Pp kicsi 45
2019-03-22
Laptops in lecture

Egyetem internet nélkül? Kizárt.

Gyorsan fejlődő világunkban az egyetem már szinte elképzelhetetlen a számítógép, az internet segítsége nélkül.

Be kell lássuk: internet nélkül nehezen boldogulnánk az egyetemen, hiszen papír alapon szinte már semmit nem tudunk elintézni, mivel ezzel is igyekeznek elősegíteni a környezetvédelmet.

Az ETR (ahol kurzusainkat és vizsgáinkat vehetjük fel), a Coospace (ahol a kurzusokhoz kapcsolódó tananyagokat, valamint a tárgyakhoz tartozó követelményeket osztják meg az oktatók), illetve a Modulo (ahol például különböző kérvényeket találhatunk meg) mellett egyre hasznosabbnak mutatkozik a Facebook is, hiszen ezen a közösségi oldalon megtalálhatóak olyan egyetemi csoportok is, ahol hallgatótársaink tanácsait, tapasztalatait olvashatjuk, vagy a kari levelező lista, amin keresztül az aktuális hírekről kapunk e-mail-eket.

Mind közül az ETR a legfontosabb egyetemi felület, mert ott tájékozódhatunk az aktuális félév kurzusairól, láthatjuk, hogy azok melyik egyetemi épületben kerülnek megtartásra, ki az oktató és mely kari társainkkal veszünk részt az órákon. Itt tudjuk összeállítani a saját egyedi órarendjeinket és nyomon követhetjük egy összesített felületen is, hogy mennyi van még hátra. Itt szerzünk tudomást a vizsgaidőpontokról és helyekről, illetve itt szembesülhetünk saját jó vagy néhány esetben rossz eredményeinkkel érdemjegy formájában.

A második leggyakrabban használt oldal a Coospace, ahol a kurzusfelvétel során egy színtérben láthatjuk az összes felvett kurzusunkat és itt találhatjuk meg a kurzusokhoz kapcsolódó, tanárok által feltöltött tananyagokat és követelményeket, valamint egy fórumon keresztül kapcsolatba léphetünk oktatóinkkal a kurzusok keretein kívül is. Itt kérhetünk segítséget, tanácsot magas színvonalú oktatóinktól, ha szükséges, itt foglalhatunk beadandó témát is.

A Modulo-ban olyan kérvényekkel találkozhatunk, mint például a kurzusfelvételi kérvény, ami akkor vehető igénybe, ha nem jutottunk be egy kurzusra a kurzusfelvétel idején, mert a szabad helyek gyorsan elfogytak. Van itt átlagmódosítási kérvény is, amivel megnézhetjük, hogy milyen lett az előző féléves átlagunk, vagy itt pályázhatunk a szociális ösztöndíjra is.
A Facebook számunkra nem csak egy olyan közösségi oldal, ahol a buli képeket és a velünk megtörtént eseményeket megosztjuk, hanem egy nagyon hasznos oldal, mert az egyetemi csoportokon belül a hallgatók itt tudják segíteni egymást, hogy mindenki könnyebben el tudjon igazodni az egyetemi élet világában. Például mik a vizsgatapasztalatok, ki hogy vette az akadályokat, ki melyik kurzust részesíti előnyben.

A levelező listán keresztül pedig értesülhetünk a legfontosabb kari eseményekről, mint például most a közelgő Közgazdász Bál időpontjáról vagy információkat kaphatunk különböző előadásokról, munkalehetőségekről, kari bulikról és kirándulásokról.

A kép forrása: pbs.org

A szerzőről