes zenéjében, egy olyan korban, amikor a gitárjáték állt a középpontban.

http://www.youtube.com/watch?v=k9o78-f2mIM

hír24.hu

fotó: www.craveonline.com

A szerzőről