Pp kicsi 45
2018-10-20
Windows

Simple electronics vol3.

PC-kről már ismerjük. Nézzük meg milyen telefonon a Windows!

Az előzőkben már szó esett a piacon jelen lévő egyik zárt rendszerű mobil operációs rendszerről, ez volt az iOS. Így most a másikról lesz szó: a Windows Phone-ról, ami már 2000 óta jelen van a piacon, bár akkor még csak PDA-kon futott, de ez napjainkra megváltozott. A köztudatba igazán a 7-es verzióval robbant be, ami 2010 októberében jelent meg.

Ez az operációs rendszer azért lett népszerű, mert az iPhone ès az Andoridos készülékek mellett egy használható altealternatívát kínált, bár még rengeteg “gyermekbetegséggel” rendelkezett. Ilyen “gyermekbetegség” volt például a Zune, ami az iTuneshoz volt hasonló, de ilyen betegségnek mondanám azt is, amikor a kijelző lezárásakor kikapcsolt a WiFi. Ezeket a hibákat a Microsoft nem az operációs rendszer toldozásával-foldozásával javította ki, inkàbb kiadott egy teljesen új operációs rendszert, egy teljesen új készülékpalettàval. Így 2012-ben a Microsoft a Nokiával karöltve kiadta a Windows Phone 8-at, és ezzel rákényszerítették az előző Windows Phone tulajdonosokat, hogy ha az új rendszert szeretnék használni, akkor vegyenek egy új készüléket. Ez vitatható lépés volt, de belegondolva szükséges, mert az új operációs rendszerrel együtt a hardver is fejlődött. Az új rendszer már elhagyta a Zune-t, és minden egyéb hibát is kijavítottak, ezzel egy letisztult ès könnyebben kezelhető rendszert hoztak létre, ami folyamatosan tartó dinamikus fejlődést mutat, hisz a kezdetben kevés alkalmazást tartalmazó boltja mára egyre több alkalmazást tartalmaz. Ennek köszönhetően az alapvető alkalmazások, amik Androidra és iOS-ra is léteznek, már mind elérhetők. Ehhez a fejlődéshez hozzájárult az is, hogy mára nem csak a Nokia gyárt Windows Phone rendszerű telefonokat, hanem a HTC, a Huawei és a Samsung is, továbbá, hogy a Nokia mobilszegmensét felvásárolta a Microsoft.

Lássuk a rendszer hátterét, ami szintén sokat változott, hisz a kezdeti Windows Mobile 6.5-ös még a C++ nyelven íródott programokat támogatta. Ezek előre telepítettek voltak (pl. Office Mobile) vagy Java alkalmazások voltak rá elérhetők, de előnye volt, hogy akkoriban gyorsnak ès stabilnak számított. Mára azonban a rendszer C, C++, C#, VB.Net, HTML5 és JavaScript nyelveket is támogat. Ennek köszönhetően szinte napról napra jelennek meg az újabb és újabb alkalmazások. De a változások nem csak ebben figyelhetők meg. A leglátványosabb változás a felhasználói felületben van. Kezdetben még egy telefonra rakott Windows-ra hasonlított a rendszer, mára már a Metro, vagy újabb nevén Modern felületet használja, vagy ha úgy jobban ismerős: a csempés rendszert. Ez pontosan úgy néz ki, mint a PC-re fejlesztett Windows 8 vagy 8.1 Start menü helyett készített felülete (Kezdőképernyő). A rendszer kernelje az asztali gépekről ismert Windows NT rendszermag: ez is újdonságnak tekinthető a Windows Phone 7-hez képest, mivel az még a Windows-CE magot használta, emiatt nem is tudjuk frissíteni a 7-es verzióval kiadott telefonokat 8-ra. A Windows Phone rengeteget fejlődött röpke 4 év alatt – mitnha a nagyi Kékes TV-jéből Smart TV-t csináltunk volna.

Lássuk, mit tud ezen felül felmutatni előnyeiként. Az egyik legnagyobb elnőnye egyben a hátránya is, mivel a Modern felület egy letisztult, egyszerű felület, ami könnyen kezelhető, de ezt könnyű is megunni. A felület egyszerűségét én úgy jellemezném, hogy a kezelése egy óra alatt megtanítható egy csimpánznak is. További előnye az, hogy a magas hardverkövetelményeinek köszönhetően nincs olyan, mint az Androidnál, hogy megakadna vagy gondolkodna a rendszer, mondhatni állandó gyorsaságot és gördülékenységet biztosít. Valljuk be, ez a tulajonság nem épp hátrány. Előnyének mondanám azt is, hogy a szoftverhez kiadott termékpaletta folyamatosan bővül – az alsó kategóriától egyészen a csúcskategóriáig megtalálható minden fajta telefon. Megjegyezném, hogy a Windows Phone alsó kategóriája körülbelül az Androidos telfonok középkategóiájának a legfelső részéhez hasonlít használhatóságban. A felső kategória pedig megfelel mondjuk egy Galaxy S4-nek vagy egy iPhone-nak funkcionalitásban. Azt ne feledjük, hogy nem teljesen ugyanazok az alkalmazások érhetők el a Windows-os telefonokra, mint iOS-ra vagy Androdira, de tudják ugyanazokat. Nem elhanyagolható pozitívuma továbbá az anyaghasználata: gondolok itt arra, hogy a legolcsóbb Nokia 520-on kívül mindegyik telefon kijelzője Corning Gorilla Glass-szal rendelkezik, ami ha nem teljesen szigorúan vesszük, úgymond törhetetlen (láttam én már törött Gorilla Glass-t). Erre inkább gondoljunk úgy, hogy pl. ha leejtjük, akkor nem törik be kapásból a kijelző. Az anyaghasználatról még annyit, hogy a Windows Phone-ok nemcsak vékonyak és minőségiek, hanem szerintem a házaik is zseniálisan néznek ki. Az öntött műanyag házaknak köszönhetően nem is törnek könnyen, és nem is pattognak darabokra. Persze ez nem jogosít fel minket arra, hogy kezdjük tesztelni azt, hogyha lehajítom az ötödikről, vajon darabokra törik-e, vagy megrepeszti-e a betont, mint a 3310-es.

Ha már agyba-főbe dicsértük, nézzük a negatívumait is. Azon kívül, hogy viszonylag kevés rá az alkalmazás, más negatívumot nem nagyon tudok mondani. De ez az alkalmazásmizéria is egyre inkább semissé válik, mert az áruháza egyre csak nő és nő. Azért ne szálljunk el tőle, nem ez a mobil operációs rendszer a spanyol viasz, de azért közel áll hozzá, csak ne lenne annyira monoton néha.

Értékelés: a Nokia és a Microsoft közösen alkotott valami olyat, ami megmentette a Nokiát a csődtől, valamint strapabírásban hű maradhatott a nevéhez, ráadásul más gyártókat is ösztönzött a Windows Phone felé nyitásra. Szóval, ha a monotonitást nem vesszük figyelembe, akkor azt hiszem, ez a rendszer mindent tud, amit tudni kell neki, ráadásul minőségi készülékekkel, különböző árkategóriákban.

Képforrás

A szerzőről