Pp kicsi 45
2018-11-15
20110728sorosgyor4

Aki legyőzte az angol fontot

“Nem az a lényeges, hogy igazad van-e vagy sem, hanem az, hogy amikor igazad van, mennyit nyersz vele, s amikor nincsen, mennyit veszítesz.”- Soros György

“Nem az a lényeges, hogy igazad van-e vagy sem, hanem az, hogy amikor igazad van, mennyit nyersz vele, s amikor nincsen, mennyit veszítesz.”- Soros György

Gyakran hallhatjuk az utóbbi években, hogy támadás érte a forintot és már megint egy Magyarország elleni pénzügyi spekuláció áldozatai vagyunk. Az átkozott spekulánsoké, akik a haszonszerzés érdekében rombolják a közjót. Ezek a spekulatív támadások léteznek és nagy hatást képesek gyakorolni a gazdaság szereplőire, emellett bizonyos embereknek hirtelen nagy vagyongyarapodást jelentenek.
Ezen az utóbbi években gyakran felmerülő problémán felbuzdulva, bemutatunk egy híres és rendkívül ellentmondásos pénzügyi szaktekintélyt, a világ egyik leggazdagabb emberét Soros Györgyöt (aki sokak szerint az egyik legnagyobb spekuláns).

Budapesten született 1930-ban, túlélte a holokausztot és 1947-ben kivándorolt Angliába. 1952-ben a London School of Economics-on szerezte meg a diplomáját, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol több évig tőzsdei alkuszként és értékpapír- elemzőként dolgozott a Wall Street-en. 1983-ban megalapította a Soros Alapítványt és jelenleg a világ 31. leggazdagabb embere, vagyona körülbelül 23 milliárd dollár.

Soros az egyik legelismertebb pénzügyi szakértő, aki olyan manőverekkel hívta fel magára a figyelmet, mint például az angol font elleni spekuláció, vagy bennfentes kereskedése Franciaországban, amely az egyik francia bank, a Société Générale bukásához is hozzájárult. 2008-ban az OTP-nek is meggyűlt a baja az alapítvánnyal (október 9-én 9%-ot esett a részvények ára), bár Soros ettől az akciótól elhatárolódott és azt nyilatkozta, hogy ő már nem felel az alapítvány működéséért.

Soros megítélése a világban elég ellentmondásos, sokan szeretik és elismerik a jótékonysági tevékenysége miatt, sokan pedig elítélik a pénzügyi manőverei miatt, és még többen tartanak tőle. Az USA-ban az elnökválasztási kampányok során jelentős összegekkel támogatta Barack Obama-t 2008-ban és 2012-ben is, ezzel is növelve befolyását.

Egy kicsit érzékeltetve, hogy ki is az a Soros György: sokak szerint Gordon Gekkonak, a Tőzsdecápák című film főszereplőjének karakterét ő ihlette. (Gondolom mindannyian láttátok, hisz a közgazdászok életében ez olyan meghatározó film, mint az orvosoknak a Vészhelyzet).

Ezek után nézzük meg Soros György esetét az angol fonttal! Az angol kormány meg akarta akadályozni, hogy a font gyengüljön a német márkával szemben, ezért az ellentétes piaci folyamatok ellensúlyozásaként az alapkamat segítségével mesterségesen felülértékelték a hivatalos fizetőeszközt. Soros meglátta a lehetőséget és tudta, hogy hosszútávon ezt az árfolyamot képtelen lesz megtartani a kormány, ezért pénzügyi forrásait összegyűjtve, akár hitelek felvétele árán is, de kiépítette a short pozícióját a font ellen. Az angol kormány a recesszió miatt nem tudta az fenntartani ezt az árfolyamot, így Soros kalkulációja sikeresnek bizonyult. Ezen az üzleten 1,1 milliárd fontot nyert és azóta 1992. szeptember 16-át a fekete szerdaként emlegetik Angliában.

A képek forrása: origo.hu , parameter.sk, esquire.com, alternativenergia.hu

A szerzőről