Pp kicsi 45
2018-10-20
Kapocsextra

Minden ebéd egy EXTRA esély

Még egy étterem, még több támogatás! Az Egy Ebéd Egy Esély, gyermekétkeztetési közhasznú alapítvány új éttermével, a Kapocs Extrával új távlatok nyílhatnak a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésében: az alapítvány munkájának köszönhetően egyre több gyerek juthat így napi szinten meleg ételhez.

Még egy étterem, még több támogatás! Az Egy Ebéd Egy Esély, gyermekétkeztetési közhasznú alapítvány új éttermével, a Kapocs Extrával új távlatok nyílhatnak a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésében: az alapítvány munkájának köszönhetően egyre több gyerek juthat így napi szinten meleg ételhez.

A szegedi Nagyáruháznál található Kapocs ételbár „testvérétterme”, a Kapocs Extra március 31-én, hétfőn nyitja meg kapuit a Kárász utca Átriumában. Az Egy Ebéd Egy Esély alapítvány működtette Kapocs éttermek révén, minden ebéd elfogyasztásával támogathatjuk a hátrányos helyzetű gyermekeket. Az új étterem kapcsán Róvó Richárddal beszélgettünk.

Newtone: Honnan jött az új étterem nyitásának lehetősége és ötlete?

Róvó Richárd: Több szempont játszott szerepet az új étterem létrehozásának gondolatában, nyilván a legfőbb mozgatórugó a támogatások növelése, így még több gyerek meleg étkeztetéséhez való hozzájárulás. Az elv ugyanaz, előállítási áron kínáljuk az ételeket-italokat, a menü is ugyanaz, mint a Kapocsban. Az Extra azért extrább, mert jóval tágasabb a hely, és mint étterem, á la carte étlappal is készülünk, hogy minden igényt kielégítsünk.

N.: Kik segítettek a megvalósításban?

R.R.: A Groomi Trade, a Colibri Family, a Néró Média Kft., a Rádió 88, a Gasztro Hús Kft., Tompa, a Create 2000 Kft. és Haász Zsolt támogatói felajánlásai segítettek az Extra megnyitásában, amit ezúton is szeretnék megköszönni nekik! Mindemellett a helyet is sok-sok kedvezménnyel kaptuk meg, támogatván, hogy mielőbb beinduljon – ugyanazon elvek mellett – az alapítvány új étterme.

N.: Nemrég a Shop.builder-es srácokkal volt egy közös promóciós napotok. Mi volt az akció lényege és mennyire volt népszerű a program?

R.R.: A Shop.builder-esek jelezték, hogy szeretnének segíteni a munkánkban. Egy promóciós nap alkalmával az érdeklődők az adományuk értékét a Shop.builderben beváltható utalványra válthatták. Nagyon sokan, kb. 150-en jöttek el, és több mint 200 000 Ft adomány gyűlt össze aznap. A sikeres akció mellé nagyon jó hangulat is párosult, biztos vagyok benne, hogy további együttműködésre is számíthatunk a Shop.builder-es srácokkal, még az idei év folyamán.

N.: Terveztétek, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek számára létrehoztok egy napközit abból a célból, hogy hasznosan tölthessék a délutánt és ne az utcán csellengjenek. Mi lett az ötletből?

R.R.: A napközi egy törvényi szabályozás miatt – miszerint a diákoknak délután 4-ig bent kell lenniük az iskolában – funkcióját vesztette. Így másként hasznosítjuk a helységet: létrehoztunk egy adománypontot, ahol ruhákat és tárgyi adományokat gyűjtünk a rászorulók számára.

N.: Milyen módon használjátok még ki a helyet?

R.R.: Októbertől márciusig ingyenes életviteli előadásokat szerveztünk, amelyek az egyes humán szolgáltatókon keresztül a mindennapi problémákon át az ismeretterjesztő témákig számos területet öleltek fel. A kéthetente-havonta megrendezett előadások után finom vacsorával vártuk az érdeklődőket. Átlagosan 20-25 fő látogatta a programokat, tervezzük, hogy folytatjuk ezt a vonalat. Életviteli tanácsadások mellett számos más módon szeretnénk támogatni a családokat. Húsvét közeledtével 200 családnak készítünk csomagokat, hogy legyen mit adniuk a locsolóknak és boldogabban teljen az ünnep.
A családokon túl a kisebb költségvetésű civil szervezeteknek ingyenesen biztosítunk termet a „napköziben”, amit legutóbb pl. a mozgáskorlátozottak farsangja alkalmából, valamint különböző gyűlések, előadások céljából bármikor – persze egyeztetés után – szabadon használhatnak.

N.: Milyen módon tudjuk segíteni – az ebédünk mellett – még az alapítvány munkáját?

R.R.: Ahogy már említettem, a Vértó közelében lévő napközink adománypontjára – egyeztetést követően – bármilyen jellegű felajánlásokat gyűjtünk. Az éttermekben önkéntesek dolgoznak, akik a szegedi Önkéntes Centrum által kerülnek hozzánk, ilyen módon is lehet segíteni. Folyamatosan kapjuk a megkereséseket minden oldalról, ez is egy visszaigazolás arról, hogy tényleg jó az, amit csinálunk.

N.: Köszönöm az interjút!

R.R.: Mi köszönjük! Várunk minden kedves New-ton(e) olvasót hétfőtől a Kapocs Extrában!

Csóka Ramóna

Információ és menürendelés:
http://www.extra.menu-szeged.hu/

Képforrás