Pp kicsi 45
2019-01-16
Student debt

Diákhitel - Mikor melyiket is válasszuk

Egy rövid összehasonlító cikk a kétfajta diákhitelről.

Azok körében, akiknek szükségük van diákhitelre, felmerülhet a kérdés, hogy melyiket is válasszák, hiszen a 2012/2013-as tanévtől kezdődően már kettő hitelkonstrukció is a hallgatók rendelkezésre áll. Az alábbi cikkben összefoglalom, mit is nyújtanak a hitelek és mikor melyiket is érdemes felvenni.

Manapság nem lepődik meg senki azon, hogy valakinek hitelfelvételre van szüksége. A Magyar Gallup Intézet 981 hallgató személyes felkeresésével végzett felmérése szerint a megkérdezett diákok 34%-a (334 fő) vett már fel hitelt és további 13%-a elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben vegyen fel. De miért is jobb diákoknak szóló hitelt felvenni, bármely más hitellel szemben?

Először is, egyik diákhitel esetében sincs hitelbírálat: nem kell kezes és egyéb fedezetre sincs szükség. Minden 35 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező felsőoktatásban tanuló igénybe veheti, maximum 10 szemeszteren át. Egyeznek a törlesztés módjában is, mely szerint mindkét esetben a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól, de legkésőbb a 35. életév betöltése után kell elkezdeni, akkor is, ha valakinek nincs munkaviszonya.

A legfontosabb különbség, hogy a diákhitel 1 szabadon elkölthető, közvetlenül az igénylő bankkártyájára érkező, 250 ezer forintban maximalizált összeg, melyet állami képzésben részt vevő hallgatók is felvehetnek, míg a diákhitel 2-t csak a tanköltség térítésére lehet felhasználni, így ennek felső határa megegyezik az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettséggel, vagyis a tandíjjal. Míg a diákhitel 1 változó kamatozású (jelenleg 7,5%), addig a kettes verziójának kamata 2%-ban lett lefixálva (a maradék részt az állam fizeti). El kell döntenünk, hogy mire is van szükségünk: albérletre, kollégiumra, költőpénzre, ekkor a diákhitel 1-et érdemes választani, avagy csak az új szabályozás értelmében tömegesen létrejövő fizetős szakok tandíjának törlesztésére, ahol is a diákhitel 2 a megfelelő választás számunkra.

A visszafizetés részletekben történik, de bárki szabadon felgyorsíthatja a hitel-visszafizetést azzal, hogy díjmentesen előtörleszt, akár tanulmányi évei alatt. A visszafizetés alól mentesülni nem igazán lehet, bár a kormány előtt áll egy javaslat, mely szerint a három gyermeket vállalók esetében eltörlik a diákhitel visszafizetési kötelezettséget, valamint a hallgatói jogviszony alatt gyermeket vállaló fiataloknak elengednék a diákhitel egy részét, ám erről még törvény nem született.

A kép forrása: blogs.aspect.com

A szerzőről