Pp kicsi 45
2018-09-25
Rozsak%20haboruja2 mti

Rózsák háborúja Szentesen

Détár Enikő és Rékasi Károly harcának lehetett szemtanúja a színpadon a szentesi közönség.

„A válás egy háború.” – mondta Jonathan Rose ügyvédje, ezt pedig az ismert színész házaspár, Rékasi Károly és Détár Enikő nem is igazolhatta volna jobban a Szentesi Nyári Szabadtéri Színház első napján bemutatott, A Rózsák háborúja című előadásában. A mű Warren Adler azonos című regénye és egy későbbi film alapján készült színházi adaptáció. A darab témája nem áll távol a művész házaspártól, hiszen köztudott, hogy a való életben sem felhőtlen a viszony közöttük, jelenleg válófélben vannak.

Az Amerikában játszódó történet Jonathan Rose, jogász és felesége, Barbara viszályát és 17 éves házasságuk fokozatos megromlását mutatja be, az egymás ellen irányuló leggyerekesebb csínytevésektől kezdve a férj méregdrága Ferrari-jának baltával való szétveréséig és más komoly károkozásokig, melyek végül tragédiába torkollanak.


Jonathan és Barbara Rose szerepében Rékasi Károly és Détár Enikő

A darab tökéletesen mintázza azt, hogy a kezdeti rózsaszín felhők, a harmónia, az idilli család a két gyerekkel (akik csupán említés szintjén jelennek meg az előadásban) és a gondtalan élet után hogyan fajulhat el a végletekig egy feleség és egy férj kapcsolata.
A darab műfaja sok-sok, olykor morbid humorral tarkított, fekete komédia, vagy tragikomédia, mely jelző árulkodó az előadás végkimenetelét illetően.

A házastársak harca nem volt mentes a fizikai agressziótól, asztal és szék borítgatástól és hajhúzástól sem, mely jelenetek pedig komoly előkészületeket és edzettséget igényelnek. A nézőtéren megfagyott a levegő és mindenki aggódva figyelte, melyikük fog kárt okozni a másikban pillanatokon belül.

Détár Enikő nem csak kirobbanó energiájával és tökéletes alakjával nyűgözte le a közönséget, hanem az előadás során viselt számtalan ruhaösszeállításával is, melyeket pár pillanat alatt váltott le és öltözött át, ami szintén már művészetnek nevezhető.


Rékasi Károly és Végh Péter

Az előadás két másik karaktere a férj és a feleség ügyvédjei, Zborovszky Andrea és Végh Péter alakításában, akik valójában egymás harcaként fogják fel Rose-ék válását és minden eszközt megragadnak, hogy védenceiken keresztül egymást zsigereljék ki.

A mű színpadi feldolgozása némi trágársággal fűszerezve ugyan, de nagyon is életszerűen szemlélteti, hogyan képes egy nő és egy férfi a szerelem elmúltával tönkretenni a másikat és ehhez bármilyen eszközt bevetni.

Szentesen egyébként már hatodik alkalommal rendezik meg a Nyári Szabadtéri Színházat, idén július 2-től augusztus 18-ig. A programsorozat minden alkalommal teli nézőtérrel büszkélkedhet. Érdemes figyelni az előadássorozat kínálatát, hiszen minden évben neves színészek látogatnak el a Kurca-parti városba.

Képek: Internet