Pp kicsi 45
2019-02-20
10593016 935134329835332 5544887524584491193 n

Legyél te is innovátor!

Az !gen Program végre Szegedre is elérkezett! A program szervezői várják a lelkes, vállalkozó kedvű fiatalok jelentkezését, akik szeretnének segítséget, útmutatást kapni, hogy vállalkozást indítsanak.

Októbertől három hónapos innovátor és startupper képzés indul Szegeden, az !gen Program keretein belül, ahol a jelentkezők egyszerre részesülnek képzésben, mentorálásban, és a nyertes csapat még anyagi támogatást is kap ötlete megvalósításához. Az !gen program egy 2013-ban indult kezdeményezés, melynek célja, hogy a vállalkozó kedvű embereket eljutassa az ötlettől a megvalósításig. Budapesten már három képzési program lezajlott, és a nagy sikerre való tekintettel, a program szervezői a vidéki városok felé terjeszkednek, így idén ősztől Szegeden és Debrecenben is elindul az !gen. Az !gen Szeged szervezőit, Olajos Márkot, Bullás Dittát és Dudás Csabát kérdeztük a programról, a terveikről, és hogy mit nyújthat a résztvevőknek és Szegednek az !gen.

Emellett büszkeséggel tölthet el bennünket a program GTK-s kötődése, hiszen a szervezőgárda egyik oszlopos tagja, Olajos Márk karunk hallgatója, akit a programhoz kapcsolódó kérdéseitekkel nyugodtan kereshettek.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a programmal?

Bullás Ditta: Dudás Csaba a csapatunk harmadik tagja, 2013 őszén részt vett az első programban. Amikor az egyesületnél felmerült a terjeszkedés gondolata, akkor Csaba elvállalta a szegedi képzés koordinálását. Mivel unokatestvérek vagyunk, és mivel ez a terület nagyon közel áll a tanulmányaimhoz, az érdeklődésemhez, ezért egyértelmű volt számomra, hogy részt veszek a program szervezésében.

Olajos Márk: Találkoztam az egyesület (!gen Egyesület- a szerk.) egyik sajtóközleményével, amelyben az egyesület vidéki terjeszkedésének szándéka fogalmazódott meg, melynek az egyik legfontosabb eleme a program. Miután megláttam ezt a közleményt felvettem a kapcsolatot a budapesti szervezőkkel és alapítókkal.

Dudás Csaba: Pont egy évvel ezelőtt kezdtem el Budapesten az !gen programot. A fővárosi program szervezőivel, a Kreater csapatával egy szakmai táborban ismerkedtem meg, és lettem jóba, így nem volt kérdés, hogy jelentkezzek a képzésükre. Rengeteg hasznos tudásra és kapcsolatra tettem szert, és a program végeztével szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy ezt a programot el kell hoznunk a szülővárosomba, Szegedre is.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a program indulásával kapcsolatban?

B.D. Egy hete nyitottuk meg a jelentkezést. Egyre több a jelentkező, ahogy közeledünk a határidőhöz, emellett nagyon sok kérdést kapunk és nagyon sok érdeklődővel találkozunk.

O.M. Rengetegen kerestek meg kérdésekkel, és én úgy érzékelem, hogy nagy a kereslet egy ilyen gyakorlati program iránt. Széleskörű az érdeklődés, még a nálam is fiatalabb generációktól az idősebb, szenior korosztályig.

Miért éri meg jelentkezni a programba?

O.M. A képzés gyakorlati jellege miatt, olyan tudásra lehet szert tenni, amely az iskolapadban nem feltétlenül sajátítható el. Emellett a program lehetőséget biztosít arra is, hogy a képzésben résztvevők olyan kapcsolatokat építsenek ki, amelyek később még komoly hasznukra lehetnek. A mentorok, az előadók és a csapatok kötetlen beszélgetések során osztják meg ismereteiket, tapasztalataikat egymással. A résztvevők hasonló érdeklődésű és hasonló korú emberekkel találkozhatnak, akik egy motiváló, a látókör-bővítést támogató közösséget alkothatnak, és későbbi munkájuk során is segíthetik egymást.

D.Cs. A képzésen szerzett tudáson és a helyi kapcsolatokon túl nagy előny a résztvevők számára, hogy bekapcsolódhatnak egy olyan fejlődő közösségbe, az Innovatív Generáció Egyesületbe, melynek küldetése, hogy országos szinten összekösse az innovatív gondolkodású és tetterős egyéneket, hogy többé ne jelentsen akadályt egy társadalmi vagy üzleti kezdeményezés megvalósításához a kapcsolatok hiánya.

Kiknek ajánljátok?

B.D. Mindenkit várunk életkortól, képzési területtől függetlenül, de nyilván főleg az egyetemistákra számítunk.

O.M. Várjuk az egyetemistákat, a diplomásokat, az idősebb korosztályokat is, de nem igazán az életkor alapján csoportosítjuk az embereket, hanem gondolkodásmód alapján. Olyan embereket várunk, akik nyitottak, hajlandóak időt és munkát fektetni a projektjükbe. Összefoglalva, az innovatív embereket várjuk.

A szegedi modellen kellett valamit módosítani, vagy teljesen azonos a budapestivel?

O.M. A budapesti rendszer egy jól működő modell, ezért a kisebb változtatások ellenére teljesen azonos a pestivel. Próbáltuk kicsit személyre szabni és Szegedhez igazítani a képzést, a tematikát, az árat, de szükségtelennek éreztük egy jól működő modell megváltoztatását.

D.Cs. A rendszer azonban egyáltalán nem merev, nem egy szigorú „franchise” jellegű képzésről van szó, bármikor készek vagyunk a szegedi résztvevők igényeihez igazítani a programot.

Az ötletgazdák és az egyéni résztvevők számában való eltérés nem okozhat problémát? Például, ha túl sok az ötletgazda, esetleg ha túl kevés?

B.D. Budapesten körülbelül 4 egyéni résztvevő szokott egy ötletgazdára jutni. Minimum három ötletgazdásra van szükségünk a képzés elindításához, de általában ez nem szokott problémát okozni.

O.M. Pesten a legutóbbi képzésen körülbelül 50 résztvevővel indult el a képzés és ebben az 50 résztvevőben megfelelő számú ötletgazda is volt. Egyik turnusban sem okozott problémát az ötletgazdák száma, mert pont megfelelő arányban jelentkeznek ötletgazdák és egyéni résztvevők.

Az ötleteket szelektáljátok? Bármilyen ötlettel csatlakozhatnak a résztvevők?

O.M. Igen persze, de ezek az ötletek csiszolódnak a képzés során, hiszen ez az egyik célja, hogy egy megvalósítható, működő gondolatból szülessen egy vállalkozás.

B.D. Emellett, aki ilyen körökben mozog, és jelentkezik egy ilyen képzésre ötletgazdaként az valószínűleg elegendő ismerettel rendelkezik, így egy irreális elképzeléssel nem fog előállni és nem fogja kifizetni a képzési díjat. Akik részt vesznek egy ilyen programban azok általában amellett, hogy nyitottak és érdeklődőek, rengeteg ismerettel is rendelkeznek. Ettől működik jól, hogy ide aktív emberek jelentkeznek, akik tanulni szeretnének.

Mit javasoltok azoknak, akiknek nincs ötletük, de szívesen részt vennének a programban?

B.D. Három kategóriába soroljuk a résztvevőket, egyéni résztvevő, akinek nincs ötlete, nincs csapata, de szívesen részt venne egy projekt megvalósításában. Az ötletgazda, akinek van egy jó ötlete, de nincs csapata, nincsenek megvalósítói. A harmadik kategória pedig a csapatoké, akiknek tervük és megvalósítóik is vannak.

Kik a mentorok és az előadók?

D.Cs. Előadóink a szegedi és budapesti üzleti és startup élet meghatározó egyéniségei, általában egy-egy terület kiemelkedő szakértői.

O.M. Sikeres helyi vállalkozókat kerestünk mentoroknak, akik a gyakorlatban, az üzleti életben is kiemelkedő figurák.

B.D. A mentorokat és a csapatokat próbáljuk a megfelelő terület szerint összepárosítani, hogy bármilyen problémában tudjanak segíteni.

Az inkubáció hogyan működik? Gondoltatok esetleg arra, hogy kapcsolatba léptek kockázati tőkésekkel is?

B.D. A befizetett képzési díjak 20%-át elkülönítjük egy külön alapba, amelyet a nyertes csapat a képzés végén megkap. A pénznyeremény hozzájárulhat ahhoz, hogy a győztes csapat beindítsa vállalkozását. Az a csapat lesz a győztes, aki a kidolgozott projektje, prezentációja után a legtöbb szavazatot kapja a szakmai zsűritől.

O.M. Úgy gondoljuk, hogy nem lenne bölcs dolog a kockázati tőkéseket rászabadítani a még formálódó projektekre, csapatokra, de a forrásszerzést is beépítettük a tematikába, szóval a csapatok erről is sok információt hallhatnak majd.

Rajtad kívül, még ki vesz részt a projektben az egyetemről, a GTK-ról? Gondolom megkerestetek előadói vagy mentor feladatokra oktatókat is?

O.M. Lesznek ismerős nevek a GTK-sok számára, mivel a GTK-t nem lehet kikerülni a szegedi üzleti életben. Akár az oktatók, akár a kikerülő hallgatók miatt. A mentorok között vannak GTK-ról kikerült hallgatók, és olyan hallgató is, aki még a karra jár, de már a saját vállalkozását vezeti. Természetesen lesznek oktatók, előadók is, hiszen ezek a szakemberek rengeteg ismeretet és tudást képesek átadni a képzésben résztvevők számára.

Végül azt szeretném megkérdezni, hogy ti miért csináljátok?

B.D. Nekem ez a program abszolút a szakmámba vág, mert a Corvinuson tanultam vállalkozásfejlesztés szakon, és engem ez a környezet nagyon vonz. Emellett szerintem Szegednek szüksége van egy ilyen jellegű kezdeményezésre. Szeretnénk, hogy a program hosszútávon is sikeres legyen, ezért ha van rá kereslet és van rá igény, akkor szeretnénk majd tovább vinni. A fő víziónk, hogy ezzel párhuzamosan elinduljon az egyesület működése, ahogy Budapesten is, és létrejöjjön egy országos innovátor hálózat.

O.M. A projektben mi nem tudunk részt venni, csak koordináljuk a programot és természetesen minden előadáson ott vagyunk. De a kérdésre válaszolva egyrészt küldetéstudatból. Amikor a GTK-ra kerültem kerestem azokat a rendezvényeket, amelyek találkoznak az igényeimmel és ezeket részben meg is találtam. Rengeteg jó programmal találkoztam, de úgy érzem, az ilyen típusú gyakorlati programokra még lenne igény. A második tényező, hogy szeretnék tagja lenni ennek az inspiráló közösségnek. A harmadik pedig az a gyakorlati tudás, amelyet már említettem. Ez egy olyan program, egy olyan segítség, amely az ötlettől, az alapkoncepciótól eljuttat a vállalkozásindításig.

D.Cs. A budapesti !gen képzés számomra annyira meghatározó élmény volt, hogy úgy éreztem, mindenképp haza kell hoznom azokat az energiákat, amiket ott kaptam. Akik még nem tanultak és dolgoztak ilyen közegben, azoknak elsőre talán nehéz elképzelni, mennyire inspiratív tud lenni, amikor hasonló gondolkodású emberek összejönnek, hogy együtt fejlődjenek, ötleteljenek és alkossanak valami újat és nagyszerűt. Az én személyes motivációm, hogy elhozzuk Szegedre is ezt a légkört.

Köszönöm a lehetőséget, és sok sikert kívánok a programhoz!

Fontosabb információk a képzéssel kapcsolatban:

Jelentkezési határidő:szeptember 14. éjfél
A képzés időtartama és időpontja:Október 1-től december 17-ig szerdánként 18-21 óráig
Helyszín:Irinyi Bisztró (Szeged, Boldogasszony sugárút 4.)

További hasznos információkat az !gen Szeged honlapján találtok:
http://www.igenschool.info/igenszeged/

A szerzőről