Pp kicsi 45
2019-01-16
Mclrxaqca

Mik is azok a modulok?

Egy kis ismertető a modulrendszerről.

Már talán hallottatok a modulokról, talán teljesen tisztában is vagytok vele, hogy mik ezek és miért lényegesek, most ezekről írnék pár szót.

3 fő csoportba soroljuk a modulokat, amiket az abc betűivel jelöljük. Az egyes főcsoportokon belül alcsoportokra bomlik, így alakul ki a 10 részleg: A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2, C3, C4.

A diplomátok megszerzéséhez nem csak összesen 210 kredit teljesítésére vagytok kötelezve, de azon belül is meg van szabva, hogy miket kell hozzá felvenni. Első félévben annyira nem is lényeges, ha nem ismeritek pontosan a kurzuslistát és a hozzájuk tartozó modul-elvárásokat, hisz túlteljesíteni itt még nem fogtok, de legkésőbb a második félév előtt illik átnézni! Minden szak esetében (értelemszerűen) vannak egyedi, csak az adott szakra jellemző kurzusok is, ezekről találhattok egy nagyon jó listát a GTK weboldalán, mely linkje itt található:

http://www.eco.u-szeged.hu/egyetemrol/gtk-technikai-rovat/kereses?searchStr=kurzuslista&go=Keres

Egy pár szó a linkelt dokumentumokról: Megtalálhatjátok benne a modulhoz tartozó kötelező és kötelezően választható tárgyakat, pontosan leírva, hogy melyik modulhoz mennyi kreditet kell teljesíteni. Ez nem azt jelenti, hogy ha egy részleg tantárgyai különösen érdekelnek, nem vehetsz onnan fel többet, de az összes modult teljesíteni kell a diplomátok megszerzéséhez. Első évben ajánlatos az „A” modulos tárgyak közül választani, általában nincsen előfeltételük és nem is szükséges hozzájuk korábbi egyetemi tanulmányról elsajátított tudás. Egy jó tanács: Nincsen szükség minden tantárgy esetében lecsekkolni, hogy hova is tartozik, nézzétek meg a kurzuskód harmadik és negyedik karakterét (pl: xxB3xx), ez lesz az a modul, ahova a tárgy tartozik.

Hol tudjátok nyomon követni a teljesítésetek?

Miután az etr-ben rákattintottatok a képzés : szakok, képzések fülre, megjelenik ez az ablak, ahol a pirossal bekarikázott gombra kell rákattintatni:

Ha megvolt a katt, akkor elvileg egy ilyet kell látnotok:

Ez nálatok még végig piros x-ekkel jelenik meg és természetesen az a jó, ha mindenhol zöld pipa van. A képen is láthatók azok a kis pluszjelek, amikkel ki tudjátok bontani a modulokat és megnézni, hogy milyen kurzusok vannak felsorolva az adott részleghez, illetve a zárójeles rész pl.: 50/0 jelzi azt, hogy hány kreditet kell ott teljesíteni és ebből mennyi van meg nektek.

Még egyszer hangsúlyoznám, elsőben nem kell teljesen követni a teljesítésetek, de a későbbiekben igen fontos lesz, úgyhogy nem árt tudni!

Remélem hasznos volt ez a kis cikk és a Közgázoló csapata nevében az iskolakezdésre:

Kép forrása: clipartbest.com
Kép forrása: jackflacco.com

A szerzőről