Pp kicsi 45
2019-02-20
Kns

Kérdezz - Felelek: Kecse-Nagy Sándor

Kíváncsi vagy, mivel töltik idejüket tanáraid, miután ’leléptek’ a katedráról? Érdekel, mit csinálnak szabadidejükben? Egyáltalán mindig is a gazdaságtudományokkal akartak foglalkozni? Ezekre és még sok más kérdésre kaphatsz választ nemrég indított rovatunkból, ahol hétről-hétre oktatóid ’másik oldaláról’ olvashatsz.
Az előző részben Dr. Farkas Gergely tanár urat kerestük meg kérdéseinkkel, aki Kecse-Nagy Sándort jelölte meg következőként és tett fel neki egy plusz kérdést.

Mindig a gazdaságtudományok álltak Önhöz legközelebb vagy elgondolkodott másik szakmán is?
Talán épp fordítva! Mérnöki az egyetemi végzettségem és hosszú évek alatt képeztem át magam kommunikációs szakértővé. Nagy multinacionális cégeknél dolgoztam, ahol kommunikációs szerepköröket töltöttem be. 10 évvel ezelőtt keresett meg a GTK, ahová gyakorlati szakembert szerettek volna, aki saját példáin keresztül tanítja meg a diákokat, hogy mit, hogyan kell csinálni a PR-ben. Elfogadtam az óraadói felkérést, először posztgraduális képzésen, majd pár évvel későbbtől már nappali tagozatos kurzuson is oktatok. Szóval, tulajdonképpen nem vagyok közgazdász, viszont nagyon gétékás … :)

Mennyire izgult az első, egyetemi hallgatóknak tartott órája előtt? Hogy sikerült?
Azért nem izgultam, mert egyrészt extrovertált, nyílt ember vagyok, másrészt a munkámban számtalanszor lehetőségem volt nagyközönség előtt prezentációkat, előadásokat tartani. Sokat szerepeltem tévében, rádióban, hiszen szóvivői szerepkörben is dolgoztam. Mindenképp igyekszem gyakorlatiassá, színessé tenni a kurzusaimat, ezért is teszek sok képet, kérdést a diasorokba; talán emiatt is nagyobb a kíváncsiság a hallgatóság részéről. Az is állandó szlogenem, hogy nem én tanítom a hallgatókat, hanem ők engem, hiszen egy beadandónál meghatvanszorozhatom egy témakörben az időmet, energiámat, és olyan világokba vezetnek el, amelyeket magamtól nem biztos, hogy felfedeznék. Persze remélem, tőlem is tanulnak valamit, ha mást nem is, péeres szemléletet biztos …

Mivel tölti legszívesebben szabadidejét, milyen hobbijai vannak?
Nálam a szabadidő és a hobbi egyet jelent a sporttal. 45 éve kosárlabdázom, feleségem is ezt a sportot űzi. Emellett rendszeresen fallabdázok még, egyszóval sportos a család. Két lányom – mindketten GTK-sok voltak – közül az idősebb, Helga négyszeres egyéni bajnok fallabdában. A kisebbik Budapesten online marketinges egy médiacsoportnál.
Persze a legnagyobb élmény a kis unokámmal tölteni az időt, aki már 3 éves lesz!

Melyik országba utazna el legszívesebben?
Első körben Magyarországot szeretem felfedezni és a környező országokat. Különösen szeretem Erdélyt, de azt szoktam mondani, hogy a Kárpát-medencén belül mindenhol otthon érzem magam, itt is van nagyon sok szép felfedezni való. Nyáron persze kedvelem a tengert, télen meg síelést, de bármerre is járok a világban, legjobban hazaérkezni szeretek.

Melyik az a könyv, amit nem tudott letenni?
Erről az jut eszembe, hogy mi a különbség a nők és a könyvek között? Hogy a nők közül szeretni csak egyet lehet, de attól még sok tetszhet és mindegyik másért. Erre visszakérdeznék: Melyik nő tetszik a legjobban? Buta az, akinek csak egy tetszik. Egyszóval sokfajta könyvet szeretek. :) Van, amelyiket az író stílusa miatt olvasok el többször, másikat azért, mert minden olvasásra új dolgot fedezek fel benne. Szeretem azokat, amelyek valamilyen paradigmaváltást fogalmaznak meg. Nekem ugyanúgy tetszik egy klasszikus olvasmány is, mint Rejtő Jenő könnyed írásai. Úgy gondolom, hogy az alapművek is fontosak, mint a regények, versek, díszkötetes kiadások. Mindenben meg lehet találni a szépet, az izgalmasat, a felemelőt, az elgondolkodtatót, a szórakoztatót! A fantáziámmal sokszor képes vagyok belefeledkezni a cselekménybe, valamint beleképzelem magam a szereplők habitusába.
Meg szoktam nézni a könyvek nyomán készült filmeket is. Kedvencem A tanú, amit Bacsó Péter egy kis alakú vékony könyv lapjaira vetett fel, mégis egy közel 2 órás film készült belőle, de megemlíthetném az Indul a bakterházat is. Ehhez kapcsolódóan első nagy gyerekkori csalódásom az indián könyvek szeretete miatt ért. Amikor meghallottam a tévében, hogy a ’Firehand’-et nem magyarosan, hanem angolosan kell kiejteni, a reakcióm az a döbbenet volt. Mintha nem ugyanaz lett volna, mint amit korábban olvastam.

Melyik az a film, melyet legtöbbször látott?
Talán a fentebb említetteket! Moziban egy filmet csak egyszer nézek meg. Kedvenceim ugyanúgy a szórakoztató filmek is, amik hatalmas nevetést váltanak ki belőlem, mint azok, amelyek elgondolkodtatnak, könnyes lesz tőlük a szemem. Sok kedvenc színészem van, számtalan tehetség, köztük magyarok is. Feleségemmel nagy színházba járók vagyunk. Tévéműsorok közül ezért is kedvenceim a Beugró és a Mindenből egy van, amiket elsősorban a rögtönzés miatt szeretek. Legutóbb a Pinceszínházban voltunk, egy alternatív előadáson. Szó szerint közeli élmény, ott szűk körben lehetsz igazán része az előadásnak.
Nem sokan tudják itt, de a Szegedi Szabadtéri Játékok Közalapítvány kurátora vagyok, ezért az összes előadást megnézhetem. Nyáron nagy kedvencem a Mamma Mia volt, aminek a végén kint táncoltam a színpadon a többi nézővel. Ezen kívül a Szegedi Kortárs Balett előadásai is magával ragadóak.

Milyen zenét szokott hallgatni?
Nagyon eklektikus az ízlésem. Imádom a klasszikus zenét, a kocsiban sokszor megy a Bartók rádió, például Mozartot nagyon szeretem. A jazz műfaja is a kedvenceim közé sorolható, sok ilyen bakelit lemezem van otthon. A rockzenében Eric Clapton a nagy favorit, érte koncertekre is eljárok. Nagyon szeretem a magyar népzenét is, Herczku Ági, Bognár Szilvi, Szalóki Ági éneklését szívesen hallgatom.

Tegyük fel, hogy lenne lehetőség az időutazásra: melyik korba látogatna el?
Szerintem a legfontosabb az, hogy minden korban megtaláljuk azt az élményt, amit az nyújthat. Nincs olyan időszak, ahova visszamennék, hiszen úgysem tudok változtatni rajta. Az én mottóm a „Carpe diem”, magyarul „Élj a mának”, hiszen az az egyetlen dolog, amin változtatni tudok.

+1 Milyen élményei vannak az idei Marketing Kirándulásról?
Ez a kérdés azért vicces, mert az utolsó marketing kiránduláson, az idein nem tudtam részt venni családi okok miatt. Azonban korábban rendszeresen jelen voltam ezen a programon, tavaly csapatvezetőként is helyt álltam, a csapatom az első helyen végzett. A csoport ezért úgy gondolta, idén sem hagy magamra. Sorra jelöltek be a feltöltött képeken, holott egyiken sem szerepeltem, így csak lélekben voltam velük. Egyik nap a szomszédom meg is kérdezte, mikor összefutottunk, hogy hogyan lehetséges az, hogy itt vagyok, amikor 2 perce látta az interneten, hogy nem itt vagyok, hanem Visegrádon.
Mindenesetre ez egy pozitív visszajelzés volt számomra, szinte többet foglalkoztak velem, mintha ott lettem volna. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az sms, amit a kirándulás elején Révész Balázsnak, Prónay Szabinak és Pepének elküldtem, valahogy felolvasásra került a busz hangosbemondójában. Nagyon jó dolog közéjük tartozni! 

Kérem, jelölje meg, hogy ki legyen a következő, s tegyen fel neki egy kérdést!
Dr. Prónay Szabolcs: Mikor nyerünk újra bajnokságot a GTK Patriotssal?

A szerzőről