Pp kicsi 45
2019-04-24
10884584 10205813772772075 2020155098 n

Új Év – Nagy visszatérők a moziban

Íme a 2015-ös év néhány nagy mozis várományosa

Az évtized feléhez elérkezvén bátran kijelenthetjük, hogy a filmgyártás – legalábbis bizonyos helyeken – sosem látott mértékben virágzik, köszönhetően az egyre nagyobb ütemű technikai fejlődésnek. A regényadaptációk lelkes fogadtatása gazdag táptalajt fog szolgáltatni a filmkészítőknek a következő évben is, mindemellett a Marvel és a Disney is páros lábbal rúgja be az ajtót néhány nagy kaliberű produkcióval. A dínók újra felébrednek, Darth Vader Mickey egeres sisakban pompázik, Vasember Hulk méretű páncélban osztja a pofonokat, démonjárás 2.0, videójáték adaptáció, 007 újratöltve és a szürke is megmutatja sokszínűségét – csak hogy néhányat említsünk a legfelkapottabb premierek skálájából. Lássuk tehát, hogy mivel tervezik ámulatba ejteni a nagyérdeműt a mozik 2015-ben.

 

Elrabolva 3 (Tak3n)

Ha azt mondom, Elrabolva, akkor te azt mondod... hát persze, hogy Liam Neeson! Habár a színész immár 62. életévét tapossa, úgy tűnik, a nyugdíj még mindig messze elkerüli a pókerarcú akcióhőst. Karaktere, a jó öreg Mills ügynök sajnos csak álmodozhat a békés családi idillről, ezúttal is kipécézik családját a terroristák, az FBI, a CIA, a Vöröskereszt, még a Veresegyházi Asszonykórus is. Nem tudni, hogy mennyi bőrt lehet még lehúzni a Taken filmekből, minden jel szerint ameddig csak Neeson elbír egy mordályt, folytatni fogják. Egyedül azt nem fogom megérteni, miből gondolják, hogy megéri olyan emberrel szórakozni, aki egy személyben volt Jedi mester, Batman mentora, sőt maga Zeusz is...

 

Dumapárbaj

A hazai fimgyártás egy olyan ötlettel állt elő a közelmúltban, mely hosszú idő után valóban felkeltette az érdeklődésemet: ez pedig nem más, mint egy film a stand-up comedy-ről. Habár e műfaj nyugati nagytestvéréhez képest még csak gyerekcipőben csetlik-botlik itthon, pár év alatt máris komoly rajongótábort tudhat magának, és e film után valószínűleg még tovább fog növekedni a stand-up kedvelők száma. A történet maga, ha kiemeljük az ötletes expozícióból, nem rejteget magában túl sok újdonságot: a kiöregedő nevettetőművész helyét egy új, fiatal tehetség veszélyezteti, főhősünk pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy kiüsse a képből egyre népszerűbb ellenlábasát. Mindent összevetve, kíváncsian várom a januári premiert, hogy meglássuk: te „Kin nevetsz a végén?”

 

Spongyabob: Ki a vízből! (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water)

Az 1999-ben debütáló Spongyabob a kezdeti népszerűségi ingadozást legyűrve ma már rengeteg embert – köztük kicsiket és nagyokat egyaránt – csábít a Tv képernyője elé, pont ezért gondolta úgy a Paramount pictures, hogy megérett az idő az újabb Spongyabob mozifilm elkészítésére.

A bonyodalmat a filmben az fogja szolgáltatni, hogy a féltve őrzött Herkentyűburger receptje eltűnik. Bikinifenék élete a feje tetejére áll, az egyetlen megoldás, ha visszaszerzik a kincset érő receptet. Ám a nyomok nem máshová vezetnek, mint az emberek világába. Vajon hőseinknek sikerült szembeszállni a tolvajjal, egyéniségük segítségével? Akarom mondani, egyéniségük ellenére..

 

A szürke ötven árnyalata (Fifthy Shades of Grey)

Dőreség lenne elsiklani szó nélkül 2015 egyik talán leginkább várt filmje mellett, ami nem más, mint a világszerte óriási sikerre szert tevő trilógia első kötetének adaptációja. Ebben a filmben mindent megtalál az, aki Valentin-napon romantikus programot tervez kedvesével: szenvedélyt, titkokat, érzelmeket, szájpecket, meghittséget, tündérmesét, a mindent legyőző szerelmet. (Talán elejtettem egy kakukktojást valahol..) A történetet jó eséllyel nem kell bemutatnom senkinek. A film főszereplőinek találgatása valósággal bombát robbantott anno az interneten, ma már persze tudjuk, hogy Jamie Dornan és Dakota Johnson fogják alakítani a nem mindennapi párost. Kérdés, hogy mennyire fog a jó ízlés határain belül mozogni a film. Annyi azonban már borítékolható, hogy a több mint 100 millió példányszámban eladott könyv alapján a filmre is lesznek érdeklődők, nem is kevesen. Figyelem, lovaglóostorokat tessék otthonhagyni..

 

Halálos Iramban 7 (Furious 7)

E filmről bizony akkor is szót ejtenék, ha nem lenne különösen ildomos, tekintve a sokak által ismert és szeretett Paul Walker novemberi hirtelen tragikussággal bekövetkezett halála miatt. Mint tudni illik, ez a sorozat első filmje, mely a Halálos iramban: Tokiói hajsza eseményei után játszódik, mivel az előző három rész történései a Halálosabb iramban és a Tokiói hajsza között zajlottak. A jól ismert csapat visszatér az Egyesült Államokba, hogy új életet kezdjenek, ám a múlt démonjai visszatérnek, bosszúra éhesen, a tét pedig ismét az életük lesz. Lábjegyzetben jegyezném még meg, hogy mire bekövetkezett Walker balesete, azok a részek, melyekben szerepelt, szinte kivétel nélkül le lettek már forgatva. A fennmaradó néhány részben a színész öccsei, Cody és Caleb helyettesítik testvérüket. A hollywoodi csomagolás minden korábbinál erősebben érezhető a filmen, reméljük ez nem megy a történetének rovására..

 

Bosszúállók 2: Ultron kora

Minden Marvel-film rajongó (köztük én is) valószínűleg körömrágva várja a Bosszúállók 2 májusi premierjét. Az új főgonosz, Ultron megjelenése sajnos mindazoknak meglehetősen kínai, akik a képregények világában nem mozognak otthonosan, de a filmből biztosan mindenki kielégítheti tudásszomját. Ami érdekesség a Bosszúállók legújabb trailerével kapcsolatban - amellett persze, hogy a legnagyobb videómegosztó portálon több mint 62 millióan tekintették meg - hogy egy magyar fiatalember, névszerint Török Attila keze nyoma is ott van a képkockákon. A magyar fiú jelenleg a londoni Industrial Light & Magic berkeiben tevékenykedik, mely gyakorlatilag a Disney egy leányvállalataként ügyködik számítógépes vizuális effekteken. Lám, kis hazánk egy újabb büszkesége ragyog idegen nép kincstárában – ahogy Petőfi is mondaná..

 

Jurassic World

A híres-neves Jurassic Park ismét kinyitja kapuit, mert hiszen mi baj is történhet, ha ketrecbe zárt, húsevő őshüllőket mutogatunk a túristáknak? Ja, hogy ők nem látták a korábbi filmeket.. Nos, ebben a részben minden megtörténhet, kezdve a Nagy fehér cápát kutyakekszként lenyelő óriáskrokodilokkal, egészen a genetikailag módosított dínókig, mert nem elég egy vérszomjas húsevő ragadozó, turbózzuk fel egy kicsit.. Na de iróniát félretéve, a film a 2001-es Jurassic Park 3 óta hever gyakorlatilag parlagon, mely idő alatt apró finomításokon kívül túl sok érdemi munkát már nem végeztek rajta. A Jurassic Park rajongók számára kihagyhatatlan filmet várhatóan júniusban mutatják be a hazai mozikban. Kérem, a kiállított dinoszauroszokat a látogatók ne etessék..

 

Terminátor: Genisys

A Terminátor legújabb része újfent a jövőben játszódik.. vagyis a múltban.. Kezdjük elölről: a történet a jövőben indul, az emberek elkeseredett háborút vívnak a gépek ellen, mikor is kiderül, hogy az ellenállás vezetője, John Connor édesanyja ellen egy gyilkost küldtek vissza a múltba a robotok. Egy elkötelezett, hűséges hadnagy, Kyle Reeset vállalja a feladatot, hogy visszautazik, és megakadályozza a merényletet, ám a múltban olyasvalamivel szembesül, amire álmaiban sem gondolt volna. Vajon sikerül megmentenie Sarah életét, vagy akár megelőzhetik az egész Ítélet napját? A folytatásból minden kiderül. Az már biztos, hogy a legújabb részben újra a vásznon köszönthetjük a legelső terminátort, magát Arnold Schwarzeneggert, hogy ócskavasat csináljon néhány honfitársából, valamint már az is bizonyos, hogy további két résszel kívánják bővíteni a szériát a fejesek, melyek 2018-a remélhetőleg már készen lesznek. Úgy tűnik, az a bizonyos "Hasta la vista, baby" még bőven várat magára..

 

James Bond 24 – Spectre

A legújabb James Bond film lesz az Eon Productions 24. rendezése, következésképp erre utal a címben szereplő szám is. A főszerepet ezúttal is Daniel Craig fogja alakítani, akinek ez már a negyedik alakítása lesz a 007-es ügynök szerepében, ellenfele pedig Christopher Waltz lesz Franz Oberhauser szerepében. Egy rejtélyes üzenet a baljós Spectre nevű szervezethez irányítja főhősünket e részben, ahol feladata lesz, hogy felfedje az igazságot a veszélyről, mely könyörtelenül lerombolhatja mindazt, amiért eddig harcolt. Rossz nyelvek találgatják, vajon milyen karaktert fog hozni Craig ezúttal Bond szerepében. Nos, valószínűleg inni fog. Sokat. Sőt, még annál is többet. Brit tudósok nemrég kiszámolták, hogy mennyit ivott valójában a főhős a 14 Bond-könyv alatt. James Bond a könyvekből dokumentálható 88 nap alatt összesen 1150 - hetente átlagosan 91,47 - alkoholegységnek megfelelő szeszesitalt ivott meg – így a brit állami egészségügyi szolgálat szakértői ajánlása maximumának több mint a háromszorosát döntötte magába minden héten. Nos, a hidegvérnek ára van: esetünkben talán az, hogy magáról se tud az illető,olyan részeg..
A jelen trailer egy úgynevezett teaser trailer, vagyis a kereskedelmi forgalmazás előtt álló film jellemző pillanataiból összeállított rövid montázs, amely utal a film műfajára, bemutatja főbb szereplőit, felidézi a cselekmény bizonyos fordulatait:

 

Az éhezők viadala 3: A kiválasztott 2. rész (The Hunger Games: Mockingjay - Part 2)

A nagysikerű trilógia harmadik kötetéből készült második, befejező része minden jel szerint nem lesz rossz befektetés a filmkészítőknek, hiszen az előző részből is csaknem 650 millió dollárt zsebelhettek be a bevételekből. Az éhezők viadala tipikus példája a már említett nagy sikerű könyvadaptációknak, melyek véleményem szerint különösen hasznosak, ha már csak pár embert is arra késztetnek, hogy elolvassák az eredeti művet. Sok vitát kavart a közelmúltban, hogy a kapitóliumi lázadók vezetőjének szerepét hogy töltsék ki az utolsó részben, tekintve ugyanis Philip Seymour Hoffman tragikus öngyilkosságát. A legelső tervek azok voltak, hogy a második részben lévő szerepeiben meg tudják oldani számítógépes technikákkal a volt színész jelenlétét, ám később a rendező, Francis Lawrence kijelentette, hogy nem kívánja „hamisítani” Hoffman szerepét, inkább újraírta a forgatókönyvet a helyzetnek megfelelően. Részemről tisztelem, hogy nem sértik meg az elhunyt színész életművét egy olyan munkával, amibe – legyünk őszinték – neki már messze nincs beleszólása..

 

Star Wars 7 – Az ébredő erő (Star Wars: The Force Awakens)

Végül, de nem utolsó sorban pedig következzen az az alkotás, mely lázban tartja az internetet már a legelsőként felbukkanó hírmorzsák óta – igen, hölgyeim és uraim, a Star Wars legújabb része! A film cselekményszálai még hétpecsétes lakatok alatt vannak, ám egy rövid, két perces trailer is elég volt hozzá, hogy valóságos mém-háborút és találgatás-lavinát indítson el a rajongók körében. Az viszont nem titok, hogy a rendezői székben az a J.J. Abrams ül, aki a legújabb Star Trek filmért is felelt anno. Sok régi szereplőt köszönthetünk viszont majd a vásznon, köztük Han Solot és az Ezeréves Sólymot, márpedig sokaknál már ennyi elég ahhoz, hogy a nadrágukba csurrantsanak. Várható premierjeink közül ez datálható sajnos a legtávolabbra, jó eséllyel is csak 2015. decemberének második felében kerül bemutatásra, de hát a jó dolgokra érdemes várni, nem igaz? Egyelőre legyen elég a tudat, hogy George Lucas filmeposza végül újra életre kel – egy messzi, messzi galaxisban.

 

Természetesen jóval több film érdemes arra, hogy írjunk róla pár sort, mint amik itt fel lettek sorolva, teszem azt a nagysikerű Útvesztő trilógia második része, a Démonok között 2, A fantasztikus négyes rebootja, a Ted 2 stb, stb. A teljes, eddig nyilvánosságra hozott listát a várható premierekről itt megtekinthetitek.

 

Összefoglalva tehát eseménydús évnek nézünk elébe a filmek terén, ahol nem lesz hiány akcióból, fantasy-ból, vígjátékból vagy romantikából most sem. Minden filmszeretőnek kívánunk élményekben (és filmekben) gazdag új évet és ne feledjétek: Soha ne hagyjon el benneteket a remény!

Benkő Márk

a hír képe: jam.pecsma.hu
hírközi kép: sciencefiction.com

A szerzőről