Pp kicsi 45
2018-10-20
Odett

Zene a Csillagtérképbe írva - Interjú Odett and the go girlzzel

Beszélgetés Odettel, az új lemezük kapcsán, amely két év után végre hallható. Az album címe: Csillagtérkép.

2014. március 24-én a Jate klubban végre lehullt a lepel Odett új lemezéről. A koncert előtt faggattam a múltról és a jelenről.

Newton(e): Mikor és hogyan alakult az együttes?

Odett: A csapat folyamatosan alakul, de igazából nem a zenészekről szól. Akik velem dolgoznak tulajdonképpen session-zenészek, de nem a klasszikus értelemben. Nagyon jó csapat és nagyon szeretek velük dolgozni. Eleinte folyamatosan cserélődtek, de most egészen állandó zenészekkel vagyok körülvéve. Az, hogy én mióta vagyok Odett, vagy mikor kezdtem el a karrieremet építeni, arra azt kell, hogy feleljem: még tinédzser koromban. 16 évesen kezdtem el énekelni, de komolyabban 19 évesen kezdtem bele.

N.: Milyen volt a kezdet, amikor elkezdtél énekelni, vagy amikor már komolyabban nekiálltál a karrieredet építeni?

O.: Gyermeki volt, mert ahhoz képest, hogy akkor hogyan csináltam a dolgokat, és most hogyan végzem őket, össze sem lehet hasonlítani a két folyamatot. Most már egy érett, felnőtt nőként veszek részt mindenben. Régen nem így volt, akkor még volt benne egy kis ártatlanság, ami remélem, azóta is megmaradt, csak közben én is megváltoztam.

N.: Hány albumod jelent meg eddig?

O.: Ez lesz a harmadik album, ami megjelenik Csillagtérkép címmel. Előtte volt az Odett and the go girlz-ként, a Pontos című albumom. Továbbá Odettként kijött egy kislemez, amelynek a címe az volt, hogy Pötty a kockán, majd utána kijött a második nagylemez, szintén Odett néven, ez volt a Hanyatt homlok egyenest, amely Fonogram díjat is nyert. Illetve most jön majd a harmadik, a Csillagtérkép.

N.: Milyen gyakran léptek fel? A turnék folyamán milyen állomásaitok voltak eddig?

O.: Talán átlagosan hetente egyszer vagy kétszer. Nagyon sok helyen jártunk, de például Sopront nagyon szerettem, kifejezetten jó hely. Megyeszékhelyeken jártunk főként és nagyobb városokban. Mindegyiknek megvan a saját kis hangulata. Mindegyik a maga nemében volt különleges a számomra. Mindenhol jó, de a legjobb Sopronban. Ott olyan, mintha minden jó lenne. Másrészt ott rendezik meg minden évben a Volt fesztivált, amit nagyon szeretek. Idén is ott leszünk.

N.: Mit vársz a mai estétől?

O.: Egy nagyon jó bulit. Hogy én is és mindenki egy jót tombolhassunk.

N.: Tervezel külföldi turnét?

O.: Magyarul éneklő lány vagyok. Azoknak a számoknak, amelyek az új albumon szerepelnek, van angol megfelelője is, amelyeket én írtam, de egyelőre nem tervezek külföldön koncertezni. Az előző bandával, a Realistic crew-val voltam külhonban koncertet adni, így abba az életstílusba is belekóstoltam. Voltam velük Berlinben, Csehországban, Szlovákiában.

N.: Mennyit készültök egy koncertre?

O.: Elég sokat. Mint minden ember, mi is úgy készülünk erre, mintha valami nagyon fontos dolog lenne. Ruhákat hozunk, sminkest stb. Mindeközben, míg ezeket intézzük, készülünk testben és lélekben is.

N.: Mi jár a fejedben koncertek előtt vagy közben? Milyen érzés a színpadon lenni?

O.: Nagy felelősség a színpadon lenni, de ezt nem kell túlmisztifikálni, mert abban a pillanatban megtörik a varázsa. Ha én erről beszélnék, akkor az olyan lenne, mintha elárulnám a varázs érzését. De ezt nem lehet pontosan leírni. Ha felmész a színpadra, egyrészt nagyon jó érzés, másrészt meg egy olyan dolog van a kezedben, amit kizárólag csak akkor, és csak is jóra használhatsz.

N.: Mennyire vagy izgulós?

O.: Egyáltalán nem. Ha voltam is, akkor azt kinőttem.

N.: Melyiket mondod nehezebbnek: egy koncertet végig vinni, egy CD-hez a számokat felénekelni vagy egy próbát?

O.: Stúdiózni a legnehezebb, de össze se lehet hasonlítani a hármat egymással. Mindegyik más embert és más hozzáállást kíván. Egy koncert nagyon a jelenben él, egy rögzítés pedig mondhatni az örökkévalóságot tükrözi. A próbákon bármi megtörténhet, ott bármikor bármit lehet korrigálni.

N.: Milyen egy próba hangulata?

O.: Nagyon sokat szoktunk viccelődni.

N.: Hogy bírod energiával a koncerteket? Mennyit pihensz?

O.: Keveset pihenek, de bírom őket. A mostani hetem nagyon zsúfolt, öt órát alszom általában, de ezzel szinte majdnem sokat is mondtam.

N.: Milyen a hallgatottságod?

O.: A koncertek is sok embert hoznak, de nem a koncerteken múlik az, hogy mennyien hallgatják a számaimat. Koncertezni bárki koncertezhet, szóval ez egy sok összetevős dolog. A koncertezés olyan, mintha már azt a gyümölcsöt ennéd, amelyet a szüret során leszedtél és beleharapsz. Egyfajta szórakozás. Persze az elején nem az volt.

N.: Mi a zenei profilod?

O.: Én azt mondom, hogy pop. Aztán, hogy ki minek sorolja be, azt a hallgatóra bízom. Valakinek tetszik, valakinek nem az efféle stílus.

N.: Neked melyik a kedvenc zenei stílusod?

O.: A pop a kedvencem.

N.: Gondolkodtál már azon, hogy valamilyen erősebb stílusra térj át?

O.: Nem igazán. Így is egy csomó kompromisszumot kötök. Mindig azt fogom csinálni, amit érzek, és amiben jól érzem magam. Jelenleg ez az.

N.: Mi a motivációd a dalszövegírásban, mi ad ihletet?

O.: Ezt nehéz megmondani. Mindig attól függ, hogy mit élek át, mi történik velem. Vagyis csak úgy jön. Arról írok, ami a fejemben van. Érezni lehet.

N.: Melyik az a szám, ami a legközelebb áll a szívedhez erről az albumról?

O.: Az Abrakadabra.

N.: Mennyi időt dolgoztok egy CD-n vagy egy-egy számon?

O.: Ezen az albumon két évet dolgoztunk. Valamelyik számon fél évet, valamelyiket úgy csináltuk, hogy csak jött. Volt, hogy egy számot másfél évvel később elővettünk.

N.: Van valamilyen személyes élményed Szegeddel kapcsolatban?

O.: Van egy kedves szegedi ismerősöm, Kis Rudolf Péter. Ő rendezte a Fantom című videóklipemet. Szüleimmel nyaraltunk itt, nagyon szerettük. Fiatalos egyetemváros jó hangulattal.

N.: Mivel mi egy természettudományi lap vagyunk, megkérdezzem, van-e valami kapcsolatod a természettudományokkal?

O.: Nem nagyon. Nagyra tartom ezeket a tudományokat, de mindig távol állt tőlem. Én inkább a történelmet, az irodalmat szerettem. Nem voltam rossz biológiából és kémiából sem. A tanárok kedveltek, és bejártam órákra, amikor volt kedvem. De csodálattal figyelek mindent, ami a tudományokhoz kapcsolódik.

N.: Mint említetted, közel áll hozzád az irodalom. Ki a kedvenc költőd?

O.: Magyarok közül Ady Endre a kedvencem, külföldi költők közül pedig Sappho és Byron.

N.: Merítettél ötleteket a dalszövegekhez a versekből?

O.: Kizárólag, amikor angolul írtam, de csak néha.

A szerzőről