Pp kicsi 45
2019-03-19
Mr peabody and sherman banner

Mesés történelemóra – Mr. Peabody és Sherman kalandjai

Egy embergyerek és egy géniusz kutya családi története korokon átívelő kalandokkal.

A tavalyi kötelező DreamWorks animáció, a Turbó nem úgy sült el, ahogy azt a stúdió előre kigondolta. Persze a számok nem hazudnak, anyagilag sikeres lett, de az Indy 500 versenyt megnyerő nitrós csiga valahogy semmivel sem tűnt többnek, mint egy jól kitervelt biztonsági játék. A Mr. Peabody és Sherman kalandjaira várt a feladat, hogy újra egy emlékezetes animációként mutatkozzon be.

Aki nem 1998 és 2000 között volt gyerek, vagy nem leste árgus szemmel az említett időintervallumban a TV2 gyermekműsorait, annak jó eséllyel maradt ki a Rocky és Bakacsin kalandjai, mely viszonylagos népszerűségnek örvendett hazánkban is. Ennek a mesének egy epizódszerepében tűnt fel először Mr. Peabody, a géniusz kutya, aki okosabb a legtöbb embernél. Az ő és társának, egy embergyermeknek a kalandjaival ismerkedhettünk meg, akik időutazással újraélték a történelem nagy eseményeit.

Ez a történet a kétezres évek eleje óta hevert a parlagon, de idén Rob Minkoff (Az oroszlánykirály, Stuart Little, kisegér) rendező a DremWorks bábáskodása alatt potenciált látott benne. A történet gyakorlatilag a sorozat eseményeit követi kisebb-nagyobb változtatásokkal, leginkább a főszereplők egymással való kapcsolatára koncentrálva. Mr. Peabody – mint már mondtam – a világ legokosabb teremtménye, ám meglepetésünkre egy kutya. Mivel a tudomány területén briliáns elméjének köszönhetően minden problémát képes megoldani, úgy gondolja, hogy egy gyermek felnevelése sem jelenthet problémát számára. Így kerül hozzá Sherman, a kisfiú, aki apaként és mentorként tekint Peabodyra, hiszen együtt fedezik fel a történelem jeles eseményeit egy időgép segítségével. A fiú így saját bőrén tapasztalja meg a történéseket. Az iskolában viszont nem örvend túl nagy sikernek, melynek folyományaként verekedésbe keveredik egy Penny nevű lánnyal. A Shermanért felelős szociális munkás azonnal akcióba lendülne, hogy a fiút elvegyék Mr. Peabody-tól, ám a zseni egy sokkal békésebb tervet eszel ki: meghívja a lányt a szüleivel magukhoz, hogy egy vacsora mellett békésen megbeszéljék a dolgot, és pontot tegyenek annak végére. Az este jól is alakul, ám a gyermeki kíváncsiság galibát okoz: a két fiatal használatba veszi az időgépet, és jól összekuszálja a múlt eseményeit. Mr. Peabody-ra és fiatal társára hárul tehát a feladat, hogy elsimítsák a galibákat az ókori Egyiptomban, Trójában, Firenzében da Vinci-vel, vagy Marie Antoinette francia forradalmának idején.

A Mr. Peabody és Sherman kalandjaira nehéz lenne nem úgy tekinteni, mint egy kiadós történelemórára, ugyanis eszeveszett másfél órás tempójával hatalmas ugrásokkal ugyan, de megismertet néhány nagyon hangsúlyos történelmi eseménnyel. Családi szórakozásra így tehát maximálisan megfelelő: a mai gyermekek által elvárt eszeveszett tempó az időutazás révén garantált, az animáció csodálatos (a 3D kuka), és néhány egyszerűbb szóviccen talán még ők is felnevetnek. A felnőtteknek pedig ott a tanulság vagy a maradék vicc, ami eleve nekik lett címezve. A történet kalandos és jól összerakott, és ahogy az előbb is jeleztem, eszeveszett tempóval rendelkezik az animáció, talán már picit túl gyorssal is.

A DreamWorks idén már rájött, hogy eredeti, és szerethető ötlettel érdemes csak animációs filmet készíteni. A Mr. Peabody és Sherman ennek a szép példája: amikor az animáció minőségét már nem lehet tovább fokozni, akkor kell igazán kitenni magukért. A vicces vizuális és verbális gegekkel telitűzdelt film okosan reagál önmagára: családi szórakozásként tekint az egészre, hiszen a felnőtteknek szánt poénokat éppen a kis Sherman nem érti, bár azért elnevetgél rajta. Utoljára ennyire szerethető és vicces filmet a stúdió a Kung Fu Panda 2-vel adott ki. Az pedig már hat filmmel volt ezelőtt.

http://www.youtube.com/watch?v=FHo0vF3Uwew

A borítókép forrása: http://www.inveteratemediajunkies.com
A cikkben szereplő képek forrása: http://www.boxofficemojo.com

Korábbi ajánlóinkat,kritikáinkat az alábbi linkeken találod:

Pofázunk és Végünk

Couch Surf

Non-Stop

Mielőtt Meghaltam

2013 Legrosszabb Filmjei

300 – A Birodalom Hajnala

Blue Jasmine

Műkincsvadászok

A szerzőről