Pp kicsi 45
2019-02-20
%c3%b6tletek

Ha nem bírsz koncentrálni, mert folyton agyalsz

Teljesen máson jár az agyad, mint amivel éppen foglalkoznod kellene? De miért állítanád le magad, ha életed legjobb ötletei ugranak be?... Vagy csak egyszerűen rég elfeledett teendők teljes hada lebeg a szemed előtt? Mit tegyél, hogy a kecske is és a káposzta is jól járjon?

 

Közhelynek fog tűnni, biztos sokaknak szülei vagy nagyszülei tanácsa fog beugrani erről a cikkről. De higgyétek el, nem én találtam ki ezt az eszméletlen hasznos és praktikus ötletet, hanem sok ezer éves hagyománya van. 


Ez a jól ismert érzés általában alvás előtti pillanatokban, olvasás vagy baráti beszélgetés közben, vagy tanulás „helyett” szokott elkapni minket. (Arról ne is beszéljünk, amikor munka közben tör ránk.) Még ha el is hessegetjük a gondolatokat, újra és újra visszanéz hozzánk egyre jobb változatban. Kiegészíti magát jobbnál jobb ötletekkel – ha ezt ebben a pillanatban megvalósíthatnád, akkor milliomos/professzor/boldogság élharcosa lehetnél. Ugye ugranak be az ilyen gondolatok akár csak az utóbbi egy hétről is? (De most ne kalandozz el, mert ezt próbáljuk épp közös erővel megoldani.)

Tudtad az ötleteidről?

A gazdasági terület legsikeresebb emberei ezekre a pillanataikra várnak a legjobban, a napi rutinjuk során. Bármit megtesznek, hogy minél több ilyen kreatív pillanatot és korszakalkotó ötletet termeljen agyuk. Ez üzleti sikerük legerőteljesebb faktora. 


Tehát ne hagyd elszállni ezeket az ötleteket, viszont azt sem szabad hagynunk, hogy más feladatokról elvonja a figyelmünk. Mindennek meg van a maga ideje ugyebár, és ezek a fránya ötletek sosem tartják ezt tiszteletben.

A megoldás

Nem is sejted ugye, hogy milyen egyszerű a megoldás?  Ami nem egy, hanem egyből kettő dologból áll. Egy tollból és egy papírból (vagy egy jegyzetelő applikáció mobilodon/tableteden). Ami ott van melletted mindig, és várja, hogy teleírd az ötletekkel. Elég csak kulcsszavakat vésned rá, nem kell esszé szerűen kidolgoznod, hiszen csak fogsz emlékezni pár szóból arra, mi mit takar. Majd, ha lesz rá időd foglakozol vele – hisz ezért írod le.
Amint kiírtad magadból, hagyni fog a gondolat. Egy részről nem félsz tőle, hogy elfelejted, másrészről örülsz (illetve belül a sugallatot küldő tudatalatti- vagy felettes éned is), hogy ki sikerült adni magadból, már csak a megvalósítás van hátra.

Tudtad?  A fejben tartott ötlet és a leírt dolog között 80% megvalósítási különbség van az utóbbi javára. Tehát amit leírsz, jóval nagyobb eséllyel valósítasz is meg.

Tehát összegezve a dolgokat, amikor valamivel foglakoznod kell, de elárasztanak a gondolatok, azokat röviden, címszavakban írd le magadnak, és foglalkozz velük a rájuk szánt időben. Így eredményesebb leszel minden területeden, és nem csak azon, amire ezek után képes leszel teljes bedobással figyelni.

Sok sikert!

 

A szerzőről