Pp kicsi 45
2019-03-22
Climates of migration

Hova vándoroltok, magyarok?

Milyen következményekkel járhat a tömeges kivándorlás?

Ne szoríts meg engem,
ne szoríts erősen, ez fáj
inkább szoríts nekem,
ha menni muszáj!
Hidd el, én veled maradnék,
szívesen széjjelszakadnék,
ha lenne mért,
Magyarország!
(Quimby: Kivándorló blues)

Bizonyára Ti is kíváncsiak vagytok, hogy barátaitok, hallgatótársaitok, volt osztálytársaitok miért hagyják el kis hazánkat. Kíváncsiak vagytok, mit nyújthat egy másik nyugatabbra lévő ország, miért döntenek a rokonaitok, a régi padtársaitok a kivándorlás mellett. Engem gyakran elszomorít, amikor a közösségi oldalról értesülök, hogy Ő is elment. Ő, akivel együtt kávéztunk az órák előtt, ő, akivel együtt szórakoztunk és jövőbeli terveket szőttünk a kedvenc kocsmánkban. Az Ő jelenlegi lakhelye London, München, Koppenhága. Elszomorít, és mindig felteszem a kérdést, vajon hiányzunk neki, vajon hiányzik az otthona, megérte neki elhagyni a szülőföldjét.
Utána jártunk, hogy az elmúlt években mennyien vándoroltak ki Magyarországról és a környező országokból, emellett kíváncsiak voltunk, hogy milyen gazdasági, társadalmi következményekkel járhat a tömeges kivándorlás.

Számháború

Pontos adatokat nem tudunk azzal kapcsolatban, hogy hány magyar állampolgár vándorolt külföldre az utóbbi években, de rengeteg kutatás készült a témában és bár pontos adat nincs, de körülbelül pár százezer főre tehető a külföldön élő magyarok száma. A helyzetet jól érzékelteti, hogy a különböző adatbázisokban száz ezres eltéréseket fedezhetünk fel. Matolcsy György 2013-ban fél millió elvándorolt magyart emlegetett, a Világbank szerint 462 ezren élnek több mint egy éve külföldön, de más adatbázisok viszont „csak” 200-300 ezer kivándorlót feltételeznek. Ezeknek az eltéréseknek az okát a módszertani különbségekben fedezhetjük fel, de biztosan tudjuk, hogy ez a szám az utóbbi években folyamatosan növekedett. A magyar gazdasági teljesítmény csökkenése és a munkaerőpiac beszűkülése a 2000-es évek vége felé újabb lendületet adott a kivándorlásnak. A válság hatására rengeteg munkahely megszűnt, emellett a németországi és ausztriai munkaerő-piaci korlátozások 2011-es megszüntetése fokozta az elvándorlás mértékét. A célországok között Németország, Ausztria és az utóbbi időben az Egyesült Királyság és Írország szerepel. 2006-ig évente 30 ezer magyar költözött át másik uniós országba, de 2011-re ez a szám 60 ezer főre, 2012-re majdnem 80 ezer főre emelkedett.

A közép-kelet európai régió többi országához képest a magyar kivándorlás mértéke átlag alattinak tekinthető mind a velünk egyszerre és mind az utánunk csatlakozó országokkal történő összehasonlítás alapján.

Orbán Viktor szeptember 16-án Baján, a helyi televíziónak adott interjú során a kiemelte, hogy a probléma nem egy magyar sajátosság, hanem az unió sok országát érintő kérdés, és egyetlen megoldása a problémának, ha minél hamarabb utolérjük a gazdagabb országok bérszínvonalát, de ez nem holnap lesz. Emellett hangsúlyozta, hogy aki máshol akar munkát vállalni, annak engedjük, hogy próbálkozzon.

A teljes cikket a SZTE-reo legfrissebb számában keressétek, amelyet minden egyetemi épületben megtalálhattok!
A teljes cikkben a gazdasági és társadalmi
következményekről, a jövőben várható tendenciákról és néhány külföldön élő fiatal véleményéről olvashattok.

A képek forrása:
portfolio.hu
climatehistorynetwork.com
facebook.com

A szerzőről