Pp kicsi 45
2019-01-16
1921776653

Szóbeli Meghallgatás

Többen kérdeztétek, hogy mi lesz a szóbeli meghallgatáson, ehhez csináltam nektek egy totál szubjektív doksit, ahogy én látom és amit én javasolok. Fogyasszátok élvezettel!

Először is gratulálok mindenkinek, aki megkapta az értesítőt, hogy behívták valamelyik vállalat, vagy szervezet szóbeli meghallgatására! Aki még nem kapta meg, ne csüggedjen, még van idő! Pár gondolatot és jó tanácsot szeretnék megosztani veletek arról, ami várható:

Mindenekelőtt a legfontosabb, a nyugalom. Az első lépcsőfokot megugrottátok, az önéletrajz és a motivációs levél alapján érdemesnek tartottak titeket arra, hogy többet foglalkozzanak veletek. Ahhoz, hogy a további lépcsőfokokat is megugorhassátok, meg kell őriznetek ezt a nyugalmat, határozottan és magabiztosan (de nem öntelten) menjetek be a meghallgatásokra és bízzatok magatokban. A neten nagyon sok jó tanácsot olvashattok arról, hogy ilyen helyzetben hogy kell viselkedni, milyen válaszokat kell adni az adott kérdésre, így most nem csak erről szólnék.

Ami nagyon fontos: Sehol sem elvárás, hogy máris kész közgazdászok legyetek, üzleti modelleket alkossatok, vagy egy multi könyvelését vigyétek egyedül (előny persze, ha mindez már megy :D). Amit egy 18-20 éves embertől viszont várnak, az az elhivatottság, motiváció, a tanulni vágyás, vagyis, hogy lássa a vállalat, megéri belétek energiát és pénzt fektetni. A másik fontos szempont az egyediség, egyéniség: Egyik kérdésre sincsen „helyes válasz”, éppen ezért lényeges, hogy önmagatok adjátok és ne azt a sablont, ami „megtanulható” a netről. Juttassátok a vállalatok tudtára, mi az, amiért titeket kell, hogy kiválasszon: Kitartó vagy, hűséges, jó tanuló, kreatív, vagy bármi, ami rátok igaz és keressetek olyan pontokat önmagatokban, ami az egyedi jellemzőtök, hogy legyen mivel kiemelkedni a többiek közül.

Ez a meghallgatás kicsit másról szól, mint ha már felnőttként jelentkeznétek egy állásra: Általában nincsen szakmai tapasztalat, nem dolgoztatok évtizedeket vezetői pozícióban, pont ezért van egy pár kérdés, ami szinte minden meghallgatáson előjön, ezek a következők:

• Mutasd be magad pár mondatban!

• Miért a (szegedi) GTK-t választottad?

• Miért az adott szakot választottad?

• Miért az adott vállalat ösztöndíját pályáztad?

Általában ezzel, vagy ehhez hasonló kérdésekkel kezdődik egy ilyen meghallgatás. Ezekre mindenképp „fel lehet készülni”, gondoljátok át, hogy kik vagytok, miért is ide jöttetek és miért ültök azon az elbeszélgetésen. Nem feltétlen rossz válaszok, de elkerülendőek: „Azért jöttem a GTK-ra, mert anyu azt mondta.” „Tomi vagyok, 21 éves és nagyjából ennyi.” „Nem tudom miért jöttem gazdálkodás és menedzsmentre, antropológus szeretnék lenni.” „Azért ezt a szervezetet választottam, mert ennek legalább ki tudom mondani a nevét.”

A szóbeli elbeszélgetés további kérdései elég változóak, de ezen is tudtok agyalni! Nézzetek utána, hogy az általatok kiválasztott vállalatok mivel foglalkoznak és gondolkodjatok el rajta, hogy mi az, amivel ti hozzáadott értéket tudnátok közvetíteni feléjük, mi az a tulajdonság, ami benned megvan és számukra is érdekes lehet! Pl: Ha marketing területre keresnek embert, akkor győzzétek meg őket, hogy megvan bennetek a kellő kreativitás, teli vagytok ötlettel. Ugyanakkor próbáljatok meg teljesen őszintén, nyitottan hozzájuk állni, vannak, akik már elsőre kiszúrják a hamis önképeket, de idővel biztos kiderül, hogy valami nincs rendben.

Még egy pár jó tanács a végére: Nem csak a szavaitok, de a testetek is beszél! Hiába mondod, hogy magabiztos vagy, ha elbújtál az asztal alá, hiába mondod, hogy jó a kommunikációs képességed, ha egyszavas válaszokat adsz. Tudom, hogy tudjátok, de nem lehet elégszer leírni és mondani: Kihúzott hát, kéz az asztal felett és szemkontaktus, lehetőleg minden bizottsági taggal. Ha ezen felül még valami mosoly-dolog is sikerül, és kerek, egész mondatokat sikerül összeeszkábálni, máris előrébb vagytok. (Tükör előtt gyakorolni ér!)

Többen kérdezték, hogy miben illik megjelenni. Erre a kérdésre nincs egyetemleges válasz, így a karrierfejlesztésen elhangzottakat osztanám meg: Legalább eggyel alá kell öltözni a bizottságot. Vagyis, ha a meghallgatók ingben és nyakkendőben ülnek, akkor rajtad ne legyen csokornyakkendő és frakk. A legkézenfekvőbb választás az, ha az urak ingben, nyakkendő nélkül mennek (és lehetőleg ne a legújabb neonzöld AirMaxbe), a hölgyek pedig blúzba. A 8 kilós aranyfux és 4 méter hosszú fülbevaló szintén kerülendő, urakon bőven elegendő, ha az óra az egyetlen ékszer és a nőknek sem kell a teljes ékszeresdobozt felvonultatni.

Ez, amit ide leírtam egy teljesen szubjektív vélemény, a végén úgyis neked kell döntened arról, hogy melyik kérdésre mit szeretnél válaszolni, illetve mi lesz az, amivel megnyered magadnak a bizottságot, és ezzel a támogatásukat. Mindannyiótoknak nagyon sok szerencsét és eredményes kiválasztást kívánok!

Kép forrása: spajzih.hu

A szerzőről