Pp kicsi 45
2019-01-16
Gtk osztondijatado02 gs

Tanulmányi ösztöndíjak hallgatói szemmel

Jelenlegi ösztöndíjasaink válaszolnak arra, hogy mit is jelent ösztöndíjasnak lenni, hogyan lehet ezen támogatásokat megszerezni és meg is tartani.

Az idei tanév folyamán a költségtérítéses hallgatók körében összesen 17 fő részére vállalati ösztöndíjat, valamint 23 fő részére GTK Tehetsége ösztöndíjat osztottak ki az elsősök között. Ezen támogatások kapcsán kérdeztük meg a jelenlegi ösztöndíjasokat: Oroszi Nellit, Vadaszán Auréliát, Kormányos Gergőt (Vállalati ösztöndíj; Provice Kft), valamint Rácz Tamás Attilát (GTK Tehetsége Ösztöndíj).

Q: Van-e valami tanácsod a következő évfolyamnak, hogy hogyan is kell megszerezni egy ösztöndíjat?

Oroszi Nelli: Nincsen tökéletes út, nincsen „tuti recept”, de szerintem a legfontosabb, hogy higgyünk a sikerünkben. Az egész folyamatban, már az önéletrajz és motivációs levél megírásakor is fontos, hogy megnyerőek, ugyanakkor hitelesek legyünk, önmagunkat képviseljük és persze egy jól kiválasztott kép is megnyerő lehet az önéletrajzban. Ha interjúra kerül a sor, akkor egyetlen dologra kell figyelmet fordítanunk: Maradjunk határozottak.

Q: Mi az, amit a vállalati ösztöndíj nyújt számodra?

Vadaszán Aurélia: Egy közvetlen társaság, közösség részese lettem, ahonnan folyamatosan kapom az információkat programokról, eseményekről. Akár e-mailben, akár közösségi portálokon elérhetőek olyan, a vállalattal kapcsolatos személyek, akikkel konzultációt beszélhetek meg, vagy akiktől segédanyagokat tudok beszerezni. Bástyaként állnak mellettem, általuk jobbá válhatok, mind az iskolapadban, mind pedig később, a munkám folyamán.

Q: Mit gondolsz magáról a képzésről és ebben az ösztöndíjad szerepéről?

Kormányos Gergő: A képzés szerintem nagyszerű, ugyanis rájöttem, hogy sok tárgy van, amire tényleg tanulni kell. Ez szerintem nagyon hasznos, mert a tanulásból tudás lesz, ilyen jellegű tudással nem mindenki rendelkezik, így ez valamiféle előnyhöz, később munkahelyhez vezethet. Ehhez kapcsolódik az ösztöndíjam által nyújtott háttér, ami nem csak egy anyagi támogatás, hanem egy támasz, egy olyan szervezet, ami kiegészítheti és tökéletesítheti a tudásomat.

Q: Ha jól tudom, háromszor egymás után megszerezted a GTK Tehetsége ösztöndíjat. Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki meg is tartsa az ösztöndíját?

Rácz Tamás Attila: Sok múlik már a kurzusfelvételen is, azon, hogy melyik tárgyakat és mikor vesszük fel. Utána kell járni, hogy a felsőbb évesek melyik kurzusokat ajánlják és azokra hogyan is kell felkészülni. Nagyon sok múlik azon is, hogy időben elkezd-e rá tanulni valaki, megfelelő-e az időbeosztása. Ám mivel ez egy tanulmányi ösztöndíj, így a legfontosabb, hogy minden egyes számonkérésre megfelelően felkészüljünk és akkor nem lehet gond.

Hálásak vagyunk az idei tanévben ösztöndíjat nyújtó szervezeteknek: Ariosz Kft., Lapcom Kft., Pannon Safe Kft., Móra Ferenc Szakkollégium, Ökonómia Alapítvány, Provice Kft., Realio Kft., Szerencsejáték Zrt., Tisza Volán Zrt., Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.

A kép forrása: szegedma.hu

A szerzőről