Pp kicsi 45
2019-03-22
Noah intl quad poster 620x350

Noé bárkája újra vízen

Előttünk a vízözön…

”Mert én özönvizet fogok hozni a földre, hogy elpusztítsak az ég alatt minden élőlényt. Minden el fog pusztulni, ami a földön van.”
Mózes I- 6.17

A világot letaroló özönvíz történetét már több adaptáción keresztül is láthattuk, és ez a repertoár idén egy igazán rendhagyó alkotással bővült. Darren Aronofsky (Fekete Hattyú, Rekviem egy álomért) ugyanis a tőle megszokott kifordított és mély karakterdrámával mutatja be ezt a víziót.

A történet alapját nem kell különösebben taglalni: az Isten megelégeli hogy népe hanyatlik, és bánja, hogy megteremtette őket. Hogy mindent elölről tudjon kezdeni, kiválaszt egy családot (Noéét mert ők igazak Isten szemében), és azon kívül minden másra pusztító 40 napos vízözönt zúdít. Noé feladata, hogy bárkát építsen, melyre isteni sugallatra minden állatból egy pár önszántából fel fog szállni, és ha a bárka kiköt, benépesíthetik a földet.

Azonban már az első 10 percben eldől, hogy Aronofsky Noéja nem erről fog szólni. A film eléggé fel lett turbózva, s pont ezért, ha úgy ülünk neki, hogy a bibliai történet alapján várjuk az eseményeket, hatalmas csalódások fognak minket érni. Ugyanis amellett, hogy Aronofsky egyes apokrif iratokat is beemel, nagyon elrugaszkodik az alaptörténettől. Noé és családja a megtestesült öko-család. Nem esznek húst, és azt veszik magukhoz, amit a földön, lehullva találnak, semmi mást. Eközben a föld Káin népének köszönhetően iparosodik és hanyatlik. Kietlen vidékek, sivatagok és kegyetlenség vár minket a vásznon. Noé álmot lát, melyből megtudja, hogy Isten el fog pusztítani mindent, de ő és családja megmenekül. Így hát útra kelnek, hogy pontosabb értelmezést kapjon dédapjától, Metusélahtól ( Anthony Hopkins ), mert a részletek még nem világosak számára. Útközben találkoznak az Őrzőkkel, akik a Paradicsomot őrizték, és most a Földre vannak taszítva. Ők fognak segíteni Noénak a bárka felépítésében. Eközben Káin népe le akarja mészárolni a családot, és elfoglalni a bárkát, hogy megmenekülhessenek.

A filmben két probléma mozgatja a családon belüli eseményeket. Az egyik, hogy nincs mindenkinek párja, így Noé fiainak sem, tehát utódokat sem lehet várni, és utód nélkül nehéz benépesíteni bármit is. A másik, hogy a filmben szereplő Noé karakter korántsem az a jámbor és Istennek bármit feltétel nélkül megtevő Noé, mint akit a Bibliából ismerünk. Inkább az, aki nem érti, miért kell neki ezen végigmennie, miért gyötri őt az Úr azzal, hogy talán még a saját családjával is végeznie kell, és folyamatosan kétségek között vergődik.
A film elég vegyesre sikerült: a mély és kidolgozott, valamint jól előadott karakterdráma mellett rengeteg zavaros és megválaszolatlan kérdést hagytak, amik mellett nehéz lenne csak úgy elmenni.

Összefoglalva, ez a film hozott hideget is, meleget is. Az szinte teljesen biztos, hogy a célközönség nem a vallásos rétegből fog kikerülni. Kicsit túl lett pörgetve a történet, kicsit túl sok lett a felesleges és már-már értelmetlen szál, és annyira a 3D hatás sem indokolt. Ennek ellenére tökéletesen át lehet érezni Noé dilemmájának súlyát és bűntudatának mértékét, mely nem csak a nagyszerű karakternek köszönhető, de a színésznek is. A színészgárda parádés, bár igazi jellemfejlődésen csak Noé (Russel Crowe) megy át. Benne összpontosul minden. Ő vezeti a családot, ő dönti el, hogy ki jön, és ki nem, és kinek mi lesz a dolga. A feleségét remekül alakító Jennifer Connely képezi az ellenhatást, aki próbálja enyhíteni Noé egyre jobban elhatalmasodó őrültségét, és bűntudatát.

Amit már most lehet tudni a filmről, az az, hogy egyes országokban rögtön tiltólistára került a különböző vallási értelmezések miatt, s hogy sokat fogunk hallani róla, az egészen biztos. Megtekinteni tehát mindenképp érdemes!

http://www.youtube.com/watch?v=6qmj5mhDwJQ

Képek forrása: filmkatalogus.hu,filmize.hu,yimg.com

Korábbi ajánlóinkat,kritikáinkat az alábbi linkeken találod:
A Grand Budapest Hotel
Mr.Peabody és Sherman kalandjai
Pofázunk és végünk
Couch Surf
Non-stop
Mielőtt meghaltam

A szerzőről