Pp kicsi 45
2019-03-25
1600204 683460955037786 679919870 n

Tandíjak a világ legjobb egyetemein

Összeállításra került egy olyan lista, amely megmutatja, mennyivel lesz vékonyabb a pénztárcánk, ha a világ legjobb egyetemire szeretnénk járni.

2013-ban is összeállításra került a világ legjobb egyetemeinek rangsora, melyben főleg amerikai és angol intézmények állnak a csúcson. Teljesen érthető, ha számotokra is ezen felsőoktatási intézmények jelentenék a „Nagy Álmot”, de azon kívül, hogy a tanulásban élen kell járni, bizony szükség lesz egy vaskos pénztárcára is. Bár a tandíjak csillagászatiak, világszínvonalú kutatási, gyakorlati lehetőséget is kapunk hozzá, nem is beszélve a lehetséges kezdő fizetésről, amely többszöröse is lehet más egyetemen végzett diákokéhoz képest. Hozzá kell tennünk azt is, hogy a legmenőbb egyetemeken számtalan különféle ösztöndíjprogram, támogatási forma létezik, amit szociális, illetve tanulmányi-sportolói alapon lehet elnyerni. A cikkben nem csak magának a tandíjnak, hanem az egyéb, egyetem által kalkulált költségeknek (szállás, étkezés, tananyag, közlekedés) összegéről is szó esik.

1. MIT
A listát évek óta a keleti part elitképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology vezeti, főként kiemelkedő mérnöki, valamint tudományos karának köszönhetően. Az adatok szerint egy év megközelítőleg 60 ezer dollárba kerül (mai árfolyamon nézve 13 millió forint), melyből 40 ezer maga a tandíj, a többi a szállásra, étkezésre, személyes költségekre megy el.

2. Harvard
Bár az összesített listán a Harvard csak a második helyet szerezte meg, közgazdászképzésből a világ legerősebb, legnívósabb helyének számít ezen elitegyetem, mely főként a jogász- illetve közgazdászképzéséről híres. Az éves tandíj, az amerikai elitegyetemek körében átlagosnak mondható: 40 ezer dollár (8,6 millió forint), ám sok egyéb költség rakódik rá az összegre, így, az egyetem által számított végösszeg, amelyből viszonylag kevés fényűzéssel egy év összes költsége kifizethető, körülbelül 65 ezer dollár (14,1 millió).

3. Cambridge
Az összesített ranglista 3. helyezettje, az 1209-ben alapított Cambridge, amely a harmadik legősibb, ma is működő, a lista szerinti legjobb európai egyetem. Az angol egyetem szinte olcsónak mondható a többi elitegyetem között, ugyanis a tandíj „csak” 9 ezer font (3,2 millió), ám az élet Angliában sem olcsó, az egyetem kalkulációi szerint egy hallgatónak egy évben még további 7800 fontra van szüksége a minimális megélhetéshez, vagyis összesen 5,7 millió forinttal számolhatunk egy évre nézve.

4. UCL
Nagy Britannia legnagyobb egyeteme, a 25 ezer hallgatóval és 10 ezer munkavállalóval rendelkező University College London. Az 1826-os alapítású egyetem, bár elveivel alapítása óta szembement a Cambridge-Oxford párossal, a tandíjakban és költségekben ugyanazon összegeket jelölték meg: A 3,2 millió forintos tandíj további 2,5 millió forintos „költőpénzzel” egészül ki.

5. ICL
A lista 5. helyezettje is egy londoni egyetem, az Imperial College London, ami méretét (hallgatói létszámát) tekintve fele akkora, mint a UCL, de itt is a „szokásos” angol tandíjjal számolhatunk ezen egyetemre való beiratkozáskor, vagyis 9 ezer fonttal. Ám az Imperial College London magasabb összeget, 8500 fontot jelöl meg egyéb költség gyanánt, így a végösszeg 17 500 font, vagyis megközelítőleg 6,2 millió forint.

6. Oxford
Az angol dominanciát mi sem mutatja jobban, mint hogy 4 angol egyetem követi egymást a top 10-es listán, a 6. helyezett: Oxford. Noha a tandíj itt is 9000 font és a megélhetés itt is évi 7900 fontra rúg, rengeteg ösztöndíj közül választhatnak az itt hallgató diákok. Első évben, főként a hátrányos helyzetű diákok megsegítésére, a rászorulókat az első évben évi 5500 fonttal, a későbbiekben 3000 fonttal támogatja az egyetem, de ezen kívül számos tanulmányi ösztöndíj is a hallgatók rendelkezésére áll.

7. Stanford
A legfrissebb felmérések szerint a legjobban kereső diplomásokat képző egyetem nem más, mint a lista 7. helyezettje, az USA nyugati oldalán fekvő Stanford. Ahhoz, hogy a legjobban kereső diplomásokká válhassunk, elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis a tandíj 42 és 45 ezer dollár között mozog (9,7 millió), amely további 25 ezer dollár megélhetési összeggel egészül ki, abban az esetben, ha az intézmény által nyújtott Campus lakójává válunk. Ha saját albérletre vágyunk, akkor további párezer dolláros plusz költséggel számolhatunk, így a végösszeg 15-15,5 millió forint körül alakul.

8. Yale
A 49 Nobel díjast kinevelő Yale következik az összesített listán, ahol a tandíjak elég változóak, 33 és 46 ezer dollár között mozognak, ami további 21 ezer dollárral egészül ki. (összesen 11,6 – 14,5 millió forint). Bár néhány ösztöndíjprogram itt is segíti a hallgatókat, a többségnek az ottani diákhitelt javasolják, aminek csaknem 8%-os kamata az évek során elég húzós kis adósságot tud felhalmozni.

A sort 2, nagyjából 60 ezer dolláros összköltségű amerikai egyetem zárja: a University of Chicago és a Caltech, ahol az anyagi támogatás csak nagyon szűk kör számára érhető el a külföldi diákok számára. Bár az elitegyetemek árai elég ingadozóak lehetnek országonként, akár egyetemenként is, a legolcsóbb egyetemek megközelítőleges 6 milliós összköltsége a legtöbb család számára igen megterhelő lehet, ha valamiért mégsem sikerülne a különféle támogatásokat elnyerni. Ahhoz, hogy ezeket az ösztöndíjakat el lehessen nyerni, kiemelkedő teljesítményre van szükség. Ha más nem, hát legyen ez most a motiváció, a vizsgaidőszak legviharosabb heteiben!

Összefoglaló táblázat a költségek összegéről:


Forrás: saját szerkesztés

A kép forrása: http://capital-loans.com/

A szerzőről