Pp kicsi 45
2018-09-25
Mtu partyponty

Magyar Tudomány Ünnepe az SZTE-n

9. alkalommal rendezték meg az előadássorozatot a Bölcsészettudományi Karon.

A Magyar Tudományos Akadémia 2003 óta minden év novemberében megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepe országos programsorozatot, melynek során az érdeklődők különböző előadásokon, tudományos fórumokon, bemutatókon, kiállításokon és filmvetítéseken vehetnek részt.

Az ünnepség céljai közé tartozik a tudományok és a kutatások népszerűsítése, valamint a magyar tudományos kutatások eredményeinek bemutatása. Ezek a rendezvények mindig egy vezérgondolat köré szerveződnek. Az eseménysorozat idén a tudományos kutatások közvetett és közvetlen társadalmi jelentőségére hívta fel a figyelmet, ebből kifolyólag Velünk élő tudomány címmel indult útjára.

A Bölcsészettudományi Kar november 6-án 14:00-kor a Kar négy egyetemi tanárának a bemutatkozó előadásával indította a programsorozatot. Az érdeklődőknek köszönhetően a Kari Konferenciateremben telt ház volt. Ez a dékán úrnak is köszönhető, hiszen az esemény idejére oktatási szünetet rendelt el annak érdekében, hogy a Kar oktatói és hallgatói is részt tudjanak venni a programokon. Az előadások 30 percesek voltak, melyek után a résztvevőknek lehetőségük volt az észrevételük rövid kifejtéséhez, valamint a kérdéseik feltevéséhez. A közönség kifejezetten élt ezzel a lehetőségével, igen aktívak voltak a jelenlévők. Ehhez az előadások követhetősége és vidámsága is hozzájárult. A rendezvény első előadója a Francia Tanszékről Albert Sándor volt, aki a Hogyan fordítsuk a fordíthatatlant? kérdéssel foglalkozott. Utána a Szociológia Tanszékről Pászka Imre prezentációja következett, amelyben az Antropogén-természeti tényezők kölcsönhatását vizsgálta. A Szláv Intézetet Szőke Katalin képviselte, aki a XX. századelő orosz kultúrájában a művészetek szintéziséről tartotta előadását. Végül Zimony István előadása zárta a rendezvényt a Történeti Intézetből. Témája a A magyarság korai történetének sarokpontjai. Elméletek az újabb irodalom tükrében.

Az előadók érdekes témákkal álltak a közönség elé, lendületesek és elgondolkoztatóak voltak. Ha Neked is tetszett a rendezvény vagy talán még nem is hallottál róla, akkor jövőre mindenféleképpen látogasd meg a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében szervezett eseményeket!

Antal Dorka

Kép: www.u-szeged.hu

A szerzőről