Pp kicsi 45
2019-01-16
Red 2 2013 1

Sztárok sztáralakítás nélkül - Red 2

A trailer és az első rész alapján ígéretes 2. epizód nem elégíti ki az elvárásokat.

A trailer és az első rész alapján ígéretes 2. epizód nem elégíti ki az elvárásokat.

A Red első része azért volt szórakoztató, mert nem volt sablonoktól hemzsegő. Ügyesen keverték benne a látványosság, az akció, a thriller és a vígjáték elemeit, amelyeket olyan sztárok szervíroztak, mint Bruce Willis, Helen Mirren, vagy John Malkovich.

Ám, ahogyan az már lenni szokott – sajnos -, a második rész korántsem érte el az első rész szintjét.

A történet röviden:

Frank Moses-t (Bruce Willis) ismét utoléri sötét, ám annál izgalmasabb múltja. Boldogan él feleségével, Sarah-val (Mary Louise Parker), amikor az FBI elfogja, s ki akarja hallgatni egy már elfeledett üggyel kapcsolatban. Innentől indul a galiba: mindenki az ő nyomukban van, bérgyilkosok vadásznak rájuk, az FBI is a nyomukban van, miközben ők azt sem tudják, miért akarják eltenni őket láb alól – már megint.

Az alapsztori kidolgozottsága hagy némi kívánnivalót maga után, kevésbé megszerkesztett fabula és elnagyolt szüzsé jellemzi a filmet. Ez önmagában még nem lenne akkora probléma, mert az első rész is elsősorban a színészek alakítása miatt volt szórakoztató és érdekes. Ám a hollywoodi nagyágyúk ezúttal jócskán alulmaradnak teljesítményüket illetően. Ez elsősorban nem az ő hibájuk, az alkotók estek abba a végzetes hibába, amely a folytatások gyakorlatilag 99 százalékára jellemző, műfajtól függetlenül.

Bruce Willis sajnos a Red 2-vel bebizonyította, hogy teljes mértékben bele van öregedve abba a szerepkörbe, amelyet tizenéve alakít a filmvásznon. Akárhogyan is igyekeznek az érzelmi szál beiktatásával előcsalogatni karakternének egy új arcát is, nem sikerül. Már kissé unalmas, hogy a Die Hard-ban bejáratott figurát játszatják el vele minden egyes alkalommal.

John Malkovich az első részben egy igencsak kedvtelésre méltó alakot alakított. Vicces és elvetemült cselekedeteivel, mimikájával, monológjaival gyakorlatilag feltette az i-re a pontot. Erre erőteljes módon erősítettek az alkotók a második epizódban, az eredmény: egy groteszk bohóc lett az egyedi és különc figurából.

A Sarah-t alakító Mary Louise Parker az első részben “civilként” kerül be az egykor bérgyilkos életmódot folytató Frank (Bruce Willis) életébe. Kezdetben megszeppenve sodródik az eseményekkel, majd elkezdi élvezni azokat. Bájos naivsága, gyermeki érdeklődése, ügyetlensége az első epizódban szórakoztató volt, a második részben inkább már idegesítő. Nem fejlődött az általa alakított “hősnő” egy fikarcnyit sem, az alkotók egyszerűen hozzápakoltak még egy adagot ahhoz a tulajdonsághalmazhoz, amellyel korábban rendelkezett. Az eredmény: elviekben a néző neki kellene, hogy drukkoljon, ehelyett egy-két jelenetnél személy szerint én azon imádkoztam, bárcsak lelőnék.

A Victoria-t alakító Helen Mirren számomra teljesen semlegeset alkotott a vásznon: a cinikus beszólásai sablonosak, az ő szerepe az egyetlen, amit nem akartak felturbózni az alkotók, ámde nem is fejlesztették, ettől lesz alakítása egysíkú, bármennyire is tehetséges színésznő.

Az új szereplők közül Catherine Zeta-Jones (Katja) volt számomra ez egyik legnagyobb csalódás. Kezdjük talán ott, hogy megjelenése előtt Marvin (John Malkovich) femme fatale-nak nevezi, így aztán joggal várja a néző a démoni külsejű, szexi kisugárzással megáldott, villámtekintetű hölgyeményt. Helyette kapunk egy agyonbarnított, a plasztikai műtétek ellenére is ráncosodó, előnytelen frufruval megáldott nőszemélyt, akiben nyoma sincs a lehengerlő benyomásnak. Monica Bellucci sokkal inkább megfelelő választás lett volna erre a szerepre.

Az egyetlen kiemelkedő alakítás a szintén új szereplőként belépő Anthony Hopkins volt. Mellékszereplőként funkcionál ugyan, ennek ellenére nem túlzás azt állítani, hogy ő viszi el a hátán az egész filmet. Hitelesen formálja meg az őrült tudóst, mesterien játszik arcával, tekintetével egyaránt.

Ami a látványt illeti, igyekeztek az alkotók még inkább az akciójelenetek megkomponálására helyezni a hangsúlyt, sajnos tették ezt is sikertelenül. Amikor Helen Mirren a _Mátrix_ot majmolva lövöldözni kezd egy száguldó autóból, nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek, így maradt a csendes somolygás.

A vágások azonban tökéletesek, jó látni kedvenc színészeinket ismét, még akkor is, ha csak a sablont kapjuk, lehet örvendezni Anthony Hopkins briliáns alakításának, de ettől többet nem képes nyújtani első nézésre a Red 2. Kicsit Feláldozhatók, kicsit ügynök-paródia, de leginkább túlságosan bohócos, és egysíkú. A bohóc jelleget még inkább erősíti Han Cho Bai és Frank (Byung hung-Lee és Bruce Willis) küzdelme, amikor is a véres, életre menő harci jeleneteket követően fél másodperc alatt válik Moses cinkostársává Han Cho Bai. Ebben a filmben még a bérgyilkosokban sincs annyi gerinc, hogy megtegyék, amit meg kell. Ez sem lenne probléma, ha nem írná felül a történet ezzel a momentummal Han Cho Bai funkcióját.

Red 2. színes, amerikai akció-vígjáték

rendező: Dean Parisot
forgatókönyvíró: Warren Ellis, Erich Hoeber, Jon Hoeber
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Enrique Chediak
vágó: Don Zimmerman

szereplők:
Bruce Willis (Frank Moses)
John Malkovich (Marvin Boggs)
Mary-Louise Parker (Sarah Ross)
Helen Mirren (Victoria)
Catherine Zeta-Jones (Katja)
Sir Anthony Hopkins (Bailey)

http://www.youtube.com/watch?v=kRqH_vXg67Y

képek forrása:

www.throwingdigitalsheep.com
www.filmtekercs.hu
www.ropeofsilicon.com
www.standbyformindcontrol.com

A szerzőről