Pp kicsi 45
2018-10-20
Tasi%20%c3%a1

TTIK-Arc: Tasi Ágost

Tasi Ágost, végzős vegyészhallgatónkkal beszélgettem.

Newton(e): Honnan jött a kémia szeretete?

Tasi Ágost: Ahogy megismertem ezt a szerteágazó tudományt, ezzel akartam foglalkozni. Már gyermekkoromban is a természettudományok iránt mutattam nagy érdeklődést, de ezen belül mindig a kémia volt az, ami igazán felkeltette a figyelmemet. Folyton azon gondolkodtam már pár éves koromban is, hogy a különböző anyagi tulajdonságok honnan erednek. Általános iskola hetedik osztályában indultam egy országos kémiaversenyen, a Sam-Füles-en, ahol hála édesapám tanításának, második helyezést értem el. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban a speciális kémia tagozaton sajátítottam el a tudomány alapjait. A Radnótiban szerzett tapasztalatok voltak rám a legnagyobb hatással. Akkor szerettem és ismertem meg igazán a kémiát. Azt, hogy majd „doktorizni” szeretnék, azt már 14 éves korom óta tudom.

Newton(e): Milyen szakirányon vagy? Milyen hatással lesz ez a későbbi munkáidra?

: A szakirányom gyógyszerkutató vegyész. Azt kell, hogy mondjam, a szakiránynak nincs hatása a későbbi munkára. Ez csak egy formalizmus, mindenki azt a munkát fogja végezni, amihez a legjobban ért, ha valaki vegyész MSc-s és nem foglalkozott a gyógyszerkutatással, akkor nem is fog tudni elhelyezkedni ezen a téren, és ez így van a többi szakiránnyal is. Sajnos ezen a téren a „papír” megszerzése nem segít a kérdéses állás megszerzésében is egyidejűleg, mindenhol az számít, hogy milyen tapasztalataid vannak a korábbi témáid alapján, illetve esetlegesen milyen publikációid jelentek meg. A szakirány kiválasztására nincs értelme nagy hangsúlyt fektetni. Persze vannak ritka kivételek is.

Newton(e): Mikor kapcsolódtál be kutatásba? Bemutatnád a kutatási témáid pár mondatban?

: Az első kémia BSc évem végén, 2010-ben csatlakoztam a jelenlegi kutatócsoportunkhoz, a „Materials and Solution Structure Research Group”-hoz, ahol egy OTKA projekt keretein belül egy oldhatósági berendezés tesztelésébe kapcsolódtam be. A munkámból szerencsémre publikáció született, ami közlésre került a Springer: „Central European Journal of Chemistry” című folyóiratában. Ezzel a témával szerepeltem először a helyi TDK-n, ahol harmadik helyezést értem el, illetve részt vettem az OTDK-n is, 2011-ben. Ezt követően új témát jelöltek ki a témavezetőim: egy szokatlan pH-független kondenzációs komplexképződési reakció egyensúlyi leírását végeztem el, aminek eredményeként született meg a második publikációm, a Royal Society of Chemistry: „Dalton Transactions” című folyóiratában. Ez volt a kedvenc témám, ebből is készült TDK dolgozat, amivel a helyi konferencián első helyezést értem el 2012-ben, majd az Egerben megrendezett, XXXVI. OTDK-n, az Analitikai kémia tagozaton harmadik helyezést értem el, 2013-ban. A munkám egyfajta jutalmaként volt szerencsém 2012 februárjában, illetve szeptemberében is kimenni Svédországba kutatóhallgatóként. Az ottani munkám során egy réteges kettős hidroxidok szintetizálásával és szerkezeti jellemzésével foglalkozó projektbe kapcsolódtam be. Lund egyetemének Max-Lab nevű intézményében dolgoztam a 3-as számú szinkrotron egyik in-situ XRD mérőállásánál. A munkámmal mind a témavezetőim, mind pedig a külföldi együttműködő kutatók is meg voltak elégedve, amit a két tudományos évkönyvben megjelent közlemény, illetve a két tudományos poszter is tanúsít. Jelenleg a diplomám a tetrahidroxo-aluminát ion dimerjének szerkezeti és stabilitási vizsgálatával foglalkozik, ami nagyban eltér az eddigi munkáimtól. Ezt az édesapám, Dr. Tasi Gyula témavezetése alatt végzem. A kutatói munkám előmenetelét legnagyobb mértékben a kiváló kutatócsoportunknak köszönhetem, melyet Dr. Sipos Pál és Dr. Pálinkó István tanár urak vezetnek, nélkülük nem tartanék ott, ahol jelenleg vagyok. Annak is nagyon örülök, hogy a doktori tanulmányaimat Németországban, a KIT-INE nukleáris hulladékkutató intézetében tudom majd folytatni, mely részben az ottani kutatókkal létesített kollaboráció érdekében valósul meg.

Newton(e): Demonstrátori tevékenységeidről is ejtenél néhány szót?

: A tanszéken folyó laborok oktatási munkáiból is kivettem a részem, igyekeztem besegíteni a tanárok munkájába. Legelőször egy analitikai kémia laboron vettem részt. Nagyon tetszett, hogy átadhattam saját szavaimmal a tananyag rám eső részét. Mindig is szerettem volna átírni egy-két fejezetet, vagy legalábbis lefordítani azt a saját nyelvezetemre és örültem, hogy ezt akkor ténylegesen meg is tehettem. Jó érzés volt leegyszerűsíteni és érthetőbbé tenni a gyakorlatokat, és másrészről pedig ez alatt saját tudásom is megerősödött, hiszen közben én magam is gyakoroltam. Mindenkinek ajánlom a demonstrátori tevékenység bármilyen formáját. Ha már egyszer demonstrátor lesz egy hallgató, akkor magabiztosabb lesz az adott területen, ami nagyon sokat segít például a későbbi prezentációk során is.

Newton(e): Milyen tudományos eredményeket értél el, milyen ösztöndíjakat nyertél az évek során?

: A teljesítményem eléréséhez mindig sok segítséget kaptam: mindvégig ott volt a barátnőm, Noémi, aki mindenben támogatott, édesapám, aki szakmailag is segített, témavezetőim, akik mindvégig vezettek. Az ösztöndíjak elnyerése a kutatócsoportunkban megfelelő szorgalommal és olyan kiváló tanárokkal és évfolyamtársakkal, mint akik nekem vannak, nem egy nagy bravúr. Több „kollégámmal” együtt nagyon sok ösztöndíjat volt szerencsénk elnyerni.
Tanulmányaim során két alkalommal Köztársasági Ösztöndíjat, szintén két alkalommal pedig Szeged Városi Ösztöndíjat is nyertem. A Sófi József Alapítvány Ösztöndíj pályázatán kétszer Kuratóriumi Dicséretet kaptam, illetve az SZTE Talent Ösztöndíjhoz kapcsolódó Kiválósági Listának bronz, illetve ezüst fokozatú tagja is lettem. 2012-ben volt szerencsém megkapni az egyik megtisztelő kitüntetést is BSc hallgatóként: a Discipuli Pro Universitate Díjat. Folyamatban van még jelenleg az NKP ösztöndíjam is, illetve örömmel jelentem be, hogy idén elnyertem az SZTE Sófi-ösztöndíjat is, amit majd a júliusi diplomaosztó ünnepségen fogok hivatalosan átvenni.
A tudományos eredményeim közül a legfontosabbnak a két nemzetközi folyóiratban megjelent közleményt tartom.

Newton(e): Ha jól tudom, számodra elég fontos a fizikum is. Honnan jött az edzés szeretete? Sportoltál is akár versenyszerűen?

: Versenyszerűen nem sportoltam, inkább csak mindenbe belekóstoltam. Úgy gondolom, hogyha bármiből is élsportoló kellett volna, hogy legyek, akkor az már óvodáskoromban kiderült volna. A konditermi edzést egyik barátom szorgalmazására kezdtem el még 10 évvel ezelőtt. Később, mindennek utánanézve alakítottam önmagam, de sohasem volt komolyabb célom vele. A mozgás viszont elengedhetetlen számomra, ha nem jutok le a terembe, vagy nem tudok egy héten legalább egyszer sportolni, akkor nem érzem jól magam. A mindennapjaim szerves részévé vált, illetve amikor csak tehetem, a baráti körömből segítek másoknak is elérni a kitűzött céljaikat. A legfontosabb számomra, hogy a stresszt le tudjam valahogy vezetni, és ebben óriási segítségemre van a súlyzós edzés, mindamellett, hogy még valamiféle pluszt is ad.

Newton(e): Nagyon köszönöm az interjút!

Tasi Ágost: Én köszönöm a lehetőséget!

Győri Tamás & Traj Adrian