Pp kicsi 45
2019-01-16
Reuters logo1

Magyarország rázós hely

A Reuters legújabb elemzése Magyarországot “rázós” helynek nevezi. Hogy miért? Olvassátok el a cikket!

Magyarország rázós hely, derül ki a Reuters legutóbbi elemzéséből, ahol külön foglalkozik a magyar és román gazdasági helyzettel, ugyanis ezt a két országot tartja a legsérülékenyebbnek a „feltörekvő európai régióban”.

Az elemzést főleg két szakember nevéhez köthetjük: Daniel Hewitt, a Barclays vezető elemzője, illetve Szabó Viktor, aki az Aberdeen Asset Management alkalmazottja. Utóbbi szerint „Magyarországnak nincs gondja a folyó fizetési mérleget illetően, azonban magas az adósságállomány és ennek jelentős része devizában denominált”.

A kelet-közép-európai országok viszonylag simán vészelték át a feltörekvő országokban jelentkező felfordulást, ám hazánk és Románia egyáltalán nem tűnt immunisnak a gondokkal szemben. A korábban törékenynek tartott feltörekvő ötös (Brazília, Dél-Afrika, India, Indonézia és Törökország), könnyen „rázós” hatokká bővülhet. Az elemzés szerint az ország befektetői megítélését a „zavaros politika és a gyenge központi bank” károsíthatja.

Daniel Hewitt véleménye szerint „a magyar jegybank a jelek szerint túlságosan messzire ment a monetáris lazítással”. Ugyanakkor hozzátette, hogy a régiónkban lévő országok számára a legfontosabb a gazdasági növekedés, melyben jó jeleket mutat hazánk, és ha stabilizálódik a helyzet, akkor erősödhetünk is.

Az elemzés összehasonlítja a magyar és lengyel viszonyokat is, felfedi a kettő közötti különbségeket. Míg Lengyelország visszafogottan viselkedik, addig a hazai jegybank – véleménye szerint – azon túl, hogy messze ment a monetáris enyhítésben, még egy likviditásnövelő programot is vezet, mely célja a kkv-k hitelellátása. Murat Toprak, a HBSC feltörekvő piaci stratégája szerint Lengyelországot benchmarknak tekinthetjük a régióban, hisz az ottani értékpapírokra és a zlotyra kötött üzletek biztosítékot jelenthetnek a bukás ellen.

Bár az MNB döntéshozói újabb kamatcsökkentésekről tárgyalnak (egyedüliként az érintett országok között), egyre több jel utal arra, hogy a dolgok megváltozhatnak. Ugyanakkor a jegybank kacérkodása az újabb kamatcsökkentés lehetőségével, a GDP 80 százaléka körül alakuló államadósság és a külföldi bankok sanyargatása további óvatosságra készteti a befektetőket, és árthat hazánk imázsának is.

A kép forrása:
http://tomnichols.net

A szerzőről