Pp kicsi 45
2019-03-22
Image

Roamingdíjak eltörlése - nem mindenkinek jó

2015. december 15-től nincs roamingdíj – határozott az Európai Bizottság.

A roaming olyan mobiltelefon-szolgáltatás, melynek segítségével a külföldi szolgáltató hálózatában is a megszokott módon telefonálhatunk. A roaming lényege, hogy a GSM nemzetközi szabványának köszönhetően az egyes országok egymás közt kompatibilisen építik ki hálózatukat. Így lehetőség van arra, hogy egyik ország előfizetője, ha külföldre utazik, bekapcsolódjon az illető ország hálózatába és használja azt, vagyis az adott országban „vándoroljon”. Az előfizetők külföldi tartózkodásuk alatt is ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat, mint otthon, tehát külföldön is a saját telefonszámukon lehet őket elérni. Ehhez azonban a két ország szolgáltatójának egy kétoldalú ún. roaming megállapodást kell kötnie.

Jelenleg a Telenornál, ha külföldön telefonálni szeretnénk (például ha Ausztriába utazunk), 91,40 Ft-ba kerül percenként, ha minket hívnak, az 26,60 Ft-ba kerül percenként, üzenetet pedig 30,40 Ft-ért tudunk küldeni. A T-mobile szolgáltatónál és a Vodafone-nál is pontosan ugyanilyen díjak vannak, tehát híváskezdeményezés 91,4 Ft/perc, hívásfogadás 26,6 Ft/perc, sms küldés 30,4 Ft/db.

Idén azonban fordult a kocka, hiszen múlthét csütörtökön, április 3-án az Európai Parlament megszavazta a roamingdíjak (vagy magyarul barangolási díjak) eltörlését Brüsszelben, melyet 2015 decemberében be is vezetnek majd. Ezen kívül az ún. netsemlegesség fogalmának megteremtésével megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy gazdasági vagy egyéb okból akadályozzák/lassítsák egyes internetes szolgáltatások működését. Ezzel a döntéssel akarják felszámolni az akadályokat, könnyebbé tenni az emberek életét és csökkenteni költségeiket, melyek az Európai Unió legfontosabb hivatásai közé tartoznak. Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes szerint ezzel a döntéssel mindenki csak nyerhet, a szolgáltatók és a fogyasztók is, azonban a szolgáltatók igen csak kiakadtak a hír hallatán. Az Európai Távközlési Hálózatüzemeltető Szolgáltatók Szövetségének elnöke, Luigi Gambardella szerint a döntés árt az európai digitális iparágnak, a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek, így reméli, hogy az EU nem akar „populista” intézkedéseket hozni.

A döntést azonban mégis azért hozták meg, mert a mobiltelefon-tulajdonosok 47 %-a nem használja a mobilinternet-elérést, ha másik országban tartózkodik, valamint az utazók 28 %-a külföldön egész egyszerűen kikapcsolja a mobilját, és milliók állnak át a szöveges üzenetek használatára a telefonbeszélgetések helyett. E felmérés, és a benne szereplő adatok így megerősítették az Európai Bizottság tagjait abban, hogy felszámolják a roamingdíjakat.

kép forrása: hvg.hu

A szerzőről