Pp kicsi 45
2019-01-16
1270048300 forint%20euro

A forint sokkoló áringadozása

Január utolsó napjaiban nagy sokk érte a forintot, ennek okait és következményeit kerestük.

Január 29-én meglepő fordulat következett be a forint árfolyamában, 1 nap alatt majdnem 2 százalékot veszített az euróval szemben a gyenge nemzetközi hangulat következtében. A csökkenés mértéke önmagában is meglepő lenne, ugyanakkor a tény, mely szerint a devizák között a legnagyobb szenvedését a forint könyvelhette el, megrettentő.

Bár a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyeli a forint árfolyamát, felkészületlenül érte őket a változás, a reakció túl gyors és túl nagy mértékű volt. Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja kifejtette, hogy a tanács figyelemmel kíséri az aktuális piacokat és számol velük, amikor dönt az alapkamatról, továbbá biztosított mindenkit, hogy a magyar jegybank nincsen nyomás alatt, van idő „kényelmesen” elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását és képes a beavatkozásra szükség esetén. Pleschinger szerint amennyiben a forint gyengülése veszélyeztetné a 3 százalékos középtávú inflációt, az MNB reagálna a helyzetre. Kiemelte, hogy amíg a török, indiai, vagy brazil jegybank a piac hatására kénytelen volt kamatemelést eszközölni, addig Magyarországon ez nem következett be, sőt szerinte további kamatcsökkentésre van lehetőség. A hírek hatására a forint valamelyest erősödni tudott, pozitív irányba mozdult el a két éves mélyponthoz képest.

Miért hasalt el a forint és ki a hibás?

A fordulat azért meglepő, mert az elmúlt időszakban a forint egy erős, stabil devizát jelentett más feltörekvő országok pénzneméhez képest. Ha párhuzamot szeretnénk húzni, akkor 2012 elejére, egészen pontosan 2012 áprilisára kell visszatekintenünk, akkor volt utoljára ilyen jelentős árváltozás 24 óra leforgása alatt. Ez azért is vészjósló, mert ebben az időszakban érte el az euró-forint árfolyam a mindenkori rekordját, a 324 forintos szintet.
Fontos kiemelni, hogy nem csak Magyarország a hibás a mélyrepülésben, hisz a közvetlen kiváltó ok a török jegybank drasztikus kamatemelése, ami a negatív piaci hangulatban még súlyosbodott is. Matolcsy György szerint Magyarország egyáltalán nincs olyan rossz helyzetben, mint ahogyan az a médiában megjelenik, vagy ahogyan azt a piaci szereplők sejtik. Szerinte több makrogazdasági mutató is bíztató eredményeket mutat, ettől függetlenül a forintban mégis gyengülés következett be.

Mi lehet a forint jövője?

Természetesen nem lehet pontosan meghatározni, hogy milyen irányba alakulhat az árfolyam, a szakértői vélemények szerint ez az irány nem lehet más: gyengülés. A probléma okát egyrészt abban látják, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozások szerint tovább csökkenti a piacoknak nyújtott támogatását. Másrészt megfigyelhető, hogy a jelenlegi gazdasági feltételek mellett a piaci szereplők meglehetősen bizalmatlanul állnak a feltörekvő piacokkal szemben, és ezt nem tekinthetjük olyan problémának, amely egyik napról a másikra megoldódna.
Magyarország helyzete akár erősödik, akár nem, megállapíthatjuk, hogy mi sem húzhatjuk ki magunkat a jelenlegi globális trendek alól, amelyek ha nem is csökkenést, de mindenképp turbulenciát vetítenek előre a forint számára.

Mit is jelent ez a magyar vállalatok számára?

A gyenge forint elviekben az exportáló cégeket segíti, ám hosszú távon a pozitív és negatív hatások kiegyenlítik egymást, míg azon vállalatok, melyek alapanyagokat importálnak, egyértelműen veszítenek. Hosszú távon, főként a lakossági fogyasztás visszafogása miatt minden itthon működő cég megérzi majd a negatív hatásokat. Így a kérdés adott:

Meddig tart majd a forintgyengülés?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint, ha a gyengülés csak néhány napig tart, az nem jelent semmiféle hatást a hazai cégek költségeire nézve, ugyanakkor a több hétig, vagy akár több hónapig tartó gyenge állapotok nemzetgazdasági problémákat is okozhatnak. A legtöbb kereskedő számára január és február az év leggyengébb hónapjai, így ha most kellene árat emelniük, jelentős hátrányt szenvednének a versenyben, hiszen a kereskedők ilyenkor nehezen képesek a változásokat beépíteni áraikba.
Nem csak a vállalatokra, a lakosságra is nagy hatással lehet a változás, a megugró devizahitelek törlesztése problémát okozhat, akkor is, ha megközelítőleg 170 ezer ember élt a végtörlesztés lehetőségével. Ők most biztonságban érezhetik magukat, de ha a helyzet nem javul és az árfolyam nem erősödik, minden lakos számára jelentős terheket fog jelenteni a forint árfolyamgyengeségéből adódó árnövekedés.

A kép forrása: www.parameter.sk

A szerzőről