Pp kicsi 45
2019-01-16
Captain answer logo answer 1 xlarge

Etr? HÖK? Ösztöndíjak? Gólyatábor? Hogy is van ez? Segítünk eligazodni!

Kedves Elsősök! Igyekeztünk minden információt és tanácsot összeszedni és ezen cikkben rögzíteni. Megéri elolvasni! :-)

Biztosan sokan akadnak köztetek, akik csak kapkodják a fejüket, hogy mennyi mindent kell lájkolni, hány levelet kell megírni és mennyi mindent kell elintézni és még el sem kezdődött az iskola! A beiratkozás előtti „káoszban” próbálunk nektek a lehető legtöbbet segíteni. Kezdjünk is bele!

Hadd legyek olyan önző, hogy a magyarázást azzal kezdjem, mi is az a KözGázoló és mi az, amit most épp böngésztek. A Szegedi Tudományegyetemen minden karnak van egy saját újsága, ami a GTK-n, vagyis a Ti karotokon a KözGázoló. Feladatunk, hogy:
- Minden eseményről időben és érdemben tájékoztassuk a hallgatókat.
- A számotokra izgalmas hazai és nemzetközi gazdasági eseményekről beszámoljunk, melyet a most következő évben új rovattal teszünk majd! A legfrissebb gazdasági csemegéket karunk oktatói, valamint szakértők elemzései nyomán olvashatjátok a KözGázoló hasábjain.
- Eligazítsuk a hallgatókat az egyetemi ügyek kapcsán, legyen szó akár támogatásigénylésről, ösztöndíjakról, vagy az egyetemi csereprogramról: az Erasmusról.
- Megismertessük a tanárok életét Veletek, hallgatókkal, melyeket személyesebb hangvételű cikkeken keresztül valósítunk meg. Hadd javasoljam Nektek karunk dékánjával készített interjúnkat!
http://partyponty.hu/posts/4446-kerdezz-felelek-dr-vilmanyi-marton
- Elmeséljük a már végzett hallgatók sikertörténeteit úgy, ahogy Ők megélték. Ezen rovatunk is bővül idén szeptembertől: jelenlegi aktív hallgatók élményeit és eredményeit is el fogjuk hozni nektek! Legyetek kitartóak, legyen Tiétek a következő sikertörténet! Ehhez egy kis inspiráció ;-) :
http://partyponty.hu/posts/4108-gtk-s-sikertortenet-hackl-krisztiannal

Folytassuk a legaktuálisabbal: *A gólyatábor*

Miután végiglájkoltatok ezer meg ezer oldalt (nem kihagyva a facebookos oldalunkat: https://www.facebook.com/kozgazolo?ref_type=bookmark :) ), várjátok az e-mailt, ami csak nem akar megérkezni. Jön az első kis pánik, de erre semmi ok! Keressétek fel Zuba Tamást (https://www.facebook.com/tamas.zuba ),aki el tudja nektek mondani, hogy sikerült-e a regisztráció és mehet-e tovább a folyamat. Ha már a pénzt is befizettétek, egy dolog maradt: számolni a perceket a nagy eseményig. Miért nevezem nagy eseménynek? Mondhatnám, hogy megismerkedtek a leendő évfolyamtársaitokkal, a főgólyákkal, hallotok egyet, s mást a kari életről, de ennél ez a tábor sokkal több! Még megérkezésetek előtt, az úton kaptok jó pár liter „tanulnivalót”, amely tudást felesek formájában tölthetitek magatokba. Az odafele útnak van egy fontos pontja, a kari dalok megtanulása. Erre nagyon nagy szükség lesz: Egyrészt már ott, a kari gólyatáborban használni fogjátok, hisz valahogy meg kell mutatni a többieknek, hogy a ti csapatotok a legvagányabb, legviccesebb és természetesen a leghangosabb. Másrészt viszont küldetésetek is lesz, hiszen Ti fogjátok képviselni a GTK-t az összegyetemi gólyatáborban, ahol nem arról vagyunk híresek, hogy csendben viseljük a hőséget a jó kis sörünk mellett. ;-) A tábori programokat természetesen nem lőhetem le előre, viszont leírom azt a pár kérdést, amivel véget szoktak érni a GTK-s táborok: Te még élsz? Hol a felsőm? Hol a gatyám? Azt te mind megittad tegnap? Ezt mikorra fogom kipihenni? Jövőre jöhetek ide újra? Ízelítőnek legyen elég ennyi ;-)

A beiratkozás

A sorban következő a beiratkozás, amiről több értesítést is kaptatok, hogy mikor, hol, kivel, miért. Amire fel szeretném hívni a figyelmetek, az a beiratkozás utáni, GTK épületében tartott előadássorozat, ahol egyetemi szervezetek is jelen lesznek. Ez itt nem a reklám helye, de szeretném megjegyezni, hogy a KözGázoló, illetve az MKT interktív programokat (pl: Próbainterjú, személyiségteszt kitöltés) is tart, mindenképp megéri átjönni!
Innen már nincs sok hátra az évkezdésig, fel kell venni a kurzusokat és nyerni kell sok ösztöndíjat! A kurzusfelvétellel kapcsolatban egy másik, képpel teli cikk is nemsokára napvilágot lát, ami a nektek készülő különszámunkban és online felületen is megjelenik. Mivel határidő még bőven van (aug 18 – 23), így erről nem írok a jelen cikkben bővebben, csak jelezném, hogy következő cikkünkben nem csak a „hogyan vegyünk fel tárgyakat” kérdésre adunk választ, hanem szerkesztőségünk ajánl nektek jó néhány kurzust, amit a legérdemesebb lenne megcsinálni.

Nyerjünk sok ösztöndíjat… jó-jó, de hogy? Egy pár jó tanács:

A meghirdetett vállalati ösztöndíjak többségénél van szóbeli elbeszélgetés, amelyre megéri a lehető legjobban felkészülni, ebben szerkesztőségünk is tud segíteni, a beiratkozás napján próbainterjúra van nálunk lehetőség. Ezen kívül, amennyiben van kész önéletrajzotok és CV-tek, nyugodtan küldjétek át nekünk és szívesen véleményezzük. Amennyiben még nincsen és nem csak Europassosat szeretnétek írni (ugye nem olyat akartok? :-) ),akkor is vegyétek fel velünk bátran a kapcsolatot, tudunk segíteni!
Keressetek nyugodtan facebookon: Farkas Tamás névvel (https://www.facebook.com/Alfi74), mindenképp rendelkezésetekre állunk. Továbbá javasolnám, hogy mindenképp pályázattok meg 3 ösztöndíjat, lehet, hogy Ti lesztek a befutók, attól függetlenül, hogy nem 500 ponttal érkeztetek a karra!

A GTK Tehetsége Ösztöndíj tekintetében egyszerűbb a képlet, lényegében felvételi pontszám alapján egyszerű sorba állítással határozzák meg a támogatottak listáját. Eddigi tapasztalatok alapján főleg 400 pont felettieknek sikerült ezt az ösztöndíjat megnyerni, de egy próbát mindenképp megér! ;-)

HÖK, TO, HSZI, KO, GO, hogy mi?

HÖK, vagyis Hallgatói Önkormányzat, az a hely, akik mindenben segíteni tudnak! Ők azok, akikhez tanulmánnyal, ösztöndíjjal, erasmussal, és lényegében bármilyen problémával fordulhattok, biztosan segíteni tudnak. A gólyatábor, a kari bál, a sportnap és minden kari buli megrendezése mögött javarészt ők állnak és már a mostani, kezdeti problémákat is az ő segítségükkel tudjátok majd átvészelni. Az irodájukat megtaláljátok a Feketesas utcán a GO épületének udvarán.
TO, vagyis a Tanulmányi Osztály. Mint a neve is mutatja, főleg tanulmányokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak, ők azok, akik etr-el kapcsolatos problémákat hárítanak el, hallgatói jogviszony igazolást írnak alá, illetve a képzésekhez kapcsolódó tájékoztatásokat nyújtanak. Őket a Kálvária Sugárúti GTK épületben (KO) találjátok meg, a bejárattól jobbra.
HSZI, vagyis Hallgatói Szolgáltató Iroda. Már az év elején, a diákigazolvány igénylés keretében találkozhattok velük, ez az a szervezet, ami a be- illetve kifizetéseket koordinálja és intézi, diákigazolványt és pályázatokat kezel. Ha pénzt kell befizetni, vagy pénzre vártok, az mind a HSZI-n keresztül fog eljutni hozzátok. Őket az Ady Tér 10 szám alatt levő TIK végén, balkéz felől találjátok.

KO, GO, MO, TIK:

Ezek mind oktatási épületek elnevezései. A KO a Kálvária sugárúti GTK-s épület (itt főleg informatika és statisztika órátok lesz eleinte), a GO a Fekete sas utcában található (ahol is sok szemináriumra fogtok bejárni), az MO a Móra épület a Zoltán utcában található, itt is tartanak pár előadást, de ide főleg vizsgázni fogtok járni, a TIK pedig a József Attila Tanulmányi és Információs Központ az a nagy üvegépület az Ady Téren. A legtöbb előadásotok itt lesz, a TIK-ben (egyesek JATIK-nek hívják).

Jelenlegi cikkünk itt véget ér, de nemsokára érkezik a következő, ahol részletesen beszámolunk a kurzusfelvételről, tanácsokkal látunk el titeket a kurzusokkal kapcsolatban és elmeséljük mik is azok a modulok. Ezen kívül a következő számunkban küldünk térképeket, képeket is, hogy jobban eligazodhassatok. Addig is ne féljetek kérdezni, keressétek akár a HÖK-ösöket, akár engem személyesen, levélben, vagy telefonon. A következő cikkünkig kellems nyarat és jó pihenést kíván a KözGázoló csapata!

A szerzőről