Pp kicsi 45
2019-01-16
Fast6

Halálos iramban 6. - Filmajánló

A hatodik rész még több akcióban bővelkedik, mint elődei – teszi mindezt a történet kifejtésének rovására, vérbeli B-kategóriás filmet alkotva.

A Halálos iramban 6. része még több akcióban bővelkedik, mint elődei – teszi mindezt a történet kifejtésének rovására.

Az 5. részt követően – amennyiben szorgalmasan nézegettük a vége/főcímet – már érezhettük, hogy bizony a történetnek nincs vége. Egy, a főcímbe vágott jelenet szerint ugyanis Dom halottnak hitt szerelme, Letty életben van, mi több: egy rablásban is részt vett. Így aztán nem volt meglepő, hogy a lélekkel rendelkező rosszfiúk csapatának sztorija tovább folytatódik.

Dom és Brian Rióban elkövetett kis akciójuk után szétosztják a 100 milliós zsákmányt a csapat, vagy ahogyan hősünk hívja, a “család” tagjai között. Békésen éldegélnek szétszóródva a világban, noha életük sosem lehet teljes, hiszen továbbra is körözés alatt állnak. Eközben Hobbs 12 országon át üldöz egy bandát, amelynek tagjai halálosan felfegyverzett sofőrök, vezérüket pedig nem más segíti, mint Dom halottnak hitt szerelme, Letty. A bikanyakú Hobbs felkeresi hát a száműzetésben élő egykori kis csapatot, hogy felvegyék a versenyt a nem mindennapi bűnözőkkel, cserébe pedig kegyelmet ajánl fel Dom “elit alakulatának”.

A történet bővelkedik felturbózott, “nitrós” kocsikban, sebességben, hajszában, látványos akciókban, verekedésben. Sajnálatos módon éppen ettől az agyonturbózott, a megszokottnál is gyorsabb vágás-alkalmazástól lesz maga a cselekményszál kevésbé kifejtett. Kapkodjuk a fejünket, minimális szinten sincs időnk arra, hogy megemésszük némileg az adott jelenetet, nincs pihenő, máris itt a következő akció.
Hiányérzetünk támadhat a már megszokott megtervezettség nem létezése miatt. Dom és csapata csak mennek, hajtanak, sehol egy igazi taktikai megbeszélés, egy jól irányzott felkészítő nap, vagy gyakorlás. Talán nincs is erre szükségük, hiszen ők profik, rutinból végzik már a dolgukat, a rögtönzést pedig mesterfokon űzik. Lehetséges – ámbár éppen ettől lesznek kevésbé hitelesek, ha összevetjük a jelenlegit az előző részekben nyújtott precíz, s némileg aprólékosabban átgondolt teljesítményükkel.

http://www.youtube.com/watch?v=xjURXFmTegQ

A két érzelmi szál sem kerül kellőképpen kifejtésre. Adva van először is Dom és Letty kapcsolata, vagy inkább konfliktusa, ámbár igen hamar kiderül, hogy a harcias ex valójában csak amnéziás, így megbocsájtjuk neki azt is, amikor egy jól irányzott golyót ereszt volt kedvese vállába. Egyetlen, kissé érzelmesebbre sikerült jelenetnél többet nem kapunk, sehol egy szikra, nyoma sincs a már megszokott szenvedélynek. Úgy tűnik, hőseinknek már erre sincs ideje a nagy hajszában.
A másik érzelmi szál Mia és Brian kapcsolata (lenne). Mia otthon marad nem régen született gyermekükkel, amíg párja egy utolsó harcra készül mindannyiuk szabadságáért. A film utolsó 20 percében bukkan fel a zsaruból rosszfiúvá vált Brian kedvese, mintegy fordulatként bepasszírozva magát a cselekménybe. Hatásos jelenet, ámbár a néző addigra már lezártnak tekinti a filmet, kissé talán el is fáradt a sok akció és verekedés közepette.

A már megszokott vígjátéki elemekkel azért képesek még mindig itt-ott brillírozni, igaz, néha már ezeknél is érezhetjük az erőltetett jelleget.

Ami teljes mértékben hiányzik a 6. részből, az az a zene, ami megadja a film hangulatát, vagy azok a slágergyanús dallamok, amelyek igazán beleélhetővé teszik azt a világot, amely bemutatásra kerül néhány jelenet erejéig – az illegális gyorsulások légkörét.

A 6. részt gyakorlatilag bárki élvezni tudja, aki szereti a pörgős jeleneteket, a jobbnál-jobb autókat, a “bikanyakak” összecsapását. Nem szükséges előzetes tudás a megértéséhez, aki mégis azért vacillál a mostani rész megtekintését illetően, mert nem látta az első 5 epizódot, megnyugodhat, egy bevezető montázs gondoskodik arról, hogy hőseink története össze legyen foglalva annyira, hogy értsünk mindent a 6. részben.

Tökéletes B-kategóriás mozi, egy péntek estére mindenféleképpen megfelelő kikapcsolódás a popcorn és a zéró kóla mellé.

Egy jó tanács: várjuk meg a vége/főcím első fél percét, mert tisztába kerülhetünk vele, miről fog szólni a 7. rész!

Halálos iramban 6. (The Fast & the Furious 6)
amerikai akciófilm, 145 perc, 2013 (16)

rendező: Justin Lin
forgatókönyvíró: Chris Morgan
operatőr: Stephen F. Windon

szereplők:
Michelle Rodriguez (Letty)
Dwayne “The Rock” Johnson (Luke Hobbs)
Vin Diesel (Dominic Toretto)
Luke Evans (Owen Shaw)
Gina Carano (Riley)
Tyrese Gibson (Roman Pearce)
Sung Kang (Han)
Ludacris (Tej Parker)
Jordana Brewster (Mia Toretto)
Paul Walker (Brian O’Conner

Fotó: www.filmbook.blog.hu, Facebook

A szerzőről